Direktor Lige NLB Roman Lisac na sliki v družbi predsednika ABA-ja Radovana Lorbka. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Direktor Lige NLB Roman Lisac na sliki v družbi predsednika ABA-ja Radovana Lorbka. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Jasmin Hukić
Vsi slovenski klubi so v letošnji sezoni dosegli premalo zmag za slovensko kvoto, še najbolj pa je razočarala Union Olimpija. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Bojan Krivec, Krka
Bojan Krivec je skupaj s soigralci dosegel sedem zmag. Kar štirikrat so Novomeščani slavili v gosteh, premagali pa so preostali slovenski ekipi. Foto: MMC RTV SLO
Težek razpored do konca ima tudi domžalski Helios, ki se obenem bojuje tudi za vsaj predzadnje mesto na lestvici. Foto: KZS/Aleš Fevžer
Zmago Sagadin
Zmago Sagadin je vodil Olimpijo na prvem finalnem turnirju Lige NLB, na katerem je tudi slavil. Foto: RTV SLO
Vlatko Ilievski
Makedonci, ki so želeli vstopiti v ligo, so želeli tudi Vlatka Ilievskega, ki se je podal v Tivoli, zdaj pa igra za Tau Ceramico. Foto: MMC RTV SLO
Emir Preldžić
Emir Preldžić je eden tistih košarkarjev, ki ga Bosanska košarkarska zveza želi imeti v reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je do konca še pet krogov in so možnosti še več kot odprte, pa je enostavno težko verjeti, da Bosna ne bi več zmagala, saj se bo doma pomerila tudi proti Vojvodini in Krki. Če Bosna zmaga vsaj eno tekmo, morajo slovenski klubi slaviti na treh, da bi rezultat ostal izenačen. Po 21 krogih ima Slovenija prav toliko zmag, kar prinaša količnik 7.00, medtem ko ima Bosna devet zmag in količnik 9.00.

Filozofije ni, za obstanek le boj
Zagotovo je v letošnji sezoni najbolj razočarala Union Olimpija, ki je zbrala le devet zmag in se nahaja šele na osmem mestu. Če bi slavila šestkrat več, kolikor bi bilo potrebno tudi za izenačenje z Bosno, bi se še vedno potegovala za zaključni turnir. "Težko je reči, ali bo Sloveniji uspelo, saj je zaostanek že res velik. Če bo Olimpija zdaj zmagovala, potem še mogoče, a svojega letos ni naredila. Tudi Krka in Helios bi lahko zmagala kako tekmo več in situacija bi bila drugačna. Usodo si pišejo klubi sami. Filozofije tu ni, bije se boj z nabiranjem zmag in s tem točk ," je dejal generalni direktor Lige NLB Roman Lisac.

Reši nas lahko le še čudež
Razpored slovenskih ekip do konca sezone ni lahek, državni in pokalni prvaki se bodo pomerili v Beogradu pri Partizanu ter v Vršcu proti Hemofarmu, realno gledano, je pričakovati domače zmage proti Heliosu in Zagrebu, z imenovanjem Zmaga Sagadina za trenerja Zadra pa je zmaga v Tivoliju pod velikim vprašajem. Tudi Krka se odpravlja na težki gostovanji k Ciboni in Bosni, doma pa bo gostila še Zagreb, Budućnost in FMP. Možnosti Slovenije bi se ob zmagi v Sarajevu izredno povečale, a naj kaj takega ob poškodovanem Simonu Petrovu žal ne gre računati. Tudi v Domžalah se bodo še borili, saj se morajo izogniti zadnjemu mestu, ki bi pomenil neposreden izpad iz lige. V Komunalni center prihajajo Crvena zvezda, Vojvodina in Cibona, Helios pa potuje v Tivoli in Split.

Vstopnico za ligo je mogoče kupiti
Če Slovenija res izgubi pravico do treh klubov, je možnost tudi posebno povabilo, t. i. wild card. Poznan je že primer bitke med Banjaluko in Zagrebom, ki je bil na koncu tisti, ki je kupil to povabilo. "Odvisno je od interesa in financ, wild card mora biti kupljen. Enkrat moramo razčistiti, kdo lahko sploh igra to ligo. Tudi Zdovc je rekel, da če ne moreš igrati Lige NLB, tudi Evrolige ne moreš." Po mnenju Lisca, nekdanjega košarkarja, ki se je s košarko začel ukvarjati v Kočevju, je volja za igranje Lige NLB zdaj ogromna, saj so vsi spoznali, da brez lige ne morejo ničesar. "Državna prvenstva po teh državah niso tako močna, tako da vsi klubi potrebujejo to ligo. Zdaj je kar nekaj ekip, ki bi se potolkle, da bi lahko igrale. Vsi vidijo, da to ligo potrebujejo, tako da je vsak velik derbi prava vojna v malem."

