Luka Dončić je bil edini razpoložen posameznik pri Dallasu. Vseeno ima še veliko rezerve pred drugo tekmo. Na prvi finalni tekmi v karieri mu ni uspelo razigrati soigralcev, zbral je le eno podajo. Foto: AP
Luka Dončić je bil edini razpoložen posameznik pri Dallasu. Vseeno ima še veliko rezerve pred drugo tekmo. Na prvi finalni tekmi v karieri mu ni uspelo razigrati soigralcev, zbral je le eno podajo. Foto: AP

Celticsi so udarno odprli tekmo, prvo četrtino so dobili s 37:20, v drugi četrtini pa prednost povišali na 58:29. Dallas se je na krilih Dončića približal na 72:64 sredi tretje četrtine, nato pa so gostitelji odlično zaigrali v obrambi in si z delnim izidom 14:2 zagotovili odločilno prednost po 36 minutah (86:66).

Kyrie Irving se ni znašel v Bostonu med letoma 2017 in 2019. V zadnjih petih letih je v dresu Brooklyna in Dallasa izgubil vseh enajst tekem proti Celticsom. Foto: AP
Kyrie Irving se ni znašel v Bostonu med letoma 2017 in 2019. V zadnjih petih letih je v dresu Brooklyna in Dallasa izgubil vseh enajst tekem proti Celticsom. Foto: AP

Zelo slab večer Irvinga

Dončić je bil na parketu 38 minut, poleg 30 točk je zbral še 10 skokov, a prispeval le eno podajo. Zadel je štiri trojke v 12 poskusih. Kyrie Irving je imel zelo slab večer, navijači Bostona pa so uživali v njegovih slabih metih (6/9 iz igre, 0/5 za tri). P. J. Washington je zbral 14 točk in 8 skokov, rezervist Jaden Hardy pa je dodal 13 točk.

Porzingis nepričakovani junak večera

Celotna prva peterka Bostona je bila dvomestna. MVP finala Vzhoda Jaylen Brown je dosegel 22 točk, a junak večera je bil Kristaps Porzingis. Latvijski center, ki je začel tekmo na klopi, se je vrnil po poškodbi mečne mišice. Igral je prvič po 38 dneh. Prispeval je 20 točk in 6 skokov, blokiral je tri mete Mavericksov. Zadeval je mete s petih ali šestih metrov, dvakrat je bil natančen tudi izza črte.

Mavericksi so zadeli le sedem trojk v 27 poskusih, gostitelji pa so bili natančni 16-krat v 42 poskusih. Gostitelji so dobili tudi skok s 47:43.

Jayson Tatum je vpisal dvojni dvojček (16 točk in 11 skokov), a je tudi izgubil šest žog. Glavni zvezdnik Bostona ima še precej rezerve. Foto: AP
Jayson Tatum je vpisal dvojni dvojček (16 točk in 11 skokov), a je tudi izgubil šest žog. Glavni zvezdnik Bostona ima še precej rezerve. Foto: AP

Tudi Dončić pohvalil Latvijca

"Še vedno smo samozavestni, za naslov potrebujemo štiri zmage. Porzingis je bil odličen, zadel je težke mete, blokiral je veliko naših poskusov. Na obeh straneh parketa se je izkazal. Na drugi tekmi moramo preprečiti njihove odprte mete za tri točke. Imajo veliko nevarnih strelcev z razdalje," je na novinarski konferenci povedal Dončić.

Dotaknil se je tudi najučinkovitejšega obdobja igre ob koncu druge in večini tretje četrtine. "Takrat smo igrali svojo košarko, jih nekajkrat ustavili v obrambi, predvsem pa jim nismo dovolili skokov v napadu. V tistih trenutkih smo se zabavali, in to moramo prenesti na preostale tekme. Počitek, to je zdaj najpomembnejše. In seveda analiza vsega, kar smo počeli narobe."

