Po sedmih letih je Jaka Klobučar znova doma v Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Po sedmih letih je Jaka Klobučar znova doma v Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Klobučar
V tujino se je najprej podal k Partizanu, kjer pa se ni naigral. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Klobučar
Za sabo ima Jaka Klobučar že štiri reprezentančne akcije, nastopil pa je tudi na treh velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Jaka Klobučar, Geoplin Slovan
Kot izjemno obetaven mladenič se je uveljavil na Kodeljevem pri Slovanu. Foto: www.slovanbasket.com
Jaka Klobučar
Pri Olimpiji je najboljše predstave pokazal nazadnje, ko je igral v Ljubljani. Odlično je nastopil v finalu državnega prvenstva 2011. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleksander Sekulić
Znova bo sodeloval z Aleksandrom Sekulićem, s katerim sta sodelovala že pri Slovanu in v reprezentanci, kjer je bil Sekulić pomočnik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po dveh sezonah, s krajšima vrnitvama v Ljubljano in Novo mesto, je Klobučar znova v domovini. Pred odhodom v tujino - eno sezono je preživel pri beograjskem Partizanu, lansko pa pri italijanskem drugoligašu Domotecnici Ostuni - je igral v prestolnici. Najprej se je uveljavil v rdeče-belem dresu Slovana, nato pa je s Kodeljevega odšel na drugi konec mesta k Olimpiji, h kateri se je konec "beograjske" sezone za zaključek državnega prvenstva tudi vrnil. Lani je sezono začel v dresu Krke.

Zdaj je branilec, ki bo v nedeljo dopolnil 25 let, znova pri Krki, kjer je začel športno pot. Klobučar, ki je igral za slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu leta 2010, na evropskih prvenstvih 2007 ter 2009 in na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre 2008, je v intervjuju za MMC spregovoril o prihajajoči sezoni. Verjame, da bo uspešna, da bodo novomeški navijači želeli, da Krka še četrtič zapored osvojil državni naslov, za tekme z Olimpijo, pri kateri je preživel dve sezoni, pa pravi, da bodo take kot vsake. Ne verjame, da bo na srečanjih z glavnim Krkinim rivalom prisotna dodatna motivacija.


Po dolgem času spet v domačem kraju. Verjetno je kar lepo priti znova domov?
Po sedmih letih sem spet doma. Zagotovo je to kar velika sprememba, saj sem se kar odvadil biti doma. Ni me bilo po celo leto. Sem vesel, da sem se vrnil v klub, kjer sem začel. Upam, da bo tudi med sezono vse samo pozitivno.

S kakšnimi pričakovanji, tako igralskimi kot glede samega kluba, pa prihajate h Krki?
S klubom se o kakršnih koli ciljih še nismo pogovarjali. Mislim, da bo to bolj jasno po prvih tekmah. Takrat bomo videli, kam kotiramo. Že s prvim treningom smo začeli graditi moštvo in neko kemijo v njem, saj mislimo, da bo to izjemno pomembno. Danes zna vsak igrati košarko in najpomembneje je na koncu, kako ekipa funkcionira.

Nekaj časa ste igrali tudi pri Olimpiji, ki bo letos vaš največji tekmec. Bo to za vas kaj nenavadnega ali le še dodatna motivacija?
Ne bo nič nenavadnega. Tako je to v karieri. Že večkrat se je to zgodilo. Morda bo večja motivacija, čeprav vseeno mislim, da bo to le tekma kot katera koli druga. Tudi nisem edini, ki je že igral pri Olimpiji in Krki.

Ekipa Krke je povsem spremenjena. Kako poteka gradnja novega moštva v pravo celoto?
Kot sem že rekel, mislim, da je to v tem trenutku najbolj pomembna stvar. Pomembno je, da se dobro ujamemo tako na terenu kot tudi zunaj. Ravno ta prava kemija bo prinašala rezultate. Mislim, da bo prvi mesec, seveda poleg kondicijskih priprav, tako pomemben tudi s te strani.

Priprave so se šele dobro začele. Je za zdaj večino časa namenjenega telesni pripravi?
Ne, začeli smo tudi že z neko sistemsko košarko. Postavljamo sisteme tako v obrambi kot tudi že v napadu. Konec koncev je do začetka sicer še dober mesec, ampak mislim, da bo to kar hitro minilo in je treba že zgodaj začeti temeljite priprave.

Sodelovali boste znova z Aleksandrom Sekulićem, s katerim se dobro poznate. Kakšen je vajin odnos?
Poznava se že iz Slovana, skupaj pa sva bila tudi v reprezentanci. Skupaj sva odigrala že precej tekem, še več imela treningov. Dobro se ujameva ob igrišču. Bomo videli, kako bo na terenu letos. Jaz verjamem, da bova uspešna in da bomo skupaj posegli po dobrih rezultatih.

Čeprav ste stari šele 25, pa ste med bolj izkušenimi v ekipi. Ste se morda s trenerjem tudi pogovarjali, kakšna bo vaša vloga?
Sem tam nekje na sredini. Kako bodo porazdeljene vloge, se bo po mojem mnenju pokazalo šele čez čas. Sva se o vlogi pogovarjala pred začetkom, ampak mislim, da bo vse skupaj vidno na igrišču, kako se bo vse skupaj odvijalo.

Lani ste igrali v drugi italijanski ligi. Kako ste zadovoljni s sezono?
Lahko rečem, da sem kar zadovoljen. Seveda bi lahko bilo bolje. Vsaka sezona, tako kot igra, je jasno lahko še boljša. To je bila prva sezona, da sem res imel konstantno nekoliko višjo minutažo. Tam nekje okoli 30 minut. Res sem se sprostil in pokazal nekaj dobrih iger. Glede tega mi je lanska sezona res koristila. Pridobil sem na samozavesti in upam, da se bo letošnjo to le še nadaljevalo.

Kako močna je ta liga?
Sem bil kar presenečen, ko sem prišel tja. Druga liga se sliši z nekoliko slabim prizvokom, vendar mi je veliko ljudi v Italiji in tudi soigralci takoj ob prihodu dejalo, da je razlika med prvo in drugo ligo le ta, da enostavno v eni ligi ne more biti 30 klubov. Lahko bi se s tem kar strinjal. Nekatere ekipe so precej močne.

Glede na to, da ste domači igralec v Novem mestu in dobro poznate razmere, se zaradi odličnih rezultatov v zadnjem času čuti dodaten pritisk na ekipi Krke?
Pritisk je v vsakem klubu. Po drugi strani je prav, da obstaja. Vsekakor bodo navijači, ne bom rekel ravno zahtevali, ampak želeli vsaj naslov državnega prvaka. Upam, da nam bo to uspelo doseči. Poleg tega pa jasno želimo narediti dober rezultat tudi v jadranski ligi in na evropskem tekmovanju.

Bili ste tudi del članske reprezentance. Je bil razlog za selitev domov tudi ta, da bi bili bližje oziroma bolj na očeh selektorju?
Iskreno o tem nisem razmišljal. To ni razlog, da sem prišel domov. Seveda je to želja. Velika čast je sodelovati v vsaki reprezentančni akciji. Zagotovo se bom letos trudil, da pridem nazaj oziroma blizu reprezentance. Ni pa tu razlog za vrnitev domov.