Dončić je v drugem polčasu dosegel 18 točk, a je imel premalo pomoči soigralcev. Pri gostiteljih se je le sedem igralcev vpisalo med strelce. Foto: AP
Dončić je v drugem polčasu dosegel 18 točk, a je imel premalo pomoči soigralcev. Pri gostiteljih se je le sedem igralcev vpisalo med strelce. Foto: AP

Izbranci Jasona Kidda so izgubili že četrtič na zadnjih petih tekmah. Tokrat jim ni uspelo ponoviti odlične obrambne predstave, ki jih je krasila v petek proti Miamiju. Dončić je bil na parketu 39 minut, a ni imel dobrega strelskega večera (9/21 iz igre, 3/7 za tri), zgrešil je tudi pet prostih metov (8/13) in izgubil štiri žoge. Tim Hardaway je zadel pet trojk iz desetih poskusov, prispeval je 22 točk. Spencer Dinwiddie je dodal 21 točk.

Kawhi Leonard je v zadnjih šestih minutah prispeval 9 od skupno 30 točk. Paul George je zbral 21 točk, Norman Powell pa se je izkazal z odličnimi prodori pod koš. Clippersi so se veselili 25. zmage, imajo pa 24 porazov. Šele 19-krat sta Leonard in George zaigrala skupaj v tej sezoni. Če ne bo težav s poškodbami, bodo Clippersi resni kandidati za visoka mesta na Zahodu. Trener Tyronn Lue je večkrat poudaril, da ga skrbi le zdravje ključnih igralcev.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Klop Dallasa zmogla le devet točk
Le sedem košarkarjev je doseglo točke za Dallas, Reggie Bullock v 32 minutah ni dosegel niti točke, Jalen Hardy pa je presenetljivo vso tekmo sedel na klopi. Rezervisti Clippersov so dosegli 41 točk, Powell je zablestel z 19 točkami, Reggie Jackson pa jih je dodal 10. Celotna klop Dallasa je zmogla le devet točk. Tudi skok so dobili Clippersi (38:46).

Pri gostiteljih sta manjkala Christian Wood in Maxi Kleber. Pri Clippersih sta poškodovana Luke Kennard in John Wall.

Dallas popustil po odličnem začetku
Mavericksi so sredi prve četrtine z delnim izidom 11:0 povedli s 16:7, nato pa kar pet minut niso dosegli niti točke. Clippersi so nanizali 14 točk, Powell je zadel dve trojki. Dončić je znova prejel tehnično napako zaradi ugovarjanja sodnikom. To je bila že njegova deseta v tej sezoni. Po 12 minutah so imeli gostje dve točki naskoka (20:22).

Mavericksi na odmor s prednostjo
Dončić je na začetku druge četrtine tradicionalno počival, njegovi soigralci pa so se izkazali. Igro je odlično vodil Spencer Dinwiddie, Josh Green in Davis Bertans sta bila natančna izza črte in Mavericksi so sredi druge četrtine povedli s 40:32. Dončić je s trojko po koraku nazaj povišal na 45:36, v prvem polčasu je dosegel 11 točk. V zadnji minuti prvega dela je Jackson zadel dve trojki, a je šest sekund pred odmorom odgovoril Dinwiddie in Dallas je imel ob odmoru pet točk naskoka (54:49).

V tretji četrtini ste se ekipi izmenjavali v vodstvu. Dončić je s trojko in prostim metom v zadnje pol minute izenačil na 79:79.

Kawhi Leonard je bil MVP finala že leta 2014 v dresu San Antonia in leta 2019 v dresu Toronta. Clippersi še nikoli niso igrali v finalu Lige NBA. Foto: Reuters
Kawhi Leonard je bil MVP finala že leta 2014 v dresu San Antonia in leta 2019 v dresu Toronta. Clippersi še nikoli niso igrali v finalu Lige NBA. Foto: Reuters

Powell dvignil Clipperse na začetku zadnje četrtine
Ključen je bil začetek zadnje četrtine, ko se Clippersi niso več odločali za mete izza črte, ampak so s prodori v raketo povzročali velike težave obrambi gostiteljev. Najprej je bil natančen Jackson, nato pa je Powell dvakrat zapored zlahka dosegel koš in izsilil še osebno napako. George je sedem minut pred koncem poskrbel za najvišjo prednost Clippersov na srečanju (84:92).

Izjemni Leonard zapečatil usodo Dallasa
Leonard je prihranil dovolj energije za končnico. Ko je Hardaway blokiral met Powlla za tri točke, je ujel žogo, naredil korak nazaj in zadel izjemno trojko ob izteku časa za napad (93:103). Dončića so gostje dobro pokrivali, imel pa je premalo razigranih soigralcev. Marcus Morris in George sta še povišala prednost Clippersov in dve minuti pred koncem so gledalci že začeli odhajati iz dvorane (95:110).