Dallas zadnjič vodil sredi prve četrtine

Vzdušje v TD Gardnu je bilo naelektreno že ob predstavitvi igralcev. Dolgoletni uradni napovedovalec Eddie Palladino je še podžgal navijače, ki so se malce umirili le ob minuti molka v čast legendarnega centra Billa Waltona. Leta 1986 je osvojil naslov s Celticsi, ki so nato v naslednjih 38 letih le še leta 2008 dvignili šampionski prapor pod strop znamenite dvorane.

Jaylen Brown in Al Horford se veselita prve finalne zmage. Foto: AP
Jaylen Brown in Al Horford se veselita prve finalne zmage. Foto: AP

Mavericksi so zadeli prve štiri mete iz igre in po treh minutah so si zagotovili štiri točke naskoka, potem ko je Dončić našel Washingtona za zabijanje (5:9). Še sredi prve četrtine je imel Dallas točko naskoka (14:15).

Celticsi sanjsko končali uvodno četrtino

Gostitelji so nato ujeli pravi ritem v napadu. White je zadel dve trojki zapored, Porzingis pa je zadel s petih metrov in nato še z zabijanjem povišal na 28:18. Celticsi so se sprostili in v zadnji minuti in pol prve četrtine so Tatum, Porzingis in Sam Hauser zadeli izza črte in po 12 minutah si je Boston zagotovil 17 točk naskoka (37:20). To je bila največja prednost v zgodovini Lige NBA po prvi četrtini.

18 točk Porzingisa v prvem polčasu

Drugo četrtino so Mavericksi začeli še bolj raztreseno. Metali so iz neizdelanih položajev in omogočali gostiteljem hitre prehode v napad. Porzingis (18 točk v prvem polčasu) je navduševal z blokadami in lahkimi koši na drugi strani. Brown in Tatum sta zadela izza črte in Boston je z delnim izidom 19:5 povedel že z 58:29. Dončić je v zadnji minuti pred odmorom s košem in s trojko po koraku nazaj znižal na 63:42.

Kristaps Porzingis je bil v prvem polčasu izjemen. Poškodba mečne mišice je preteklost. Po 38 dneh se je vrnil kot prerojen. Foto: AP
Kristaps Porzingis je bil v prvem polčasu izjemen. Poškodba mečne mišice je preteklost. Po 38 dneh se je vrnil kot prerojen. Foto: AP

Ljubljančan je v prvem polčasu dosegel 17 točk. Dallas je zadel tri trojke v 13 poskusih, Boston pa 11 v 27 poskusih. Celticsi so dobili tudi skok s 24:16.

Dončić ekspresno stopil visok zaostanek

Trener Dallasa Jason Kidd je v glavnem odmoru večkrat poudaril, da se lahko še vrnejo, če dobijo tretjo četrtino. Njegovi varovanci so se z delnim izidom 16:4 približali na 72:64. Niso več metali za tri točke iz težkih položajev, ampak so Irving, Washington in Dončić s polaganji dosegali lahke koše. Ljubljančan je zadel dve trojki z osmih metrov in Joe Mazzulla je moral vzeti že drugo minuto odmora v tretji četrtini.

Izjemen odgovor Celticsov

Celticsi so odgovorili z delnim izidom 14:0. Zagrizeno so igrali v obrambi, Tatum, Al Horford in Brown pa so bili natančni izza črte. Po 36 minutah je prednost znova narasla na 20 točk (86:66).

Zadnja četrtina le še formalnost

Dončić je počival le minuto in 20 sekund ob koncu tretje četrtine, na začetku zadnje pa se je vrnil na parket. Maverickom se ni uspelo več nevarno približati. Po trojki Holidaya je prednost narasla na 25 točk (100:75) in Kidd se je že pet minut in 17 sekund pred zadnjim piskom sirene, da pokliče Dončića in nerazpoloženega Irvinga na klop.

Tatum: Velikan je bil izjemen

Sorodna novica Dončić po izpolnitvi otroških sanj namerava še z reprezentanco v Pariz

"Ko sem prišel na parket, sem dobil veliko podporo navijačev. Adrenalin je v velikih količinah tekel po žilah, vse je šlo po načrtu. Začel sem na klopi, a sem se hitro vklopil v to vlogo. Užival sem na parketu, bil sem popolnoma osredinjen in sproščen. Mislim, da lahko pomagam soigralcem v tem finalu, čeprav morda še nisem 100-odstotno pripravljen," je bil zadovoljen Porzingis.

