Jayson Tatum in Nikola Jokić sta se že dvakrat srečala na pripravljalnih tekmah v Abu Dabiju. Nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi se znova pomerila v junijskem finalu. Foto: EPA
Jayson Tatum in Nikola Jokić sta se že dvakrat srečala na pripravljalnih tekmah v Abu Dabiju. Nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi se znova pomerila v junijskem finalu. Foto: EPA

Brad Stevens je bil zelo dober trener Celticsov, a na mestu generalnega menedžerja mu gre še bolje od rok. Sestavil je ekipo, ki je v pretekli sezoni dobila 64 tekem v rednem delu in nato izgubila le trikrat v končnici. Tudi finalna serija proti Dallasu ni bila napeta, vse tri domače tekme so Kelti zanesljivo dobili.

Zadnjič so naslov ubranili leta 1969, ko je legendarni center Bill Russell odigral zadnjo tekmo v karieri in osvojil enajsti naslov prvaka v 13 sezonah. V letošnji sezoni imajo imenitno priložnost, saj so razred zase na Vzhodu.

36-letni Joe Mazzulla je postal glavni trener Bostona 22. septembra 2022. V prvi sezoni mu je v finalu na Vzhodu skoraj uspela epska vrnitev proti Miamiju, po zaostanku z 0:3 v zmagah so Celticsi izenačili na 3:3, a nato izgubili sedmo tekmo na domačem parketu. V končnici pretekle sezone so odpravili Miami s 4:1 v zmagah in nato le še stopnjevali formo.

Jayson Tatum je 1. julija podpisal petletno pogodbo, v žep bo pospravil neverjetnih 314 milijonov ameriških dolarjev. Tudi Derrick White, Sam Hauser, Luke Kornet, Neemias Queta in Xavier Tillman so ostali člani prvakov. Jaylen Brown je bil MVP junijskega finala, kjer sta blestela tudi obrambni specialist Jrue Holiday in center Kristaps Porzingis. Prva peterka Celticsov je najboljša v ligi.

Karl-Anthony Towns in Jalen Brunson bosta glavna aduta Knicksov, ki v tem stoletju še niso igrali v velikem finalu. Foto: AP
Karl-Anthony Towns in Jalen Brunson bosta glavna aduta Knicksov, ki v tem stoletju še niso igrali v velikem finalu. Foto: AP

New York tako močne ekipe ni imel že 25 let
V Madison Square Gardnu vse od maja 1973 čakajo na naslov. Knicksi bodo uvodni večer gostovali v Bostonu, hitro bodo imeli pravi test.

Motor ekipe Jalen Brunson je podaljšal pogodbo za štiri sezone, prejel bo 156 milijonov ameriških dolarjev. V lanski sezoni so Knicksi končali na drugem mestu na Vzhodu s 50 zmagami, nato pa so v konferenčnem polfinalu izgubili proti Indiani na sedmi tekmi. Zelo se je poznalo, da je Julius Randle že januarja končal sezono s poškodbo ramena.

OG Anunoby in Precious Achiuwa sta podaljšala pogodbi, največja pridobitev je Karl-Anthony Towns, ki je prišel v menjavi igralcev z Minnesoto. Tudi Mikal Bridges ima bogate izkušnje v končnici, s Phoenixom je igral v finalu pred tremi leti.

Randle in Donte DiVincenzo sta odšla v Minnesoto, Bojan Bogdanović v Brooklyn in Isaiah Hartenstein v Oklahomo.

Knicksi imajo ekipo, ki bi morala narediti naslednji korak. Tako močnega kadra še niso imeli v tem stoletju, zadnjič so v finalu igrali leta 1999, ko so izgubili proti San Antoniu z 1:4 v zmagah.

Paul George je pustil neizbrisen pečat pri Indiani in LA Clippersih. Foto: AP
Paul George je pustil neizbrisen pečat pri Indiani in LA Clippersih. Foto: AP

George združil moči z Embiidom v Philadelphii
Philadelphia je lani odlično začela sezono, a se je nato poškodoval Joel Embiid. Manjkal je dva meseca, vrnil pa se je za končnico. Sixersi so bili le sedmi nosilci in izpadli so proti New Yorku z 2:4 v zmagah.

