Takole se je Partizan veselil lani v Ljubljani, trofeja pa mu je pripadla tudi po beograjskem turnirju. Foto: MMC RTV SLO
Takole se je Partizan veselil lani v Ljubljani, trofeja pa mu je pripadla tudi po beograjskem turnirju. Foto: MMC RTV SLO
Novica Veličković
Novica Veličković je blestel v drugi četrtini, v kateri je vpisal 10 točk. Foto: EPA
Košarkarji Cibone so bili izredno nezadovoljni s sodniško trojico, ki so jo sestavljali Saša Pukl, Roman Kolar in Zoran Šutulović. Foto: EPA

V nasprotju s polfinalno tekmo so finale bolje začeli gostitelji, ki so povedli s 6:0, Ciboni pa prvi koš dopustili šele po skoraj treh minutah, ko je bil izza črte 6,25 boljši Vedran Vukušić. Hrvati, ki so v četrtek ugnali Hemofarm, so zaradi odlične Partizanove obrambe v prvi četrtini za dve točki metali le 25 odstotno. Ob koncu četrtine so varovanci Duška Vujoševića vodili že s 17:9.

10 točk Veličkovića v 2. četrtini
Ko se ogreje 22-letni krilni center Partizana, tekmecem ni pomoči. Tudi tokrat je bil Novica Veličković najzaslužnejši za visoko vodstvo črno-belih, ki so v 14. minuti vodili že z osemnajstimi točkami razlike (30:12). 205 centimetrov visoki košarkar, ki si ga najbolj želijo pri CSKA-ju in Maccabiju, je v drugih desetih minutah vpisal 10 od skupno 14 točk v prvem polčasu, ko pa je začel grešiti, je bolje zaigrala tudi Cibona, ki se je pred odhodom v garderobe črno-belim približala na 11 točk razlike.

Anderson in Rozić za -4
Nekaj zaporednih napak in slabo izvedenih metov Partizana, ki zadnjih pet minut tretje četrtine sploh ni dosegel točke, je varovance Velimirja Perasovića pripeljalo do zaostanka le s štirimi točkami razlike (47:43), ki ga je s trojko v zadnjem napadu zagotovil Marin Rozić. V lovu na dvakratne zaporedne evroligaške četrtfinaliste je bil najuspešnejši Alan Anderson, ki je v tretjih desetih minutah vpisal dosegel šest od skupno 22 točk.

Šok za navijače v režiji Andersona
Navijačem Partizana, ki so dodobra napolnili Areno Beograd (več kot 13.000 gledalcev), je v 35. minuti zastal dih, saj se je Cibona vrnila na le tri točke zaostanka (52:49), kar se je zgodilo prvič po sedmi minuti. Košarkarji Partizana so ponovno zaigrali, kot je treba, zadeli dva pomembna koša, tri minute pred koncem pa je nespametno nešportno napako napravil Anderson. Jan Vesely, ki je ponovno blestel z nekaj zabijanji, je zadel oba prosta meta za vodstvo črno-belih z 58:49. Cibona do konca srečanja ni več zadela.

Častni prstan Čoloviću
Pred zadnjim dejanjem sezone v regionalni ligi so bile podeljene tudi nagrade za najboljše udeležence lige. Najboljši trener je postal Velimir Perasović, ki je Cibono znatno dvignil za razred ali dva, naslov najboljšega košarkarja je romal košarkarju Zagreba Anteju Tomiću (v povprečju 15,5 točk in 7,9 skokov na srečanje), za najboljšega generalnega direktorja pa je bil izbran Marko Ivanović iz Hemofarma. Prvič v zgodovini lige je bil podeljen tudi častni prstan za življenjsko delo, ki ga je dobil nekdanji košarkar, zdaj pa podpredsednik Partizana Đorđe Čolović, ki se ukvarja s kar nekaj finančnimi težavami in dolgovi svojega moštva.

FINALE:
PARTIZAN
- Cibona
63:49 (17:9, 21:18, 9:16, 16:6)
Veličković 17, Lasme 11; Anderson 22, Homan 11.