Petrol Olimpija je že na prvi tekmi četrtfinala komaj odnesla celo kožo (79:77), tokrat pa je bila sreča na strani Šenčurja. Gorenjci so sicer vodili skozi celotno srečanje, največ z 18 točkami razlike, a so to ob neučinkovitem lastnem napadu in učinkovitem napadu gostov (natančni meti z razdalje) hitro zapravili. Obetala se je napeta končnica, ki so jo dobili Šenčurjani.

Marko Popadić je postavil končni izid tekme (73:70) in slavje v Šenčurju se je lahko začelo. Izenačili so četrtfinalno serijo proti aktualnim državnim prvakom. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Popadić je postavil končni izid tekme (73:70) in slavje v Šenčurju se je lahko začelo. Izenačili so četrtfinalno serijo proti aktualnim državnim prvakom. Foto: www.alesfevzer.com
Šenčurjani so zasluženo prišli do tretje odločilne tekme. Ta bo na sporedu v torek ob 18.30 v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Šenčurjani so zasluženo prišli do tretje odločilne tekme. Ta bo na sporedu v torek ob 18.30 v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Ekipi sta bili v prvi četrtini izenačeni (15:15), v drugi četrtini pa so gostitelji dvakrat vodili za devet točk, tolikšna je bila tudi razlika ob odhodu na odmor, ko je v zadnji sekundi trojko zadel Stefan Tovilović (41:32).

Po vrnitvi na parket so varovanci Konstantina Subotića zaigrali še bolje, z delnim izidom 7:0 so povedli za 13 točk (45:32). Vodstvo so še višali, po novem odličnem obdobju so z delnim izidom 12:0 prišli na +18 (57:39), kar je bila najvišja prednost. Strelski mrk gostov je s trojko prekinil Roko Badžim (57:42). Ob vstopu v zadnjo četrtino so zmaji še dodatno znižali zaostanek, zaostajali so še za 12 točk (59:47).

V odločilni četrtini so varovanci Jureta Zdovca pokazali povsem drugačen obraz, z delnim izidom 3:16, začeli so zadevati za tri točke, bili so agresivnejši v obrambi, slabe štiri minute pred koncem so se približali le na dve točki zaostanka (67:65).

Varovanci Konstantina Subotića so bili na obeh tekmah enakovreden nasprotnik Petrolu Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com
Varovanci Konstantina Subotića so bili na obeh tekmah enakovreden nasprotnik Petrolu Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com

Po nekaj minutah je Šenčur le zadel, koš je izsilil Ramo Rizvić (69:66). Po košu Mihe Lapornika je Olimpija spet zaostajala za točko (69:68). Šenčur je še enkrat rešil Rizvić (71:68). Potem ko je obramba Šenčurja zaspala, je Roko Badžim s podajo pod košem lepo podal Marku Simonoviću, ki je zabil za novo priključitev (71:70). Olimpija je imela napad za zmago, Rizvić je naredil osebno napako nad Simonovićem, ki pa je šest sekund pred koncem zgrešil oba prosta meta. To so Šenčurjani znali izkoristiti, končni izid je z dvema prostima metoma postavil Marko Popadić (73:70).

Prvi strelec Šenčurja je bil Smiljan Pavić – 14 točk, enajst jih je dosegel Ramo Rizvić (7 skokov, 5 podaj). Pri zmajih je bil najboljši Roko Badžim s 13 točkami in osmimi podajami.

Jure Zdovc, trener Petrola Olimpije: "Odnos, ki so ga igralci prikazali na tako pomembni tekmi, je nesprejemljiv. Zaigrali smo brez kakršne koli želje po zmagi in energije. Na plan so prišle slabosti Petrola Olimpije iz te sezone. Nismo ekipa. Včasih imam občutek, da nekateri igralci komaj čakajo, da se sezona konča. Napravili smo veliko začetniških napak. Ne spomnim se, kdaj sem jih nazadnje videl toliko na takšni ravni tekmovanja. Odigrali smo zelo slabo. Tudi ko smo prišli v položaj, da bi tekmo lahko zmagali, si te zmage ne bi zaslužili. V torek nas čaka odločilna tekma, na kateri pred domačimi navijači preprosto moramo slaviti zmago."

Konstantin Subotić, trener GGD Šenčurja: Odigrali smo zelo dobro tekmo. Pričakovali smo pritisk Petrola Olimpije v zadnji četrtini. Z nepopustljivo borbo smo napad Olimpije zdržali in prišli do pomembne ter zaslužene zmage. Fantom iskrene čestitke. Zdaj se moramo odpočiti in dobro pripraviti na odločilno tretjo tekmo. Čestitke tudi Olimpiji za korektno borbo v Šenčurju

Helios Suns do preobrata
Košarkarji Heliosa Suns so z velikim preobratom v zadnjih petih minutah osvojili drugo zmago v četrtfinalni seriji proti Hopsom s Polzele (80:78) in se tako uvrstili v polfinale.

Nikola Gajić (desno) je tri sekunde pred koncem zadel trojko za zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Nikola Gajić (desno) je tri sekunde pred koncem zadel trojko za zmago. Foto: www.alesfevzer.com

Podatek, da je Helios Suns vodil le enkrat na celotni tekmi, in to za vsega skupaj dobre tri sekunde, zgovorno priča o veselju v domačem taboru. Glede na potek tekme je bila zmaga domačih ogromno presenečenje, še posebej zato, ker so imeli Polzeljani ves čas rezultat in tekmo pod nadzorom. V 13. minuti so vodili z 32:19, v 36. pa 74:64.