Generalni menedžer Daryl Morey že nekaj let išče prave igralce, ki bi se ujeli z Embiidom. Paul George je bil nosilec igre Indiane in LA Clippersov. Poleti se je kot prost igralec odločil za prihod v Philadelphio. Tudi Eric Gordon, Reggie Jackson, Andre Drummond in Caleb Martin so kot prosti igralci okrepili Sixerse. Kyle Lowry, Tyrese Maxey in Kelly Oubre so podaljšali pogodbe.

Nicolas Batum, Mo Bamba, Buddy Hield in De’Anthony Melton so zapustili ekipo. Trener Nick Nurse (prvak s Torontom junija 2019) želi konkurirati Bostonu, minimalen cilj sezone pa je konferenčni finale.

Milwaukee si ne sme privoščiti tretjega zaporednega poloma
Milwaukee je v zadnjih dveh letih doživel velika razočaranja. Predlani so imeli Bucksi najboljši izkupiček po rednem delu, nato pa so izgubili v prvem krogu končnice proti Miamiju z 1:4 v zmagah. Aprila je sledil še presenetljiv izpad proti Indiani z 2:4 v zmagah. Janis Andetokumbo je bil MVP finala leta 2021, ko je Milwaukee osvojil naslov po pol stoletja.

Doc Rivers ima na voljo številne izkušene igralce. Damian Lillard, Khris Middleton in Brook Lopez imajo bogate izkušnje. Prišla sta Taurean Prince in Gary Trent, Malik Beasley je zapustil Buckse in se preselil v Detroit, Pat Beverley pa je odšel v Tel Aviv k Hapoelu.

Indiana bo težko ponovila lansko odlično sezono
Indiana je v lanski sezoni presegla vsa pričakovanja. Tyrese Haliburton in soigralci so se decembra prebili v finale pokalnega tekmovanja, kjer so izgubili z LA Lakersi. Konec maja so igrali še v finalu Vzhoda, kjer je bil Boston boljši s 4:0 v zmagah. Redki strokovnjaki so napovedali, da bodo Pacersi, ki so dobili 47 tekem v rednem delu, izločili Milwaukee in New York v končnici.

Pascal Siakam je podaljšal pogodbo, 189 milijonov ameriških dolarjev ga je hitro prepričalo. Tudi Andrew Nembhard in Oli Toppin ostajata v Indianapolisu. Prišel je James Wiseman.

Težko bo ponoviti lansko imenitno sezono. Trener Rick Carlisle je z Dallasom že osvojil naslov, Indiana pa je v velikem finalu zadnjič igrala leta 2000, ko so Reggie Miller in soigralci izgubili proti LA Lakersom z 2:4 v zmagah.

Kanny Atkinson je bil glavni trener le pri Brooklynu med letoma 2016 in 2020. Junija 2022 je bil pomočnik Steva Kerra, ko so Bojevniki osvojili naslov prvaka. Foto: AP
Kanny Atkinson je bil glavni trener le pri Brooklynu med letoma 2016 in 2020. Junija 2022 je bil pomočnik Steva Kerra, ko so Bojevniki osvojili naslov prvaka. Foto: AP

Cleveland ohranil vse nosilce igre
Trener J. B. Bickerstaff je v štirih sezonah poskrbel za velik napredek Clevelanda. Po porazu proti Bostonu v polfinalu Vzhoda ga je vodstvo kluba odpustilo, novi trener Cavaliersov je postal Kenny Atkinson. Sprememb v igralskem kadru ni. Donovan Mitchell, Evan Mobley in Jarrett Allen so podaljšali pogodbe.

Cleveland je bil dolga leta izjemen le z LeBronom Jamesom (naslov prvaka 2016, finale 2007, 2015, 2017 in 2018), zdaj pa ima zelo močno ekipo, ki je sposobna dobiti 50 tekem v rednem delu in nato bo nevarna tudi v končnici.

Caldwell-Pope naj bi rešil največjo težavo Orlanda
Orlando je spomladi igral v končnici prvič po letu 2020. Izpadel je šele po napetih sedmih tekmah proti Clevelandu. Paolo Banchero je izjemno napredoval, v povprečju je dosegal 22,6 točke, 6,9 skoka in 5,4 podaje. Franz Wagner, Moritz Wagner, Goga Bitadze, Gary Harris in Jonathan Isaac so podaljšali pogodbe.

