LeBron James, Dwyane Wade in Chris Bosh bodo v središču pozornosti vso sezono. Foto: EPA
LeBron James, Dwyane Wade in Chris Bosh bodo v središču pozornosti vso sezono. Foto: EPA
Erik Spoelstra in LeBron James
Pet Riley popolnoma zaupra Eriku Spoelstri. Že pri 25 letih se je pridružil Miamiju. Najprej je bil zadolžen za analize videoposnetkov nasprotnikov, od leta 1999 pa je bil v trenerskem štabu, glavni trener je postal leta 2008. Foto: Reuters
Rajon Rondo
Rajon Rondo je nov veliki up Bostona. Velika trojica je že v letih, organizator igre pa je v lanski končnici zablestel v polnem sijaju. Foto: EPA
Doc Rivers
Glenn "Doc" Rivers je trenersko kariero začel pri Orlandu leta 1999, Boston je prevzel leta 2004. Pred dvema letoma je osvojil naslov. Pohvali se lahko, da je ugnal Phila Jacksona, ki ima že 11 prstanov. Foto: EPA
Shaquille O'Neal
Shaq se veseli novega izziva. Foto: EPA
Dwight Howard
Dwight Howard je trenutno najboljši center. V zadnjih dveh sezonah je bil izbran za najboljšega obrambnega igralca lige. Foto: EPA
Joe Johnson
Joe Johnson je podaljšal pogodbo s Hawksi. Foto: Reuters
Brandon Jennings
Brandon Jennings je navdušil v lanski sezoni. Bil je med najboljšimi novinci. Foto: EPA
Derrick Rose
Bullsi stavijo na Derricka Rosa. Foto: Reuters
Raymond Felton
Raymond Felton je novi motor igre Knicksov. Foto: EPA
Antawn Jamison
Bo Antawn Jamison po odhodu LeBrona Jamesa vedarle prikazal boljše igre? Foto: EPA
Richard Hamilton
Richard Hamilton igra za Pistonse že od leta 2002, doživel je že precej boljše čase. Foto: Reuters
John Wall in David Stern
John Wall je pod velikim pritiskom, saj so pričakovanja velika. Mnogi prvi izbori na draftu so v preteklosti pogoreli. Foto: Reuters
Doug Collins
Doug Collins je bil izjemen analitik na TNT-ju. Zdaj ga čaka nov izziv v Philadelphii. Foto: EPA
Avery Johnson
Avery Johnson je leta 2006 Dallas popeljal do velikega finala. Netsi letos nimajo velikih ambicij, v prihodnje pa se bo to spremenilo. Foto: EPA
Jose Calderon
Jose Calderon je nezgrešljiv pri prostih metih. Lani jih je zadel 87 zapored. Foto: EPA
Poslastica za uvod Lige NBA

Poletna tržnica je bila res razburljiva. Zahod je prevladoval v zadnjem desetletju v Ligi NBA, letos pa se je tehtnica močno nagnila na stran Vzhoda. Konkurenca je izjemna, boj za vstop v veliki finale bo neizprosen.


Boston je lani v velikem slogu osvojil naslov najboljše ekipe Vzhodne konference. Zmagi nad Clevelandom (4:2) in Orlandom (4:2) sta bili pretresljivi. V finalu je Celticsom dobro kazalo, proti LA Lakersom so vodili s 3:2 v zmagah, potem pa izgubili zadnji dve srečanji v Staples Centru. Na dramatični sedmi tekmi so zapravili 13 točk naskoka v tretji četrtini. Navijači zelenih se bojijo, da bi jih večni tekmeci iz Los Angelesa lahko ujeli po številu naslovov, za zdaj še vodijo s 17:16.

Celticsi še močnejši kot lani
Po porazu na sedmi tekmi z 79:83 je bilo veliko ugibanj, nihče pa si predvidel, da bodo Kelti sestavili tako udarno ekipo. Trener Doc Rivers, ki se je razvil v enega najboljših v ligi, se je odločil, da bo ostal. Tudi Ray Allen in Paul Pierce nista veliko okrevala. Rasheed Wallace je že junija napovedal konec kariere, na šesti tekmi finala si je koleno poškodoval Kendrick Perkins.

