Chris Booker se je v Novem mestu odlično znašel in je najboljši strelec Krke. V NLB ligi dosega v povprečju nekaj manj kot 11 točk na tekmo, v Eurochallengu pa 14. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Chris Booker se je v Novem mestu odlično znašel in je najboljši strelec Krke. V NLB ligi dosega v povprečju nekaj manj kot 11 točk na tekmo, v Eurochallengu pa 14. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragič
Zoran Dragić je navdušen nad delom srbskega trenerja Aleksandra Džikića, ki je uspešno sodeloval že z njegovim starejšim bratom Goranom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Simon Petrov
Izjemno pomembno vlogo pri Krki ima tudi izkušeni branilec Simon Petrov, ki je z domačim klubom postal državni prvak že pred 10 leti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleksandar Džikić
Aleksandar Džikić je lani osvojil naslov državnega prvaka, letos pa nadaljuje z dobro zastavljenim delom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenska klubska košarka doživlja pravi preporod. Tako v obeh evropskih tekmovanjih kot tudi v Ligi NLB slovenska predstavnika igrata odlično. Olimpija blesti v Evroligi, Krka pa celo na "obeh frontah" vodi.
V dvorani Leona Štuklja so Dolenjci nazadnje ugnali češki Prostejov (78:62) in prevzeli vodstvo v skupini E Pokala Eurochallenge. V štirih krogih je Krka klonila le enkrat. Premoč je morala priznati le na Češkem. Po zmagi v 9. krogu Lige NLB na gostovanju v Zadru pa je prevzela vodstvo med jadransko druščino. Prvo mesto ni odvzel niti poraz v Podgorici proti Budućnosti.

Na vrhu bi bili lahko celo obe slovenski zasedbi, a so zmaji doma nepričakovano klonili proti Zagrebu in tako s sicer enakim izkupičkom kot Krka zasedajo peto mesto. Na sploh je letos liga izjemno izenačena, saj ima po desetih krogih kar sedem ekip šest zmag in štiri poraze, štiri moštva imajo polovični izkupiček, Igokea pa je do zdaj zmagala štiri srečanja. Nekoliko slabša sta s po dvema zmagama Crvena zvezda in Zadar.

Booker prava okrepitev
Novomeščani, ki so lani osvojili tretji naslov državnega prvaka v zgodovini kluba, so letos nekoliko prevetrili moštvo. Zapustili so ga trije srbski košarkarji, odšel pa je tudi zimzeleni Davor Marcelić, ki je bil glavni junak zadnje tekme lanske finalne serije v Tivoliju. Smiljanu Paviću je pod obročem konkurenco zaostril Chris Booker, ki je z Aleksandrom Džikićem sodeloval že pri Olimpiji.

Američan igra praktično iz tekme v tekmo bolje in je vseskozi med najbolj učinkovitimi v dolenjskem taboru. Booker je najboljši strelec Krke tako v regionalni ligi kot tudi v Pokalu Eurochallenge. Sledi še drugi izmed treh tujcev v klubu, Goran Ikonić. Pomembno vlogo je letos Džikić namenil tudi mlajšim. Že lani se je ekipi pridružil Edo Murić, a mlajši brat Olimpijinega Dina v minuli sezoni še ni imel pravice nastopa.

Dragić izjemno zadovoljen z delom Džikića
Letos sta v Novo mesto prišla še dva mlada obetavna košarkarja. Matej Rojc, ki šteje komaj 17 let, se je pridružil Krki iz Kopra, iz Ljubljane – natančneje iz Slovana – pa je prišel Zoran Dragić. 21-letni Ljubljančan, ki je lani odlično igral v rdeče-belem dresu v državnem prvenstvu, se je v novi sredini dobro znašel: "Na začetku je bilo težko, tako kot je vedno v novem klubu. Po približno štirih krogih NLB lige sem se ujel, prišel v formo in se sprostil. Vesel sem, da sem prišel pod vodstvo Džikića, ki je odličen trener."

"Zokija", ki je bil že letos blizu reprezentance, saj se mu je selektor Memi Bečirović odpovedal kot zadnjemu, uspešne igre Krke niso presenetile: "Nihče ni pričakoval, da bomo v nekem trenutku vodili v obeh tekmovanjih. Ne bom rekel, da sem sam pričakoval, a zavedal sem se, da imamo dobro moštvo. Predvsem smo odlična ekipa. Zares smo se dobro ujeli. Vesel sem, da je tako. Ta kemija v moštvu in nekakšna zmes mladih in nekoliko starejših, prinaša rezultat."

Veseli konstantna igra
Po besedah Simona Petrova po dobrih igrah Novomeščani ne bodo več presenečenje za nikogar: "Zelo smo zadovoljni z začetkom sezono. Verjetno nas tako visoko ni nihče pričakoval, še posebej ne v NLB ligi. Verjamemo v to, kar delamo. Dajemo vse od sebe in rezultat je viden. Veseli nas, da smo konstantni v igri. Zdaj ne bomo več za nikogar presenečenje."

34-letni branilec je letos izjemno pomemben člen Džikićeve vrste. S svojimi izkušnjami veliko doprinese moštvu. Pri napovedih za naprej je nekdanji reprezentant, ki je bil skupaj z Matjažem Smodišem najbolj zaslužen, da je Krka pred desetimi leti prvič postala državni prvak, še vseeno zelo previden: "Smo že nekaj časa na prvem mestu, a treba je vedeti, da je lestvica izjemno izenačena. Z recimo dvema porazoma že globoko padeš. Sam si osebno želim predvsem mirne pomladi, da se ognemo mest, ki bi lahko pomenili izpad. Morda je po dobrih rezultatih pri nekaterih že želja tudi Final 4, a sam ostajam bolj realen. Čeprav mislim, da glede na to, kako igramo, smo tega nedvomno sposobni. Če nam bo to dano, bomo vsekakor priložnost s pridom izkoristili."

Tudi Dragić je pri napovedi ciljev in želja previden: "Želimo čim dlje ostati na prvem mestu. Vsako tekmo gremo na zmago. S tekmami v Eurochallengu dobivamo še dodatno motivacijo za jadransko ligo. Več tekem igramo, bolje je. Evropske tekme želimo izkoristiti za dodatno uigravanje, a je vseeno tudi cilj priti v drugi krog."