V zadnjih minutah je Helios Suns prišel do preobrata brez prvega organizatorja igre Jureta Močnika, ki se je poškodoval že v prvi četrtini, ter prvega strelca Blaža Mahkovica, ki je igro zapustil pet minut pred koncem s petimi osebnimi napakami.

Glavna junaka sta bila Miroslav Pašajlić, ki je domače v zadnjih minutah držal na dosegu tekmeca, ter Nikola Gajić, ki je tri sekunde pred koncem zadel trojko za zmago. Gajić je dosegel 20 točk. Na drugi strani je več točk dosegel le Simo Atanacković – 28 točk.

Helios se bo v polfinalu pomeril z boljšim iz obračuna Petrol Olimpija – Šenčur GGD.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: "Iz srca bi čestital fantom za zmago. Vedno smo ponavljali, da se nam enkrat mora vse skupaj povrnit, in vrnilo se nam je na najbolj pomembni tekmi sezone. Vedeli smo, da bodo Hopsi začeli čvrsto, trdo, a smo jim na to premehko odgovorili. Na koncu pa nam je, z nekaj športne sreče, ki smo jo med sezono marsikdaj pogrešali, uspelo priti do zmage in polfinala. Čestitke tudi Hopsom za odlično sezono, predvsem pa vse pohvale našim navijačem, ki so nas prišli bodrit v tako velikem številu."

Krko v polfinalu čaka Sixt Primorska. Foto: www.alesfevzer.com
Krko v polfinalu čaka Sixt Primorska. Foto: www.alesfevzer.com

Krka v polfinalu proti Sixtu Primorski
Krka si je po zmagi nad Rogaško (80:74) prav tako že zagotovila polfinale. Tam jih čaka Sixt Primorska.

Novomeščani so prvič povedli v 32. minuti s 64:63, domači pa so bili nazadnje v ospredju dve minuti pozneje z 69:68. Krka je nato pobegnila na 74:69 in prednost zadržala vse do konca.

V odsotnosti glavnega organizatorja igre Domna Bratoža, ki je zaradi poškodbe že končal sezono, je vodenje igre odlično opravil Dominik Mavra. Hrvat je v prvem polčasu dosegel 18 točk in tako držal priključek do Rogaške, ki je vodila tudi s 13 točkami prednosti, tekmo pa je končal pri 28 točkah.

Mavra je od zadnjega vodstva Rogaške dosegel šest točk, preostale pa sta dodala Jure Balažič (14 točk, 8 skokov) ter Luka Lapornik in Dalibor Đapa. Pri domačih je Rashun Davis dosegel 19 točk (9 podaj), dve manj pa Mirza Sarajlija.

Damjan Novaković, trener Rogaške: "Mislim, da smo v okviru naših sposobnosti dali vse od sebe. Vodili smo 35 minut, nato pa so štirje prosti meti Mavre prelomili to tekmo. Od takrat se nismo več vrnili v igro, zmanjkalo nam je tudi energije. Kosiča ni že dlje časa, Sarajlija ni treniral in je igral pod blokado. Poznalo se je, da ima Krka več igralcev v rotaciji in tudi zaradi tega so s svojo energijo tekmo v zadnjih minutah obrnili sebi v prid. Res pa je tudi, da na tako pomembni tekmi ne smeš zgrešiti 10 prostih metov, če si želiš priti do zmage."

Simon Petrov, trener Krke: "Veseli me, da smo uspeli po katastrofalnem prvem polčasu obrniti tekmo v svojo korist. Ključno je bilo, da nismo popuščali in da Rogaški v nadaljevanju nismo dovolili toliko skokov v napadu, kot v prvem polčasu. Igrali smo pametno v obrambi in to je odločilo tekmo."

LIGA NOVA KBM, četrtfinale, druge tekme

GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR - PETROL OLIMPIJA 1:1
73:70 (15:15, 26:17, 18:15, 14:23)
Pavić 14, Rizvić 11, Popadić, Morina, Murić in Sejfić po 9, Novak 7, Tovilović 5; Badžim 13, Simonović 11, Jones in Lapornik po 10, Špan 8, Lazić in Lorbek po 6, Radulović 4, Bubnić 2.

HELIOS SUNS - Hopsi Polzela 2:0
80:78 (15:22, 19:22, 22:20, 24:14)
Gajić 20 (4/8 za 3), Mahkovic 15, Pašajlić 13, Besedić in Tratnik po 8; Atanacković 28 (4/5 za 2, 5/6 za 3), Čebular 17, Benson 13.

Rogaška - KRKA 0:2
74:80 (28:23, 19:16, 16:20, 11:21)
Davis 19, Sarajlija 17, Durnik 12, Pajić 11; Mavra 28 (5/8 za 2, 3/5 za 3) in 7 podaj, Balažič 14, Marinelli in Lalić po 8.

Odigrano v petek:
Zlatorog - SIXT PRIMORSKA 0:2
68:89 (13:29, 21:20, 9:26, 25:20)
Barič 18, Thomas 12; Jagodić Kuridža 16, Harris 15, Čakarun 13.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na dve zmagi.