"Velikan je bil izjemen. Dal nam je zagon v prvi četrtini, kar je pomembno po tako dolgem premoru od zadnje tekme. Danes smo ga še kako potrebovali," je svojega latvijskega soigralca pohvalil Tatum.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Irving pričakoval še bolj glasen sprejem navijačev Bostona

Precej slabše volje je bil Irving. "Pričakoval sem še glasnejši sprejem. Navijači bodo skušali preusmeriti moje misli. Ni bilo prvič, da sem izgubil v Bostonu. Ne smem dovoliti, da se ta niz nadaljuje."

Kidd zadovoljen z igro v drugem polčasu

"Boston je igral odlično v obrambi. Žoga mora krožiti hitreje, preveč smo se zaustavljali v napadu. Irving je zgrešil nekaj lahkih metov, imel je tudi odprte mete za tri točke. Prepričan sem, da se bo vse popravilo že na drugi tekmi. Porzingis je dvignil Celticse, ko je prišel iz klopi. Uspelo se nam je vrniti v tretji četrtini, ko smo se približali na osem točk zaostanka, nato pa smo dvakrat naredili korake. Dobili smo tretjo in zadnjo četrtino, ne smemo pa si privoščiti tako slabe prve četrtine. Boston je najboljša ekipa v Ligi NBA v tej sezoni, in tokrat so bili res dobri," je nas novinarski konferenci razlagal Kidd.

Mavericksi so se vrnili na drugi tekmi proti Clippersom in Oklahomi

Dallas v letošnji končnici še ni izgubil dvakrat zapored. V noči z nedelje na ponedeljek bo na velikem testu, saj se bo težko vrniti po zaostanku z 0:2 v zmagah. Tudi proti LA Clippersom in Oklahomi so bili Mavericksi popolnoma nemočni na uvodni tekmi, a so obakrat pripravili silovit odgovor, izenačili na 1:1 in dobili obe seriji s 4:2 v zmagah.

Boston v zadnjih 38 letih osvojil le en naslov

Celticsi so od leta 1986 osvojili le še en naslov (2008), zato so jih LA Lakersi ujeli na vrhu večne lestvice s 17 naslovi. Po grenkem porazu leta 2022 proti Bojevnikom, takrat so zapravili vodstvo z 2:1, so zelo motivirani, da se povzpnejo na vrh večne lestvice.


Finale, prva tekma:
BOSTON – DALLAS 1:0
107:89 (37:20, 26:22, 23:24, 21:23)
19.156; Brown 22 (7/12 iz igre, 2/6 za tri), Porzingis 20 (8/13 iz igre, 2/4 za tri), Tatum 16 (6/16 iz igre, 3/7 za tri) in 11 skokov, White 15 (3/8 za tri), Holiday 12, Horford 10, Hauser 8, Kornet in Mihajluk po 2; Dončić 30 (12/26 iz igre, 4/12 za tri, prosti meti 2/5), 10 skokov in 1 podaja v 38 minutah, Washington 14 in 8 skokov, Hardy 13, Irving 12 (6/19 iz igre, 0/5 za tri), Gafford 8, Jones 5, Green 3, Kleber in Lively po 2.

Met iz igre: 39/82; 35/84
Met za tri točke:
16/42; 7/27
Prosti meti:
13/19; 12/19
Skoki:
47; 43
Podaje
23; 9


Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
BOSTON – DALLAS

Tretja tekma, četrtek ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Četrta tekma, sobota, 15. junija, ob 2.30:
DALLAS – BOSTON


Peta tekma, torek, 18. junija, ob 2.30:
BOSTON – DALLAS

Šesta tekma, petek, 21. junija, ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Sedma tekma, ponedeljek, 24. junija, ob 2.00:
BOSTON – DALLAS

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Dončić: Treba je pogledati video, kaj je bilo narobe