Pod košem je zavladala praznina. Shaquille O’Neal ima štiri prstane, a njegov nekdanji soigralec in zdajšnji veliki tekmec Kobe Bryant jih ima že pet. "Shaqu" v Clevelandu ni uspelo osvojiti petega naslova, zato je odšel v Boston. Pri 38 letih je le še senca centra, ki je med letoma 2000 in 2002 prevladoval v ligi. Še vedno je zelo koristen, ima ogromno izkušenj in moči bo združil z Jermainom O’Nealom, ki je prišel iz Miamija. Kevin Garnett bo imel pod obročema močno podporo, v letošnji sezoni bo zaslužil skoraj 19 milijonov ameriških dolarjev, a zanj je veliko pomembnejši naslov. V sijajni karieri ga je osvojil le leta 2008. Celticsi so vsekakor močnejši kot lani, okrepil jih je tudi Delonte West, ki po odhodu iz Clevelanda ni želel igrati za Minnesoto.
Prišli: Avery Bradley (19. izbor na naboru), Luke Harangody (52. izbor na naboru), Jermaine O'Neal (Miami), Shaquille O'Neal (Cleveland), Von Wafer, Delonte West (Cleveland)
Odšli: Tony Allen (Memphis), Brian Scalabrine (Chicago), Shelden Williams (Denver), Rasheed Wallace

Kako bo Spoelstra uglasil zvezdniški orkester?
Uvodni večer v TD Gardnu bo postregel s poslastico, saj se bo Miami prvič predstavil v popolnoma novi preobleki. Predsednik Pat Riley je stari maček v košarki. Kot igralec se je v sedemdesetih letih na treningih podil po parketu legendarnega Jerryja Westa, pri Lakersih je imel Riley vlogo rezervista. Na trenerski klopi je pustil neizbrisen pečat. V osemdesetih letih je Jezernike popeljal do štirih naslovov, leta 2006 pa mu je to uspelo tudi z Miamijem. Tudi v vlogi predsednika mu gre sijajno. Zgradil je sanjsko moštvo na Floridi. LeBronu Jamesu v sedmih letih ni uspelo osvojiti naslova v Clevelandu, zato je julija združil moči z Dwyanom Wadom in Chrisom Boshem, ki je prišel iz Toronta. Jamesova odločitev je bil dogodek, ki ga je prenašala televizija, navijači Miamija so bili v ekstazi, privrženci Clevelanda pa na tleh.

Trener Erik Spoelstra je v končnici dobil le štiri tekme, zdaj pa bo vodil najbolj zvezdniško moštvo v ligi. Največja težava bo pod obročem, kjer imajo glavni tekmeci premoč. Zydrunas Ilgauskas je bil ljubljenec občinstva v Clevelandu, a pri 35 letih se zaveda, da je Miami najlepša priložnost za naslov. Prišli so tudi ostrostrelec Eddie House, veteran Juwan Howard in Mike Miller, ki pa se je poškodoval in ne bo igral do januarja. Ekipa še ni uigrana, mnogo strokovnjakov pa menijo, da bo v prvi sezoni težko osvojila naslov.
Prišli: Dexter Pittman (32. izbor na naboru), Jarvis Varnado (41. izbor na naboru), Da'Sean Butler (42. izbor na naboru), Patrick Beverely (42. izbor na naboru leta 2009), Eddie House (New York), Juwan Howard (Portland), Zydrunas Ilgauskas (Cleveland), Mike Miller (Washington), Chris Bosh (Toronto), LeBron James (Cleveland), Jerry Stackhouse
Odšli: Jermaine O'Neal (Boston), Quentin Richardson (Orlando), Michael Beasley (Minnesota), Daequan Cook (Oklahoma City)

