Dallas se je tretjič uvrstil v finale Lige NBA, lovi pa drugi naslov. Foto: Reuters
Dallas se je tretjič uvrstil v finale Lige NBA, lovi pa drugi naslov. Foto: Reuters

Devet let je minilo, odkar je Dončić debitiral v članski ekipi madridskega Reala. Meteorski vzpon v dresu kraljevega kluba je pred šestimi leti kronal z osvojeno Evroligo, ko je bil tako MVP rednega dela kot zaključnega turnirja. Predtem je kot golobradi najstnik odigral pomembno vlogo pri evropskem naslovu Slovenije, takoj za slavjem s španskim velikanom v Beogradu pa se je podal na največji oder – v Ligo NBA. Dallas je prepoznal izjemen potencial slovenskega košarkarskega bisera, ki je hitro prevzel vodilno vlogo tudi v Teksasu.

Statistika Luke Dončića v finalu Zahoda proti Minnesoti. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Luke Dončića v finalu Zahoda proti Minnesoti. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tako kot je imel kot komaj polnoleten vajeti igre v svojih rokah v Madridu in so mu vodilno vlogo priznali tudi izkušeni španski reprezentanti, je postal alfa in omega Mavericksov že v svoji debitantski sezoni, ki jo je sklenil z nazivom novinec leta. V petih sezonah, ki so sledile, je bil vedno izbran na tekmo All Star in imenovan v najboljšo peterko lige. Dallas je dolgo iskal zmagovalno formulo, ki bi ekipo, osnovano okoli Luke, naredil šampionsko. Pred dvema letoma je bila pot v končnici dolga, a jo je v finalu Zahoda končal poznejši prvak Golden State. Letos, ko je zasedba iz Teksasa pred in med sezono pripeljala prave okrepitve, pa je šla še stopničko višje.

Obenem je korak naprej v individualnih predstavah naredil tudi Luka in do najprestižnejše košarkarske lovorike Mavse ločijo še štiri zmage nad Bostonom, najuspešnejšo franšizo vseh časov in najboljšo ekipo letošnje sezone. “Vsak otrok, ki igra košarko, sanja o tem. Tudi jaz sem. Prvič sem v finalu in upam, da ne zadnjič. Zavedam se, da nič ni samoumevno. Nikoli ne veš, ali boš še kdaj prišel tako daleč, zato je treba uživati v tej izjemni izkušnji. Obljubim lahko le, da bom dal vse od sebe, da zmagamo. Celotna ekipa bo to naredila. Pred nami je težak tekmec, a naredili bomo vse, da nam uspe,“ je dejal slovenski košarkarski mojster, ki iz sezono v sezono postavlja mejnike in popravlja rekorde, izvrsten pa je tudi letos v končnici.

Štirje slovenski košarkarji so do zdaj osvojili prstan, a nihče od njih ni imel vidne vloge v svoji ekipi, Luka pa je je glavni protagonist finala oziroma igralec, o katerem se pred začetkom serije med Bostonom in Dallasom največ govori. “Če pogledamo košarkarski IQ, kako razume igro, čas in potek tekme, dogajanje na igrišču, je najboljši. Ne ustraši se izziva, ki je pred njim. Dokazal je tudi, da lahko igra obrambo na zelo visoki ravni. Na koncu bo naredil vse za zmago. Zato smo tu, ker igra dobro tako v napadu kot v obrambi. Razume, kdaj je treba kaj narediti kje. Njegove napadalne sposobnosti so nekaj posebnega. Je eden najpametnejših igralcev v ligi. Zaradi njegovega IQ-ja in pripravljenosti, da stopi v ospredje na tej ravni in ga ni stran neuspeha, smo tu,“ je o varovancu spregovoril Jason Kidd.

Tudi na treningih navdušuje s svojimi potezami. Ko si vsak dan ob njem, že misliš, da veš, kaj bo naredil, a preprosto preseneti. Če mu preprečiš met za tri, bo napadel obroč. Če mu zapreš pot proti košu, bo naredil korak nazaj in vrgel z razdalje. Če ga podvajaš, bo pravilno podal. Neverjetno, kako je dober.