35-letni Jimmy Butler je Miami popeljal v finale v letih 2020 in 2023, a se mu je naslov izmuznil. Foto: AP
35-letni Jimmy Butler je Miami popeljal v finale v letih 2020 in 2023, a se mu je naslov izmuznil. Foto: AP

Iz Denverja je prišel Kentavious Caldwell-Pope, ki je naslov osvojil že z LA Lakersi in z Denverjem. Orlando je v lanski sezoni dosegel najmanj trojk v ligi in ostrostrelec z bogatimi izkušnjami bo skušal to spremeniti.

Če bo Butler zdrav, bo Miami znova nevaren
Miami je vedno nevaren v končnici, če ima zdrave nosilce igre. Ko je predlani blestel Jimmy Butler, se je Vročica uvrstila v veliki finale. Lani sta bila Butler in Tyler Herro poškodovana, zato je bil Boston premočan v uvodnem krogu končnice. Odlični center Bam Adebayo je podaljšal pogodbo. Udarna peterka ostaja nespremenjena.

Še 17. sezono zapored bo na klopi Miamija sedel Erik Spoelstra. Videoanalitik Vročice je postal že leta 1995, nato pa je bil med letoma 1997 in 2008 pomočnik glavnega trenerja. Ko je bil desna roka Pata Rileyja, je Miami osvojil prvi naslov junija 2006. V vlogi glavnega trenerja je Spoelstra osvojil naslov v letih 2012 in 2013.


Sorodna novica Čas za Dončićevo MVP-sezono in nov boj Dallasa za prstan
Kaj od nove sezone pričakuje Luka Dončić?

Denver in Dallas imata ostro konkurenco na divjem Zahodu
Denver je bil lani večino sezone na prvem mestu Zahoda, a je na koncu popustil in končal na drugem mestu. 57 zmag je zbrala tudi Oklahoma, ki je imela boljši medsebojni izkupiček. Nuggetsi so po prvemu naslovu v zgodovini kluba junija 2023 lani veljali za glavne favorite, a so izpadli v polfinalu Zahoda proti Minnesoti po sedmih tekmah.

Sorodna novica Denver Čančarju ponudil še eno priložnost

S petega mesta po rednem delu se je v veliki finale uvrstil Dallas. Mavericksi letos ne skrivajo, da jih zanima le šampionski prstan.

Mlada ekipa Oklahome dobila dva obrambna specialista
Oklahoma je na stavnicah ekipa, ki ji strokovnjaki napovedujejo največ zmag na Zahodu. Potem ko je preteklo sezono naredila velik korak naprej, se je na tržnici znebila nekaj šibkih točk in pripeljala nekaj obrambno naravnanih košarkarjev. Alex Caruso je blestel v obrambi pri LA Lakersih, Isaiah Hartenstein pa je bil steber obrambe New Yorka.

Isaiah Joe in Aaron Wiggins sta podaljšala pogodbi. Josh Giddey je odšel v Chicago, Gordon Hayward pa je končal kariero.

Shai Gilgeous-Alexander je imel imenitno sezono, v povprečju je dosegal 30,1 točke. Mark Daigneault je bil izbran za trenerja leta. Odlično je razvil zelo mlado ekipo, v povprečju so igralci stari 24 let. V končnici je Oklahoma izgubila proti Dallasu v polfinalu Zahoda z 2:4 v zmagah.

Donte DiVincenzo in Julius Randle sta se iz Madison Square Gardna preselila v Minnesoto. Foto: AP
Donte DiVincenzo in Julius Randle sta se iz Madison Square Gardna preselila v Minnesoto. Foto: AP

Volkovi kljub uspehu v končnici prevetrili ekipo
Minnesota je v lanski sezoni dobila kar 56 tekem in se uvrstila v finale Zahoda, kjer pa je izgubila proti Dallasu z 1:4 v zmagah. Volkovi so pred tem zadnjič tako glasno tulili leta 2004, ko je blestel Kevin Garnett.

Anthony Edwards se je razvil v enega največjih zvezdnikov lige, Rudy Gobert je postal najboljši obrambni igralec lige, Naz Reid pa najboljši šesti igralec.

Glavni operativec kluba Tim Connelly še ni bil zadovoljen, zato je precej prevetril igralski kader. Julius Randle in Donte DiVincenzo sta prišla iz New Yorka, v nasprotno smer pa je odšel Karl Anthony Towns. Tudi Kyle Anderson, Jordan McLaughlin in Monte Morris so zapustili Minnesoto.