Magici ohranili močno ekipo
Veliki tekmeci Miamija bodo košarkarji Orlanda. Prednost Magicov je, da so nosilci igre ostali. Dwight Howard se je razvil v najboljšega centra lige, Vince Carter in Rashard Lewis pa lani nista prikazala takih iger, kot bi jih pričakovali glede na njun zaslužek. Oba bosta letos v žep pospravila blizu 20 milijonov zelencev. Lani so Magici zadeli največ trojk v rednem delu v zgodovini lige, v povprečju več kot deset na srečanje. Letos se jim je pridružil še ostrostrelec Quentin Richardson, ki je pri Miamiju lani izza črte zadel 40 odstotkov metov.
Prišli: Daniel Orton (29. izbor na naboru), Stanley Robinson (58. izbor na naboru), Malik Allen (Denver), Chris Duhon (New York), Quentin Richardson (Miami),
Odšla: Matt Barnes (LA Lakers), Adonal Foyle (konec kariere)

Johnson ostaja glavni v Atlanti
Atlanta je lani doživela polom v polfinalu Vzhoda. Orlando jih je odpravil s 4:0. Nosilec igre Joe Johnson je bil prosti igralec, vodstvo kluba ga je vsekakor želelo obdržati. Mnogo jih meni, da je 16,3 milijona dolarjev preveč zanj. Trener Mike Woodsson je moral oditi, saj se mu nikakor ni uspelo prebiti v finale Vzhoda; zamenjal ga je Larry Drew.
Prišli: Jordan Crawford (27. izbor na naboru), Pape Sy (53. izbor na naboru), Josh Powell (LA Lakers), Etan Thomas (Oklahoma City)
Odšla: Joe Smith (New Jersey), Josh Childress (Phoenix)

Bucksi se dvigujejo iz sezone v sezono
Milwaukee je lani šele po sedmih tekmah moral priznati premoč Atlanti v 1. krogu končnice. Bucksi letos merijo še višje. Center Andrew Bogut se je lani poškodoval ravno pred začetkom končnice, zelo se je izkazal Brandon Jennings, John Salmons je podpisal novo pogodbo, prišel pa je Corey Maggette iz Golden Stata. Velik problem na plačilni listi je Michael Redd, ki zasluži kar 18,3 milijona na sezono. Mučijo ga poškodbe in ni v tako dobri formi kot pred nekaj sezonami.
Prišli: Larry Sanders (15. izbor na naboru), Darington Hobson (37. izbor na naboru), Keith Gallon (47. izbor na naboru), Drew Gooden (LA Clippers), Earl Boykins (Washington), Corey Maggette (Golden State), Jon Brockman (Sacramento)
Odšli: Royal Ivey (Oklahoma City), Luke Ridnour (Minnesota), Kurt Thomas (Chicago), Charlie Bell (Golden State), Dan Gadzuric (Golden State), Darnell Jackson (Sacramento)

Bullsi dobili Boozerja
Chicago se je okrepil s Carlosom Boozerjem, ki ni bil zadovoljen v Salt Lake Cityju. Bullsi so izgubili Brada Millerja in Kirka Hinricha. Ekipa je zgrajena okoli hitrega Derricka Rosa. Nov trener Tom Thibodeau se je izkazal kot pomočnik Doca Riversa v Bostonu. Biki so pokazali zanimanje tudi za Carmela Anthonyja, ki bi rad zapustil Denver.
Prišli: Omer Asik (36. izbor na naboru leta 2008), Keith Bogans (San Antonio), Ronnie Brewer (Memphis), Kyle Korver (Utah), Brian Scalabrine (Boston), Kurt Thomas (Milwaukee), Carlos Boozer (Utah), C. J. Watson (Washington)
Odšli: Joe Alexander (New Orleans), Acie Law (Memphis), Brad Miller (Toronto), Jannero Pargo (Golden State), Kirk Hinrich (Washington), Hakim Warrick (Phoenix)

