Gašper Okorn je bil razočaran in jezen zaradi pristopa svojih varovancev. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Okorn je bil razočaran in jezen zaradi pristopa svojih varovancev. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Mihevc
Dejan Mihevc je s Krko dobil superpokal in uvodni tekmi v Ligi ABA ter Ligi Nova KBM. Foto: www.alesfevzer.com
Krka
Krka je tekmo odigrala brez poškodovanega Darka Jukića, ki bo manjkal vsaj en mesec. Pri Olimpiji sta poškodovana Semen Šaškov in Marko Mlađan. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Mesiček, Gašper Okorn
Okorn ni mogel biti zadovoljen s predstavo večine svojih varovancev. Foto: www.alesfevzer.com
Brandon Jefferson
V okviru 2. kroga Lige ABA se bosta Olimpija in Krka v Stožicah pomerili 5. decembra. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarjem Krke uvodni derbi sezone
Okorn: Podelali smo se v hlače

Nesmiseln spor, ki je posledica "vojne" med Fibo in Eco, se nadaljuje. Tako se ob pomanjkanju komunikacije med sprtima stranema niso mogli dogovoriti glede termina tekme. Slovenska kluba z največ lovorikami se bosta morala v že tako zgoščenem ritmu dodatno pomeriti še dvakrat, saj medsebojne tekme ne bodo štele obenem za točke Lige ABA in Lige Nova KBM. Zanimivo, da pred leti ni bilo težav in so dvoboji Krke, Slovana, Heliosa in Zlatoroga lahko šteli dvojno, Olimpija pa se je sicer vedno zaradi Evrolige oziroma pozneje Evropskega pokala priključevala v končnici.

Kje je bil problem zdaj? Kot pravijo, je bil glavni spor glede termina. Ali bo ob 18.00 ali bo 18.45, zares bistvenega pomena za košarko. Vsak ima tudi pravice do svojih sponzorjev. A ob tem je treba poudariti, da so tu na najslabšem igralci, saj v takih sporih izgublja predvsem košarka, čeprav vsi trdijo, da delajo le v interesu kraljice iger. Le nekaj dni pred tekmo niso našli skupnega jezika. Na koncu je padla odločitev, da se tokratni dvoboj igra v okviru slovenske lige, ki se uradno začne šele z novinarsko konferenco v sredo, zaostalo tekmo drugega kroga Lige ABA pa bodo Ljubljančani in Novomeščani odigrali decembra. Tako imenovani derbi pa tudi ni poseben čar za gledalce, ki se jih je zbralo skromnih 500. Bodo pa tako v rednem delu na sporedu štirje, dvakrat prazne Stožice, vprašanje pa če bo bistveno bolje v Štuklju.

Krka zgradila samozavest
Tekmo je zanesljivo dobila Krka, ki je v prvem polčasu že postavila stvari na svoje mesto. Z dobro obrambo so Novomeščani, ki so bili bolje organizirani, agresivnejši in so igrali z bistveno več energije, popolnoma ustavili anemične zmaje in po priigranem visokem vodstvu, ki je bilo tudi prek 20 točk, so v drugem delu suvereno nadzirali srečanje in ga mirno pripeljali do konca. "Predvsem v prvem polčasu smo znova prikazali kolektivno igro tako v napadu kot v obrambi. Olimpijo, ki zagotovo nima slabe ekipe in ima kar precej talenta v napadu, smo pustili na 29 točkah. Na drugi strani smo z dobro obrambo prišli tudi do nekaj lahkih košev in temu primeren je bil rezultat. V drugem polčasu vedno malce pademo. Poznata se nam še neuigranost in malo krajša rotacija, a mislim, da bomo tudi to iz tekme v tekmo popravili," je bil s predstavo razumljivo zadovoljen Dejan Mihevc.