Sponzorje zanima le trg
Ligo NLB vzdržuje kar nekaj slovenskih sponzorjev, navsezadnje je tudi generalni pokrovitelj naše podjetje. Poraja se vprašanje, ali bi bilo morda zanimanje manjše, če bi v ligi nastopala le dva slovenska kluba. Po besedah Lisca število klubov iz posamezne države ne igra vloge, saj sponzorje zanima le oglaševanje na tujem trgu. "Ali je Helios dober ali ne, je njim vseeno. Podjetja vlagajo v našo ligo, zato, da se pojavljajo na trgu, ki šteje več kot dvajset milijonov ljudi."

Kdo je kriv za padec slovenske košarke?
Slovenija je v prvi sezoni, v kateri sicer še ni bilo srbskih klubov, na lestvici lahko videla štiri klube, kar trije so se uvrstili na zaključni turnir v LjubljanI (Union Olimpija, Krka, Pivovarna Laško), finale pa je dobila Union Olimpija. V osmih letih lige se bo številka sodelujočih očitno prepolovila. "V Sloveniji se, generalno gledano, premalo vlaga v šport. Olimpija je bila kot paradni konj vedno regulator slovenske košarke. Padla je v eno kaotično stanje, in to se tudi pozna. Veliko ljudi se ne strinja z mano, ko pravim, da je Union Olimpija slovenska košarka, je njena piramida."

Vsi za Olimpijo!
"Dobra Olimpija in dobra reprezentanca, to v Sloveniji tudi pomeni dobra košarka. Upam, da bo letos državna ekipa tista, ki bo potegnila naprej ta šport v državi," je dejal nekdanji košarkar in predsednik KK Bežigrad, ki meni, da bi morali vsi slovenski klubi delati za Olimpijo. "Potem pa bi morala seveda vračati z denarjem ali kako drugače. Če bo Olimpija izgubila Evroligo, potem bo to katastrofa za slovensko košarko."

Vesely, Preldžič, Vidmar ...
Tako kot vsi je tudi Lisac mnenja, da se je v bližnji preteklosti, kar se tiče igralskega kadra v Tivoliju, naredilo kar nekaj napak. "Denimo Jan Vesely, ki so ga tisti najbolj pametni, ki so bili tako za Olimpijo, izgubili. Podoben primer sta tudi Gašper Vidmar in Emir Preldžić, ki igrata v Turčiji. To so fantje, ki bi morali igrati v Ljubljani, v tem ni debate. Ko bo tako, potem mi verjemite, da bo to tudi drugačna Olimpija, posledično pa seveda slovenska košarka."

Makedoncev še ne bo
Naslednje leto v ligi še ne bomo videli Makedoncev, ki so bili že pred časom z vodstvom dogovorjeni, potem pa so se v zadnjem trenutku ustrašili. 24 ur pred žrebom so namreč dejali, da ne morejo konkurirati niti finančno niti igralsko, tako pa so si vrata v ligo za nekaj časa zaprli. "Želeli so nazaj pripeljati Ilievskega, Gečevskega in podobne, pa niso imeli dovolj denarja. Še vedno bi radi igrali to ligo, a mislim, da so še prešibki."

Boj tudi v reprezentanci
Boj med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino pa se ne bije le v Ligi NLB, temveč tudi v reprezentanci. Bosanska košarkarska zveza želi pod svoje okrilje vrniti vse "izgubljene sinove", ki so že potrdili, da bodo na Poljskem branili barve Slovenije. Govor je predvsem o Mirzi Begiću, ki bi lahko s Primožem Brezcem tvoril izredno nevaren centrski par in pa Emirjem Preldžičem, ki bi se za igranje na krilu bojeval z Boštjanom Nachbarjem. "Tu je veliko nejasnosti, saj tudi pravila sama še niso jasna. Po nekaterih informacijah naj to sploh ne bi bilo mogoče, po drugih pa naj bi šlo za tihi dogovor. Ne glede na vse, pa se morajo igralci sami izreči za koga hočejo igrati. Jaz želim imeti v ekipi le tiste, ki bodo s srcem igrali za Slovenijo," pa je dejal Jure Zdovc, ki že komaj čaka, da se s fanti, ki so potrdili igranje na EP, sliši tudi osebno.

Anže Blažič