Krka in Union Olimpija, ki sta se lani pomerili v finalu državnega prvenstva, bosta branili slovenske barve v ligi NLB. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Krka in Union Olimpija, ki sta se lani pomerili v finalu državnega prvenstva, bosta branili slovenske barve v ligi NLB. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Dušan Kecman in Lawrence Roberts
Dušan Kecman je lani z neverjetno trojko s svoje polovice igrišča prinesel Partizanu četrti zaporedni naslov prvaka Lige NLB. Foto: Reuters
Miro Alilovič, Zoran Dragič
Miro Alilovič in Zoran Dragič sta vrsto let sodelovala pri Slovanu. Zdaj bo Alilovič deloval pri Olimpiji kot pomočnik trenerja, "Zoki" pa bo igral za Krko. Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc in Aleksandar Džikić
Jure Zdovc in Aleksander Džikić ostajata na trenerskih mestih slovenskih predstavnikov v Ligi NLB. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Goran Jagodnik
Izkušeni Goran Jagodnik se bo pred zaključkom športne poti preizkusil še v dresu Olimpije. Foto: MMC RTV SLO
Damir Markota
Damir Markota je že dokazal svoje kvalitete in predstavlja za Olimpijo veliko okrepitev. Foto: EPA

Regionalno tekmovanje se bo začelo v petek v Vršcu s srečanjem med domačim Hemofarmom in zagrebško Cibono. Slovenska predstavnika bosta svoji uvodni tekmi odigrala v soboto. Union Olimpija bo odigrala prvi uradni dvoboj v Stožicah. Zmaji se bodo pomerili z novo ekipo v ligi – Igokeo. Krko čaka gostovanje v Hercegovini pri Širokem.

Največ predstavnikov iz Hrvaške in Srbije
V ligi se bo znova pomerilo 14 moštev, ki bodo igrale po dvokrožnem sistemu. Najboljše štiri ekipe se bodo nato uvrstile na zaključni turnir, kjer se bodo udarile za končno lovoriko. Po štiri predstavnike bosta v prihajajoči sezoni imeli Srbija (Partizan, Hemofarm, Crvena zvezda, Radnićki) in Hrvaška (Cibona, Zadar, Zagreb, Cedevita), po dva Slovenija (Union Olimpija in Krka) ter Bosna in Hercegovina (Igokea, Široki) in po enega Črna gora (Budućnost) in Češka (Nymburk).

Dva novinca v jadranski druščini

Letos se jadranski druščini pridružujeta dva novinca. Tako je bilo tudi lani, ko sta prvič nastopila zagrebška Cedevita in Radnički iz Kragujevca. Prvič bo Bosno in Hercegovino zastopala Igokea, ki sicer prihaja iz Aleksandrovca v bližini Banjaluke v Republiki srbski. Prvič po sezoni 2002/2003, ko je v ligi nastopal sloviti izraelski Maccabi, bo v tekmovanju moštvo, ki ne prihaja s področja nekdanje Jugoslavije. Dalj časa si je za priključitev ligi prizadeval Nymburk, ki v zadnjih letih nima dostojne konkurence na Češkem in je sedemkratni zaporedni državni prvak.



Kecman junak lanske sezone
Naslov bo branil beograjski Partizan, ki je štirikrat zapored osvojil ligo. Zadnjih sedem naslovov je odšlo v Srbijo. V uvodni sezoni je sicer zmagala Olimpija, nato pa so trofejo v vitrino pospravili še Zadrčani. Enkrat je prvak postal Hemofarm, dvakrat pa beograjski Železnik (pod imenom FMP in Reflex), ki pa ga letos ni v elitni druščini. Že lansko sezono je bila Cibona blizu prekinitve vladavine srbskih klubov, a je zmago nad vodilnim moštvo po rednem delu tekmovanja z neverjetno trojko črno-belim prinesel Dušan Kecman. Na zaključnem turnirju štirih najboljših v Zagrebu sta bila še Hemofarm in Olimpija.

