"Shaq" je s Kobejem Bryantom osvojil tri prstane. Trenja med zvezdnikoma so bila vseskozi prisotna, poleti 2004 pa je "Shaq" odšel v Miami. Foto: EPA
Shaquille O'Neal
O'Neal je imel v Bostonu velike težave s poškodbo. Foto: EPA

39-letni "Shaq" je bil neustavljiv med letoma 2000 in 2002, ko je LA Lakerse popeljal do treh zaporednih naslovov prvaka. Trikrat je bil tudi najkoristnejši igralec (MVP) finala. Leta 2006 si je prstan nadel še v dresu Miamija. 15-kratni udeleženc tekme All Star je bil dvakrat najboljši strelec rednega dela, trenutno je na petem mestu večne lestvice strelcev (28,596 točke).

Zaradi poškodbe desne Ahilove tetive je v letošnji sezoni odigral le 37 tekem, od 1. februarja je bil na parketu samo 17 minut in pol. V končnici je stisnil zobe in odigral dve tekme polfinala Vzhoda, čeprav ni mogel normalno teči. Celticsi so z 1:4 v zmagah izgubili proti Miamiju, ki se je uvrstil v veliki finale in vodi proti Dallasu z 1:0.

Leta 1992 je bil O'Neal prvi izbor na naboru igralcev, izbral ga je Orlando. Magice je leta 1995 popeljal v veliki finale, v katerem pa je bil Houston s Hakeemom Olajuwonom na čelu premočan (4:0 v zmagah). Leta 1996 je bil prosti igralec in odšel je k Lakersom, kjer je preživel osem najboljših let kariere. Po porazu v finalu junija 2004 proti Detroitu z 1:4 v zmagah je prišlo do razpada ekipe, zelo je na njegov odhod vplival tudi spor s Kobejem Bryantom. V sezoni 2008/09 je igral za Phoenix, naslednjo sezono pa za Cleveland. "Shaq" je bil letos najstarejši igralcev v Ligi NBA.