Leonard: Dončić na vsaki tekmi igra na ravni najkoristnejšega igralca

Kidd poudaril slabo izvajanje prostih metov
"V drugem polčasu smo bili brez prave energije. Clippersi so bili boljši tekmec. Priigramo si največ prostih metov v Ligi NBA, a jih tudi največ zgrešimo. To bo treba nujno popraviti. Iz tega poraza se moramo naučiti," je poudaril trener Kidd. Njegovi izbranci so zadeli le 15 od 26 prostih metov.

"V drugem polčasu smo ujeli pravi ritem v napadu. Zadeli smo nekaj zaporednih metov in nato je steklo po načrtu," je povedal Leonard, ki tudi na novinarski konferenci nikoli ni zgovoren. Najraje govori na parketu z imenitnimi potezami.

Velika vrnitev Lakersov v drugem polčasu v Portlandu
Gledalci v Moda Centru so videli tekmo izjemnih preobratov. Portland je izgubil proti LA Lakersom s 112:121, potem ko je imel ob polčasu 25 točk naskoka (71:46). To je druga največja vrnitev Jezernikov v drugem polčasu v zgodovini kluba.

LeBron James je le še 233 točk oddaljen od rekorda, ki ga drži Kareem Abdul Jabbar vse od leta 1984 z 38.387 točkami. 38-letni zvezdnik bo novi rekorder zelo verjetno postal drugi teden februarja. Foto: Reuters
LeBron James je le še 233 točk oddaljen od rekorda, ki ga drži Kareem Abdul Jabbar vse od leta 1984 z 38.387 točkami. 38-letni zvezdnik bo novi rekorder zelo verjetno postal drugi teden februarja. Foto: Reuters

LeBron James je bil najboljši strelec tekme s 37 točkami, Thomas Bryant pa je bil nepričakovani junak z rekordom kariere (31 točk), zbral je tudi 14 skokov. Anfernee Simons je dosegel 31 točk za Portland, Damian Lillard pa je 22 od 24 točk zbral v prvem polčasu, potem pa je bil popolnoma razglašen ob odlični obrambi Jezernikov v drugem delu.

Bryant je zadel dve trojki, po treh minutah in pol so si Lakersi nabrali že 14 točk prednosti (4:18). Trener Portlanda Chauncey Billups je moral vzeti minuto odmora. Blazersi so se do konca prve četrtine približali na 26:33.

Lillard zadel skoraj s polovice
V drugi četrtini so se gostitelji razigrali. Jerami Grant je povišal na 51:40. Lakersi so delovali kot razbita vojska, zadnje tri minute in pol v prvem polčasu niso dosegli niti točke. Portland je z delnim izidom 13:0 odšel na odmor s 25 točkami prednosti (71:46). Lillard je dvignil navijače na noge s trojko iz enajstih metrov.

Večer kariere Thomasa Bryanta
V tretji četrtini je blestel center Bryant, James pa je odlično vodil igro. Prednost Blazersov se je ekspresno topila in po 36 minutah je znašala le še pet točk (91:86).

Osem minut pred koncem je sijajni Bryant s trojko poskrbel za vodstvo Jezernikov (97:98), v končnici pa je ujel dve odbiti žogi in z zabijanjema povišal na 109:116. Dennis Schröder, ki je v petek zrežiral zmago nad Memphisom, je 46 sekund pred koncem v levem kotu opazil Troyja Browna, ki je s trojko zapečatil usodo Portlanda (110:119).

Ham prvič ni pokazal nobenega posnetka ob odmoru
"Ob odmoru nisem pokazal niti enega posnetka. Tega nisem naredil še na nobeni tekmi! Pogovorili smo se, kaj se je zgodilo v drugi četrtini. Vsem je bilo jasno, da 25 točk ni velik zaostanek, če steče met izza črte. Ogromno tekem smo v tej sezoni zapravili zaradi ene slabe četrtine in veliko smo se naučili iz teh porazov," je na novinarski konferenci razlagal trener Lakersov Darvin Ham.

"V drugem polčasu sta Beverley in Schröder zaustavila Lillarda, igra v napadu pa je stekla. To je bil naš najboljši polčas v tej sezoni," je še dodal Ham, ki je prejel že številne kritike v tej sezoni, saj so Lakersi kar sedem tekem na domačem parketu izgubili v zadnjih sekundah.