Krkin trener je znova dokazal, da gre za izjemno obetavnega strokovnjaka. Poudaril je dobro obrambo na Brandonu Jeffersonu, ki je ključni mož Olimpije. Ameriški "play" je sicer dosegel 20 točk, a ni razvil svoje igre, kot je povedal Mihevc, ki je bil zadovoljen s kolektivno igro v obrambi in pomaganjem pri pokrivanju. Po zmagi na superpokalu je dejal, da upa, da bo kmalu več igralcev v rotaciji. Že zdaj tudi mlajši košarkarji dobivajo priložnost, kot jo je zdaj na primer celo v prvi peterki 17-letni Miha Škedelj, ki jo je tudi dobro izkoristil in korektno opravil svojo nalogo: "Vsi dobro delajo na treningih, in če dobro delajo, mislim, da si tudi zaslužijo priložnost. Doslej je vsak, ki je v pogonu, na zadnjih tekmah vsaj za nekaj časa stopil na igrišče. Glede na to, da smo šele na začetku sezone, mislim, da je tudi to en velik uspeh."

Po superpokalu je Mihevc razlagal, da so tekme, ki so dobljene v končnicah, pomembne za grajenje značaja. Uspeh so njegovi varovanci nadgradili z dvema zanesljivima zmagama: "Vsaka zmaga krepi samozavest in značaj. Na drugi strani tudi porazi krepijo. Teh smo imeli kar nekaj čez pripravljalno obdobje. Marsikdo pravi, da pripravljalno obdobje ni pomembno, a ni res. Če preveč izgubljaš, lahko to načne samozavest. Takrat nam jo je uspelo zgraditi. To je bil ključ, da lahko zdaj, ko je treba, odigramo sproščeno in na način, kakršnega treniramo."

Prvi polčas Olimpije pod vsako kritiko
Če so pri Krki številni – od tujcev predvsem Marko Luković – pokazali, da so prave okrepitve, pa njihovim nasprotnikom tega v večini ni uspelo. Gašper Okorn ima tako na začetku sezone bistveno več skrbi od Mihevca: "Krki bi čestital za zasluženo zmago. Ne bi rekel, da je bila Krka posebej motivirana, le igrala je normalno in vzela, kar smo ji mi dali v prvem polčasu, ki je bil pod vsako kritiko in sploh ni omembe vreden. Igrali smo premehko, po domače povedano, smo se podelali v hlače. Iz tega so sledile napačne odločitve. To sploh nismo mi. Prvič sem videl to ekipo igrati tako. Ne govorim samo za napad, še posebej v obrambi, ker če dobiš 51 točk ..."

"Nismo se nič izpraznili proti Mega Leksu. Čaka nas 35 tekem do božiča. Vsak večer želimo igrati po najboljših močeh. Videli ste, da smo imeli dovolj energije za drugi polčas, ko smo vsaj nakazali neko željo po preobratu ali po bolj dinamični igri. Tako bi moralo biti od prve minute naprej, kot je bilo doslej na vseh tekmah. Ne vem, če si je kdo od igralcev mislil, da bodo stvari kar same od sebe prihajale, se je močno zmotil. Bomo pa že na začetku zaropotali," je bil jezen ljubljanski trener.

V kritiki svojih varovancev je dejal, da takega pristopa, ko so jih v prvem polčasu gostje popolnoma nadigrali, ne bo več dovolil: "Sam vhod v tekmo je bil napačen. Glav sploh ni bilo. To je brez zveze. Kot da so prišli popolnoma nepripravljeni in da ni v glavah ničesar. Iz tega vse pride. Vstop v igro je bil premehak. Ko ti nasprotniku dovoliš, ko si mehak kot cunja, da vsak pometa s tabo, se umiri, se potem vsi igralci sprostijo in zadevajo z vseh položajev. Tudi mi bi se, če bi nekdo tako igral proti nam. Skratka prvi polčas je bil katastrofa."

Košarkarjem Krke uvodni derbi sezone
Okorn: Podelali smo se v hlače