Partizan brez Duleta druga ekipa?
Pred Partizanom je težka sezona. Skoraj nemogoče je ponoviti lanski uspeh, ko je bil "parni valjak" najboljši tako v Srbiji kot tudi na Jadranu, poleg tega pa je presenetil Evropo in se uvrstil na Final 4 Evrolige. Odšel je glavni tvorec uspehov Partizana Dušan Vujošević. V Beogradu oboževani črnogorski trenerski mojster "Dule" je prevzel moskovski CSKA. Partizan so tudi letos zapustili glavni nosilci igre. Ni več Aleksa Marića, Lawrenca Robertsa, Lesterja McCalebba, Aleksandra Rašića … Kot glavne okrepitve so v vrsto Vlade Jovanovića prišli Raško Katić, Dragan Milosavljević in Avstralec Nathan Jawai. Priključil se jim je tudi slovenski reprezentant Jaka Klobučar.

Cibona že lani blizu naslova

Med glavne kandidate za naslov nedvomno sodi Cibona. "Volkovi" so pripeljali še enega velikega talenta hrvaške košarke – Maria Delaša, ki se je pridružil Bojanu Bogdanoviću in Leonu Radoševiću. Prišli so tudi hrvaški reprezentančni organizator igre Rok Stipčević, občasni član izbrane vrste Drago Pašalić in Jure Lalić, ki je drugi del lanske sezone igral za Olimpijo. Močno ekipo bo znova imel Hemofarm, ki je uspel zapolniti vrzeli po odhodih nekaterih igralcev. Srbske "farmacevte" so okrepili Mustafa Hamid, Jerome Jordan, Ivan Maraš in Boris Savović.

Cilj Krke sredina lestvice
Slovenski državni prvaki se po letu dni vračajo v Ligo NLB. Cilj Krke ni le obstanek v družbi najboljših klubov z Jadrana, ampak želi ostati stalni član tekmovanja in se boriti za sredino lestvice. Pozneje si Novomeščani želijo celo vrnitev v Evropo, saj bo zdaj Liga NLB tudi po novem predstavljala vstopnico za mednarodna tekmovanja.

Aleksandar Džikić je nekoliko spremenil ekipo. Odšel je srbski trio Uroš Nikolić-Uroš Lučić-Miloš Marković in zimzeleni Davor Marcelić. Krki je uspelo pripeljati nekaj zvenečih okrepitev. Prišli so Dušan Djordjević iz Olimpije, Chris Booker, ki je prav tako že nosil dres ljubljanske zasedbe, povratnik Dragiša Drobnjak, obetavni Matej Rojc, Edo Murič in Zoran Dragič, ki je lani blestel v državnem prvenstvu v dresu Slovana. Džikiću bo po novem pomagal kot pomočnik Aleksander Sekulič.
"Pričakujemo, da bomo z vsemi nasprotniki igrali enakovredno. Nobenemu ne bo lahko z nami, predvsem v Novem mestu. Želimo si uvrstitve nekje na sredini lestvice, saj se ne želimo znova boriti za predzadnje mesto," je načrte ob povratku v regionalno tekmovanje razkril kapetan Dolenjcev Jure Balažič.

Kdaj zmaji s popolno postavo?
Union Olimpija, ki se še naprej nahaja v nezavidljivi finančni situaciji, je kljub vsem težavam uspela sestaviti na papirju močno moštvo. Ekipa Jureta Zdovca bi po imenih sodeč morala tvoriti sam vrh Lige NLB, vendar pa v zmajevem gnezdu še niso rešili "spora" s Fibo in je tako pod vprašajem nastop vseh okrepitev na prvi tekmi z Igokeo.

Zmajem sta se najprej pridružila nova pomočnika trenerja Miro Alilovič in Andrej Žakelj. Igralski kader je močnejši za Gorana Jagodnika, mladega Finca Sasuja Salina, uveljavljenega Hrvata Damirja Markoto, Američana Kevinna Pinkneyja in Kennya Gregoryja, nekdanjega kapetana zmajev Vladimerja Boiso, ki pa bo igral šele v drugi polovici sezone, Črnogorca Suada Šehovića, ki se je sicer poškodoval, ter Gruzijca Giorgija Šermadinija, ki prihaja v Ljubljano na posodo iz Panathinaikosa. Blizu pa naj bi bil še nov organizator igre, z ekipo pa vadi tudi Aloysius Anagonye. Ostala sta Vlado Ilievski in Sašo Ožbolt, na svoje minute pa bosta čakala Jan Špan in Klemen Lorbek.