Maxi Kleber o Luki Dončiću

V povprečju v končnici zbere 28,8 točke, 9,6 skoka in 8,8, podaje. Še vedno ni fizično optimalen, saj ima težave s kolenom, ki ga pestijo tako rekoč vso končnico, a je vseeno po tako učinkoviti in po nekoliko slabši statistki v konferenčnem polfinalu v finalu Zahoda njegovo povprečje znašalo 32,4 točke, 9,6 skoka in 8,2 podaje. S Kyriejem Irvingom tvorita izvrstno branilsko navezo. Potem ko sta potrebovala nekaj časa, da sta se ujela, zdaj predstavljata strah in trepet za tekmečeve obrambe. “To sta izjemna igralca. Pokrivanje oziroma zaustavljanje takega košarkarja ni le delo posameznika, ampak naloga celotne ekipe. Morali bomo biti zelo pozorni v obrambi, v tranziciji … Preprosto bomo morali dati vse od sebe,“ je o receptu, kako se spopasti z udarnim Dallasovim dvojcem dejal Jaylen Brown, ki je bil izbran za MVP-ja finala Vzhoda.

“Zelo težko ju je pokrivati, je pa obenem tudi zelo zabavno. Sta med najboljšimi strelci v ligi. Vso kariero že igrata tako. Hkrati imata ob sebi zelo dobro ekipo. Nista le dobra strelca, ampak tudi izjemna organizatorja igre, ki delata moštvo boljše. V ključnih trenutkih in končnicah tekem igrata imenitno,“ je dodal steber obrambe Keltov Jrue Holiday. Trener Joe Mazzulla pa je dodal: “Če igrata dobro, te premagajo. Seveda je odvisno od našega napada, izgubljenih žog, tranzicije, skoka, natančnosti v napadu … Vse je povezano, toda glavno v seriji bo, kako bomo omejili ta dva košarkarja. Ne da se ju ustaviti. Lahko ju pokrivaš na vrhunski ravni, omejiš in jima otežiš delo, a ne moreš ju ustaviti.“

Statistika Luke Dončića v prvem in drugem krogu letošnje končnice. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Luke Dončića v prvem in drugem krogu letošnje končnice. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Z Irvingom je Dallas dobil novo napadalno razsežnost, toda ključ do uspeha je vrhunska obramba. V tem segmentu so v Teksasu naredili izjemen napredek. Vodstvo franšize je pripeljalo igralce, ki so popolnoma spremenili obrambno podobo ekipe, ki je zdaj ena najboljših v tem pogledu v ligi. “Po prihodu P. J. Washingtona in Daniela Gafforda smo toliko boljša ekipa, še posebej v obrambi. Vidi se, da popolnoma spadata v našo ekipo. Prava igralca za nas,“ je dejal Luka, ki je tudi naredil viden napredek v obrambi. Še vedno pa je njegova glavna odlika izjemno široka paleta košarkarskih veščin, zaradi katerih je verjetno trenutno najboljši v napadu na svetu.

Navsezadnje to dokazujejo tudi številke, saj je bil prvi strelec in drugi podajalec rednega dela. Zgodovinsko uspešna sezona posameznika, s katero se je prvič uvrstil med finaliste za najkoristnejšega posameznika rednega dela. Nikola Jokić in Shai Gilgeous-Alexander sta bila na glasovanju pred njim. Oba sta imela odlični sezoni in bila s svojima ekipama boljša od Dallasa, toda Luka je bil statistično pred njima. Nasprotni igralci in trenerji mu priznavajo veličino, z izbranimi besedami in samimi superlativi govorijo o njem, toda Liga NBA in šport v ZDA nasploh sta šov. Tako spremljevalci, strokovnjaki oziroma analitiki pogosto dvigujejo veliko prahu s svojimi polemičnimi izjavami. Konkretno tudi na račun Dončića.