Knicksi naskakujejo končnico
Najresnejši kandidat za ustrezno menjavo igralcev, v kateri bi dobili Anthonyja, je vsekakor New York. LeBron James ni pristal v Madison Square Gardnu, zato pa je Knickse okrepil Amare Stoudemire, ki je na pripravljalnih tekmah že navdušil. Pri Phoenixu mu je podajal Steve Nash, v New Yorku pa Raymond Felton, ki je prišel iz Charlotta. Knicksi so prevetrili ekipo, naredili so nekaj menjav igralcev. Odšli so David Lee, Al Harrington, Eddie House in Tracy McGrady. Ostal je trener Mike D’Antoni, ki je že bil na udaru številnih kritik. Njegov način igre je “run and gun”, uspeh pa prinaša obramba. Navijači so že res nestrpni, zadnji naslov sega v leto 1973, v finalu so bili leta 1994 in 1999. Končnice Knicksi niso videli že šest let, v polfinalu Vzhoda so bili zadnjič leta 2000.
Prišli: Andy Rautins (38. izbor na naboru), Landry Fields (39. izbor na naboru), Raymond Felton (Charlotte), Timofej Mozgov (Himki), Roger Mason (San Antonio), Kelenna Azubuike, Anthony Randolph (oba Golden State, Amare Stoudemire (Phoenix), Ronny Turiaf (Golden State)
Odšli: Chris Duhon (Orlando), Al Harrington (Denver), Eddie House (Miami), Tracy McGrady (Detroit), Sergio Rodriguez (Real Madrid), David Lee (Golden State)

Težki časi za Cavalierse
Cleveland bo začel obdobje po LeBronu Jamesu. Ekipa je prevetrena, odšli so tudi Zydrunas Ilgauskas, Shaquille O'Neal, Sebastian Telfair in Delonte West. V ospredje bodo stopili igralci, ki so v prejšnjih sezonah večinoma igrali stranske vloge. Mo Williams, Antawn Jamison, Anthony Parker, Anderson Varejao in Daniel Gibson so še vedno dovolj dobri, da bi se lahko borili za preboj med najboljših osem.
Prišli: Christian Eyenga (30. izbor na naboru leta 2009), Joey Graham (Denver), Ryan Hollins, Ramon Sessions (oba Minnesota)
Odšli: LeBron James, Zydrunas Ilgauskas (oba Miami), Shaquille O'Neal (Boston), Sebastian Telfair (Minnesota), Delonte West (Boston)

Jordan in Brown načrtujeta nove okrepitve
V Charlottu izstopa predvsem večinski lastnik Michael Jordan, ki ga zanimajo samo najvišja mesta. Po odhodu Raymonda Feltona bodo Bobcatsi težko prišli v končnico, Jordan že napoveduje nove menjave igralcev. Prišla sta Kwame Brown in Javaris Crittenton, ki imata zapletena značaja. Nosilci igre so Gerald Wallace, Stephen Jackson in Boris Diaw. Trener Larry Brown je zelo izkušen, dokazal se je v Detroitu in Philadelphii.
Prišli: Kwame Brown (Detroit), Javaris Crittenton (Washington), Shaun Livingston (Washington), Dominic McGuire (Sacramento), Matt Carroll, Eduardo Najera (oba Dallas)
Odšli: Raymond Felton (New York), Stephen Graham (New Jersey), Theo Ratliff (LA Lakers), Alexis Ajinca (Dallas), Tyson Chandler (Dallas)

Pistonsi daleč od šampionske ekipe
Detroit je med letoma 2003 in 2008 igral v finalu Vzhoda, leta 2004 je celo osvojil naslov prvaka. Lani se niso prebili v končnico in tudi letos jih čaka težka naloga. Ben Wallace je podpisal precej znižano pogodbo, saj je pri 36 letih daleč od stare slave. Iz šampionske ekipe sta ostala tudi Richard Hamilton in Tayshaun Prince. Tracy McGrady po številnih poškodbah ne najde prave forme, tudi Ben Gordon še ni prikazal iger iz Chicaga. Odlično se razvija organizator igre Rodney Stuckey.
Prišli: Greg Monroe (7. izbor na naboru), Terrico White (36. izbor na naboru), Tracy McGrady (New York)
Odšel: Kwame Brown (Charlotte)