LeBron s prihodom sina Broonyja dobil nov motiv pri 40 letih
LeBron James bo 30. decembra praznoval 40. rojstni dan. Najboljši strelec v zgodovini lige (marca je presegel 40.000 točk) še vedno želi osvojiti peti šampionski prstan. Z Lakersi je bil prvak le oktobra 2020 v mehurčku v Orlandu, leta 2023 so Jezerniki izgubili v finalu Zahoda proti Denverju. Tudi aprila so bili nemočni proti Nuggetsom, v prvem krogu končnice so izpadli z 1:4 v zmagah.

Bronny James se je rodil 6. oktobra 2004, ko je bil oče LeBron na pripravah Clevelanda v svoji drugi sezoni v Ligi NBA. Foto: AP
Bronny James se je rodil 6. oktobra 2004, ko je bil oče LeBron na pripravah Clevelanda v svoji drugi sezoni v Ligi NBA. Foto: AP

James bo odigral že 22. sezono v Ligi NBA, še vedno je izjemno pripravljen. Podpisal je dveletno podaljšanje pogodbe, prejel bo 104 milijone ameriških dolarjev. Lani je bil MVP prvega pokalnega tekmovanja. Bil je najboljši strelec Lakersov (25,7 točke na tekmo), Anthony Davis je v povprečju dosegal točko manj.

Po hitrem izpadu v lanski končnici je moral oditi trener Darvin Ham, zamenjal ga je JJ Redick, ki je dolgoletni prijatelj Jamesa, skupaj sta nastopala tudi v podkastih.

V igralskem kadru je zelo malo sprememb. Spencer Dinwiddie se je vrnil v Dallas, Taurean Prince pa je okrepil Milwaukee.

17. izbor na letošnjem naboru Dalton Knecht je navdušil na pripravljalnih tekmah. Pod precej večjim pritiskom bo Bronny James. 55. izbor na letošnjem naboru si bo skušal zagotoviti minutažo. Ne le zaradi vpliva slavnega očeta. Šov je tudi letos zagotovljen v Crypto.com Areni, pot do končnice pa bo trnova.

Budenholzer sedel na vročo klop Phoenixa
Phoenix je imel velike načrte v lanski sezoni, a je popolnoma odpovedal v končnici. Minnesota je pometla s Sunsi in jasno je bilo, da se bodo v Arizoni zgodile velike spremembe. Franka Vogla je na vroči klopi zamenjal Mike Budenholzer.

Kevin Durant in Devin Booker upata, da bo Bradley Beal zdrav. V pretekli sezoni je imel številne težave s poškodbami. Damion Lee, Josh Okogie, Royce O’Neale in Bol Bol so podaljšali pogodbe. Veteran Eric Gordon je odšel v Philadelphio.

Clippersi ostali brez Georgea in Westbrooka, Leonard znova poškodovan
LA Clippersi si ne bodo več delili Crypto.com Arene z Lakersi in hokejisti LA Kingsov. Bogati lastnik Steve Ballmer (njegovo premoženje so ocenili na 147 milijard ameriških dolarjev) si je prizadeval za svojo dvorano in Intuit Dome velja za eno najmodernejših dvoran na svetu.

Kawhi Leonard ime še vedno težave z desnim kolenom, tako da ne bo igral na začetku sezone. Težave z vnetjem so se pojavile konec marca, zaradi česar je izpustil zadnjih osem tekem rednega dela. V končnici je v prvem krogu proti Dallasu igral na dveh od šestih tekem in Clippersi so izpadli z 2:4 v zmagah. 33-letnik je izpustil vse pripravljalne tekme in ni sodeloval v kontaktni igri na treningih.

Paul George je odšel v Philadelphio, Russell Westbrook pa v Denver. Tudi Mason Plumlee in Daniel Theis sta zapustila Clipperse. James Harden in Ivica Zubac sta podaljšala pogodbi, prišli so Mo Bamba, Nicolas Batum, Kris Dunn, Derrick Jones in Kevin Porter.