Kenny Smith, ki s Shaquillom O'Nealom in Charlesom Barkleyjem komentira dogajanje v sloviti oddaji Inside the NBA na TNT-ju, bi tako v prvo peterko na branilska položaja pred Luko uvrstil SGA-ja in celo Anthonyja Edwardsa, ki je imel precej skromnejšo individualno sezono od Dončića. Enako velja za njegovega nekdanjega soigralca Jalna Brunsona, ki je sicer igral odlično, toda Luka je bil vendarle raven višje. Analitik Stephen A. Smith, ki je kot po pravilu kontroverzen s svojimi pogledi, je prepričan, da bi si Brunson bolj zaslužil MVP-nagrado od slovenskega zvezdnika. Že pred njegovim prihodom v NBA je dejal, da ga ne zanima, kaj dela "neki otrok" v Evropi, saj je DeAndre Ayton boljši igralec od njega.

Luka Dončić je bil izbran za MVP-ja finala Zahoda, za kar je prejel nagrado, ki je poimenovana po Magicu Johnsonu. Foto: AP
Luka Dončić je bil izbran za MVP-ja finala Zahoda, za kar je prejel nagrado, ki je poimenovana po Magicu Johnsonu. Foto: AP
Statistika Luke Dončića v rednem delu. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Luke Dončića v rednem delu. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Svoj lonček je pristavil tudi Tim Hardaway starejši, nekoč odličen organizator igre in oče Dončićevega soigralca, ki že nekaj časa puščice usmerja v Ljubljančana. Čeprav bo morda lahko Tim Hardaway mlajši, ki je po skromnih predstavah padel iz rotacije Kidda, vesel, da bo prav po njegovi zaslugi v vitrino pospravil prstan, lovoriko, ki je oče nima. A Luka se na vse skupaj ne ozira, če že, pa ga le dodatno motivira, kot ga zbadljivke oziroma žaljivke s tribun. Teh ne bo malo niti v TD Gardnu, toda to je le dodaten zagon za velemojstra iz mesta zmaja: “Moramo ostati skupaj kot prava ekipa, saj so navijači Bostona znani kot zelo glasni in tu res ni lahko igrati.“ Vedno je zaprl usta kritikom in prepričal tudi največje dvomljivce. Vsi košarkarji, ki so jih naštevali, da so bili letos boljši od njega, so že na dopustu, Dončić pa se bori za prstan.

Lansko sezono je Dallas končal precej hitreje od pričakovanj, saj je ostal brez končnice. Razočaranje in jezo zaradi neuspeha je Luka pretvoril v motivacijo za naprej. Ob koncu poletja je vrhunsko igral na svetovnem prvenstvu, kjer je Slovenijo vodil do objektivno dobrega sedmega mesta, sam pa je bil prvi strelec turnirja. Pravega počitka pred začetkom sezone Lige NBA ni bilo. Letošnja je še posebej naporna zaradi dolge končnice, kljub temu pa še ne razmišlja o počitku. Zdaj je seveda fokus boj za šampionski prstan, toda v misli se prikradeta tudi že reprezentanca in boj za nov nastop na olimpijskih igrah. “Videli bomo, kako bo koleno. Če bo v redu, bom seveda igral za reprezentanco,“ je pred začetkom dvobojev z Bostonom navdušil slovenske navijače.

Boston je favorit, toda Dallas je lačen novih zmag

Spored finala

Prva tekma, petek ob 2.30:
BOSTON – DALLAS

Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
BOSTON – DALLAS

Tretja tekma, četrtek ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Četrta tekma, sobota, 15. junija, ob 2.30:
DALLAS – BOSTON


Peta tekma, torek, 18. junija, ob 2.30:
BOSTON – DALLAS

Šesta tekma, petek, 21. junija, ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Sedma tekma, ponedeljek, 24. junija, ob 2.00:
BOSTON – DALLAS

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.