Wall v središču pozornosti
V Washingtonu vsi govorijo o John Wallu, ki je bil prvi izbor na letošnjem naboru. Strokovnjake je navdušil na poletni ligi v Las Vegasu. Pogodbo je podaljšal Josh Howard, prišel je Kirk Hinrich iz Chicaga. Najbolj se bo poznala odsotnost Mika Millerja, ki je odšel v Miami. Trener Flip Saunders računa, da bo Gilbert Arenas upravičil visoko plačo (skoraj 18 milijonov zelencev).
Prišli: John Wall (1.izbor na naboru), Kevin Seraphin (17. izbor na naboru), Trevor Booker (23. izbor na naboru), Hamady N'diaye (56. izbor na naboru), Sean Marks (New Orleans), Mardy Collins (LA Clippers), Adam Morrison (LA Lakers), Kirk Hinrich (from Bulls)
Odšli: Earl Boykins, (Milwaukee), Javaris Crittenton (Charlotte), Randy Foye (LA Clippers), Shaun Livingston (Charlotte), Mike Miller (Miami)

Collison novi up Indiane
Indiana se je okrepila z organizatorjem igre Darrenom Collisonom, ki je opozoril nase v New Orleansu. Veteran James Posey je z Miamijem in Bostonom že osvojil naslov. Nosilca igra sta Danny Granger in Mike Dunleavy.

Prišli:
Paul George (10. izbor na naboru), Lance Stephenson (40. izbor na naboru), Magnum Rolle (51. izbor na naboru), Darren Collison, James Posey (oba New Orleans),
Odšla: Earl Watson (Utah), Troy Murphy (New Jersey)

Bo Collins preporodil Sixerse?
Philadelphio je prevzel trener Doug Collins, ki se je izkazal v zadnjih letih z izjemnimi komentarji na televizijski postaji TNT. Razveselil se je prihoda Andresa Nocionija in Spencerja Hawesa iz Sacramenta, v nasprotno smer je odšel Samuel Dalembert. Glavna zvezdnika sta Andre Iguodala in Elton Brand.
Prišli: Evan Turner (2. izbor na naboru), Tony Battie (New Jersey), Spencer Hawes (Sacramento), Andres Nocioni (Sacramento)
Odšli: Rodney Carney (Golden State), Francisco Elson (Utah), Samuel Dalembert (Sacramento)

Prohorov še ni kupil pravih zvezdnikov
Ruski milijarder Mihail Prohorov je po koncu lanske sezone napovedoval, da bo v New Jersey pripeljal številne zvezdnike, v načrtu je imel tudi Jamesa. Na koncu se je moral zadovoljiti z drobtinicami. Pripel je Jordan Farmar, ki pri Lakersih ni bil zadovoljen z minutažo. Odšel je perspektivni Courtney Lee. Lani so Netsi dobili le 12 tekem, novi trener Avery Johnson računa, da bi podvojil število zmag, delal pa bi rad na dolgi rok.
Prišli: Derrick Favors (3. izbor na naboru), Damion James (24. izbor na naboru), Jordan Farmar (LA Lakers), Stephen Graham (Charlotte), Travis Outlaw (LA Clippers), Johan Petro (Denver), Joe Smith (New Jersey), Anthony Morrow (Golden State), Troy Murphy (Indiana)
Odšli: Tony Battie (Philadelphia), Courtney Lee (Houston), Keyon Dooling (Milwaukee), Sean May (Sacramento)

Precejšnje spremembe v Torontu
Toronto je ostal brez Heda Türkogluja, Chrisa Bosha in Marca Bellinellija. Raptorsi so obsojeni na dno Vzhoda, čeprav so prišli David Andersen, Linas Kleiza in Leandro Barbosa. Andrea Bargnani in Jose Calderon sta ostala od glavnih igralcev.
Prišli: Ed Davis (13. izbor na naboru), Solomon Alabi (50. izbor na naboru), Linas Kleiza (Denver), David Andersen (Houston), Leandro Barbosa (Phoenix), Dwayne Jones (Phoenix), Julian Wright (New Orleans),
Odšli: Antoine Wright (Sacramento), Marco Belinelli (New Orleans), Chris Bosh (Miami), Hedo Turkoglu (Phoenix)

Poslastica za uvod Lige NBA