Dejounte Murray se je dokazal v San Antoniu in Atlanti. S Pelikani želi narediti korak naprej. Foto: AP
Dejounte Murray se je dokazal v San Antoniu in Atlanti. S Pelikani želi narediti korak naprej. Foto: AP

Murray bo združil moči z Williamsonom
Zion Williamson je v pretekli sezoni odigral 70 tekem, nato pa se je poškodoval na tekmi kvalifikacij za končnico proti LA Lakersom. V uvodnem krogu končnice ni igral in Pelikani so izgubili proti Oklahomi z 0:4 v zmagah.

Brandon Ingram, CJ McCollum in Trey Murphy so dobili novega odličnega soigralca. Dejounte Murray je prišel v menjavi igralcev iz Atlante. Jonas Valančiunas je odšel v Washington.

Curry ostal brez Thompsona
Golden State ni več med kandidati za naslov prvaka, a ima še vedno zelo dobro moštvo. Bojevniki so edina ekipa, ki je ostala neporažena na pripravljalnih tekmah. To seveda ni merilo za redni del sezone, a nekateri posamezniki so vseeno navdušili. Stephen Curry je ostal brez genialnega partnerja. “Splash Brother” Klay Thompson se je preselil v Dallas. Dario Šarić je okrepil Denver, Chris Paul pa San Antonio.

Kyle Anderson, Buddy Hield in De’Anthony Melton bodo skušali zakrpati veliko luknjo. Generalni menedžer Mike Dunleavy Jr. je imel veliko dela. Ni še dosegel dogovora z Jonathanom Kumingo, ki bo eden nosilcev igre v tej sezoni. Poleti bo postal prost igralec. Moses Moody je podpisal triletno pogodbo za 39 milijonov dolarjev.

35-letni DeMar DeRozan se je po treh letih v Chicagu vrnil v zahodno konferenco. Foto: AP
35-letni DeMar DeRozan se je po treh letih v Chicagu vrnil v zahodno konferenco. Foto: AP

DeRozan glavna okrepitev Sacramenta
Sacramento je v zadnjih 18 letih le enkrat (2023) igral v končnici. Kralji so lani končali na devetem mestu, a so nato izpadli v finalu kvalifikacij za končnico proti New Orleansu.

De’Aaron Fox in Domantas Sabonis sta dobila odličnega soigralca. DeMar DeRozan je prišel v menjavi igralcev iz Chicaga. Alex Len in Malik Monk sta podaljšala pogodbi, prišla sta tudi Jalen McDaniels in Jordan McLaughlin. Eden izmed nosilcev igre v zadnjih letih Harrison Barnes je odšel v San Antonio. Trener Mike Brown je podaljšal pogodbo do leta 2027.

Rakete imajo vse večji domet
Nevaren utegne biti tudi Houston. Rocketsi so v lanski sezoni dobili 41 tekem, v treh letih so zelo napredovali, saj so bili leta 2021 na zadnjem mestu v ligi s 17 zmagami.

Center Alperen Sengun je podpisal petletno podaljšanje pogodbe, prejel bo 185 milijonov ameriških dolarjev. 22-letnik je v pretekli sezoni v povprečju dosegal 21,3 točke in 9,3 skoka na tekmo.

Chris Paul bo maja dopolnil 40 let. Z bogatimi izkušnjami bo mentor mladim soigralcem. Foto: AP
Chris Paul bo maja dopolnil 40 let. Z bogatimi izkušnjami bo mentor mladim soigralcem. Foto: AP

Jalen Green, ki je lani navduševal predvsem marca, ko so Rakete dosegla enajst zaporednih zmag, je prav tako podaljšal pogodbo za tri sezone, prejel bo 106 milijonov ameriških dolarjev. Trener Ime Udoka vsekakor računa na nastop najmanj v kvalifikacijah za končnico.

Wembanyama dobil pomoč izkušenih Barnesa in Paula
San Antonio s čudežnim Victorjem Wembanyamo potrebuje še nekaj časa za prenovo. Izkušena Harrison Barnes in Chris Paul bosta skušala dvigniti Spurse z dna Zahoda. Vsekakor lahko presežejo 22 zmag iz pretekle sezone.

Pokalno tekmovanje se bo začelo 12. novembra
Zelo zanimivo bo drugo pokalno tekmovanje, ki bo potekalo od 12. novembra do 17. decembra. Polfinale in finale bo na sporedu v Las Vegasu. Naslov bodo branili LA Lakersi, ki so lani dobili vseh sedem tekem.