Jaka Lakovič je vedno veljal za marljivega in nepopustljivega košarkarja, zdaj pa torej uspešno stopa tudi po trenerski poti. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Lakovič je vedno veljal za marljivega in nepopustljivega košarkarja, zdaj pa torej uspešno stopa tudi po trenerski poti. Foto: www.alesfevzer.com

"Vedno se je lepo vrniti domov v Ljubljano. Sicer vemo, da sem jaz "slovanovec". To je moje mesto, tu sem doma in tu sem odrastel. Vedno je nekaj posebnega priti sem," je dejal 43-letni Ljubljančan, ki pa na bogati športni poti nikoli ni oblekel dresa Olimpije. Otrok Slovana se je s Kodeljevega podal v Novo mesto h Krki, kjer je vpisal svoje ime na evropski košarkarski zemljevid. Nato je devet let igral za evropska velikana Panathinaikos in Barcelono, se preizkusil še v Turčiji pri Galatasarayu in Gaziantepu, vmes se podal v Avellino in kariero zaključil v B-ekipi Barce.

Sorodna novica Golemac: Kar ne morem verjeti, kakšne neumnosti smo delali

V Kataloniji, od koder prihaja tudi žena Helena, se je nemudoma podal v trenerske vode. Bil je pomočnik pri B-ekipi Barce, v Bilbau, kjer je bil nato na kratko glavni trener, – bil vmes tudi pomočnik selektorja Igorja Kokoškova na nepozabnem EuroBasketu 2017, kjer je Slovenija postala evropski prvak – in Joventutu, dokler ni leta 2019 na njegova vrata potrkal Ulm. Zdaj torej na klopi nemškega kluba sedi že tretjo sezono, v sredo pa je gostoval v Stožicah, kjer je leta 2013 na domačem evropskem prvenstvu zaključil reprezentančno pot.

"Tekma je bila kot vrtiljak, polna vzponov in padcev, kar je na začetku sezone za našo novo ekipo, ki je mešanica mladih in igralcev, ki prvič igrajo v Evropi na tej ravni, normalno. To je nekako razumljivo, ampak je na tej ravni težko igrati s tako nekonstantnostjo. To je bil največji problem na tej tekmi. Dobro smo jo začeli, prvi polčas zaključili zelo korektno, potem pa je v tretji četrtini Olimpija z agresivno obrambo in poletnim napadom prevzela pobudo in povedla. Čestitke igralcem, ki so pokazali zmagovalni značaj, osredotočenost in nepopustljivost, da so se vrnili in zmagali po dveh podaljških. Veseli smo zmage tu v Ljubljani, kjer bo težko za vse. Olimpija ima dobro ekipo, z dobrimi posamezniki in zelo dobrim trenerjem," je povedal Lakovič po zmagi nad Cedevito Olimpijo po kar 50 minutah (96:101).

Lakovič je bil vrsto le pravi sinonim za slovensko reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com
Lakovič je bil vrsto le pravi sinonim za slovensko reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com

Za Ulm značilno dolgoročno delo

V Evropskem pokalu je Ulm po uvodnih dveh porazih proti Budućnosti in Virtusu zmagal drugič zapored, potem ko je v 3. krogu po velikem preobratu in po podaljšku, ko je zaostajal že za 21, v drugem polčasu pa prejel le 27 točk, na kolena spravil Venezio ((90:83). V nemškem prvenstvu je medtem z izkupičkom štirih zmag – slavil je tudi proti evroligašu Bayernu – in treh porazov šesti, tudi glavni fokus moštva pa je Bundesliga: "Mislim, da smo ekipa, ki ima v Evropskem pokalu realno najnižji proračun. Naš glavni cilj je nemška liga, kjer bi se morali uvrstiti v končnico. To je najbolj pomembno tekmovanje za nas. V Evropskem pokalu pa seveda igrati čim bolje. Igralci in jaz, ker smo vsi tekmovalni in zmagovalci, hočemo čim višje. Bi bila pa končnica evropskega pokala za nas lep dosežek."

Nekdanji kapetan izbrane vrste, ki od evropskega prvenstva 2001 v Turčiji do domačega evropskega prvenstva ni nikoli izpustil nobenega velikega reprezentančnega tekmovanja, je na klopi Ulma nasledil Thorstena Leibenatha, ki je klub vodil osem let. Že ob prevzemu funkcije, ko je pred dobrima dvema letoma na prijateljski tekmi gostoval v Tivoliju, je dejal, da ima klub dolgoročno vizijo, kar se zdaj tudi uresničuje. Lakovič se je na klopi Ulma dobro znašel, saj je v zadnjih dveh sezonah nemško prvenstvo, v katerem igrata dva evroligaša, končal na tretjem in četrtem mestu, dvakrat pa je bil tudi polfinalist pokala: "Mislim, da je ena velika kakovost vsakega trenerja, igralca oziroma kogar koli v nekem poklicu dolga delovna doba. V življenjepis lahko napišeš, da si bil v neki sredini z dobrim delom uspešen več let. To je podatek, ki da veliko vedeti o igralcu, trenerju, menedžerju … V Ulmu sem našel to okolje. Verjamejo vame, jaz v njih in počutim se zelo dobro, kot se tudi vsa moja družina."

V izenačeni skupini Evropskega pokala ima trenutno šest od desetih klubov polovičen izkupiček. Tudi Ulm in Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com
V izenačeni skupini Evropskega pokala ima trenutno šest od desetih klubov polovičen izkupiček. Tudi Ulm in Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com

Filozofija kluba razvoj igralcev

"Klub je urejen in stabilen. Dela na dolge proge. Pred lansko sezono smo se vselili v nov trenažni center, v katerega so vložili 23 milijonov evrov. Filozofija kluba je razvijati igralce, zato tudi imamo veliko mladih v prvi ekipi, kar je po eni strani lepo. Užitek je delat z mladimi igralci, vsi so željni napredovanja in hočejo narediti korak naprej v karieri, po drugi strani pa zame kot trenerja tudi težko, saj vidimo, da imamo veliko in vzponov in padcev, kar je značilno za mlade igralce. Treba je biti potrpežljiv, učiti, trenirati in jutri znova iti v dvorano ter trdo delati. Lahko rečem, da sem zelo zadovoljen s klubom in svojim položajem," je dodal legendarni slovenski organizator igre.

Dokaz omenjene filozofije je bil zdaj 20-letni Francoz Killian Hayes, ki se je uveljavil v Ulmu, potem pa ga je lani na naboru kot sedmega izbral Detroit. Letos poleti je v Nemčijo prišel Fedor Žugić, ki je veljal za velik projekt Budućnost, a je nadarjeni 18-letni Črnogorec kot pravo sredino za svoj razvoj izbral Lakovičevo ekipo: "Po tem, kar se je zgodilo s Hayesom, je klub pridobil na prepoznavnosti. Killian je prišel kot dober mlad igralec. Ulm ga je porinil v prvi plan in mu dal odgovornost. Seveda sta, če smo realni, zaradi njega na začetku ekipa in rezultat trpela, a projekt je bil na dolgi rok in obe strani sta pridobili. Igralec je bil sedmi na naboru, klub pa je pridobil prepoznavnost. S tem smo dobili mogoče malce prednosti, ko zdaj vabimo oziroma želimo nekega mladega talenta, ki bi v drugem primeru šel nekam drugam. Tukaj smo se postavili na košarkarski evropski zemljevid in mesto, kjer smo lahko konkurenčni pri pridobivanju mladih talentov. Fedor je nadarjen in je na dobri pot, a je še dolga pot, da postane odličen igralec."