Sunsi odbili zaključni nalet Grizlijev
Phoenix je premagal Memphis s 112:110. Gostitelji so v tretji četrtini povedli že z 29 točkami naskoka, nato pa trepetali za zmago do zadnjega piska sirene, ko je Steven Adams izgubil žogo in mu ni uspelo izsiliti podaljška.

Veteran Chris Paul se je vrnil z 22 točkami in 11 podajami, potem ko je izpustil sedem tekem zaradi poškodbe kolka. Še vedno sta manjkala Devin Booker in Deandre Ayton. Mikal Bridges je bil najboljši strelec Sunov z 29 točkami.

Grizliji so zadnjo četrtino dobili z 38:25. Ja Morant je prispeval 27 točk, a mu ni uspelo preprečiti drugega zaporednega poraza, potem ko so izenačili klubski rekord z enajstimi zmagami v nizu.

Shai Gilgeous-Alexander je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej. Foto: Reuters
Shai Gilgeous-Alexander je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej. Foto: Reuters

Gilgeous-Alexander končal zmagoviti niz Denverja
Denver je presenetljivo izgubil proti Oklahomi z 99:101. Shai Gilgeous-Alexander je odločil z metom od table 9,2 sekunde pred koncem. Ostrostrelec je nasul 34 točk in končal dva zmagovita niza Nuggetsov. To je bil njihov prvi poraz po devetih zaporednih zmagah. V Ball Areni so nanizali kar 16 zmag (najdaljši niz v zadnjem desetletju), zadnjič so izgubili proti Dalasu 6. decembra.

Zelo se je poznalo, da je drugo tekmo zapored izpustil Nikola Jokić. MVP rednega dela zadnjih dveh sezon še vedno čuti bolečine v stegenski mišici. Vseeno so imeli Nuggetsi priložnost za podaljšek, a je Jamal Murray zgrešil ob pisku sirene. Vlatko Čančar je bil na parketu 10 minut, a ni vrgel na koš.

Kyrie Irving je blestel v Chase Centru. 12 od 38 točk je dosegel v zadnjih sedmih minutah in s tem zrežiral vrnitev Netsov. Foto: Reuters
Kyrie Irving je blestel v Chase Centru. 12 od 38 točk je dosegel v zadnjih sedmih minutah in s tem zrežiral vrnitev Netsov. Foto: Reuters

Trener Michael Malone še ni okreval po bolezni, zato je na klopi Denverja znova sedel David Adelman, ki je na novinarski konferenci poudaril, da se bo Jokić vrnil naslednji teden.

Irving nasul prvakom 38 točk
Golden State je doživel nov grenek poraz. Bojevniki so sedem minut pred koncem proti Brooklynu vodili s 106:93. Gostje so tekmo končali z delnim izidom 27:10. Kyrie Irving je prispeval 38 točk, 9 podaj in 7 skokov. To je bila velika zmaga Brooklyna brez poškodovanega Kevina Duranta.

Pol minute pred koncem je Royce O'Neale zadel trojko (116:118). Klay Thompson ni bil natančen izza črte, zmago Netsov pa je z dvema prostima metoma potrdil Irving.


Tekme 22. januarja:
DALLAS – LA CLIPPERS
98:112 (20:22, 34:27, 25:30, 19:33)
Dončić 29 (9/21 iz igre, 3/7 za tri, prosti meti 8/13), 10 skokov in 4 podaje v 38 minutah, Hardaway 22 (5/10 za tri), Dinwiddie 21 (8/18 iz igre, 1/5 za tri), Powell 9, Finney Smith 8, Green 6, Bertans 3; Leonard 30 (10/18 iz igre, 3/4 za tri, prosti meti 7/7) in 9 skokov, George 21 (6/11 iz igre, 1/3 za tri), Powell 19, Jackson 10, Morris in Batum po 8, Mann 7, Zubac 6 in 9 skokov, Covington 3.

MIAMI – NEW ORLEANS 100:96
Herro 26 (10/22 iz igre, 4/10 za tri), Adebayo (9 skokov) in Butler po 18, Lowry 17; Murphy 17, Valančiunas 14 in 16 skokov, McCollum 13 (5/16 iz igre, 2/8 za tri), Nance 12, Williamson in Ingram nista igrala.

TORONTO – NEW YORK 125:116
VanVleet 28 (8/19 iz igre, 4/8 za tri), Trent (6/10 za tri) in Siakam (3/6 za tri) po 24, Barnes 19; Barrett 30 (10/18 iz igre, 4/8 za tri), Randle 23 (8/14 iz igre), 19 skokov in 8 podaj, Brunson 21 (6/15 iz igre, 4/7 za tri), Toppin 14 (4/5 za tri).

DENVER – OKLAHOMA CITY 99:101
Murray 26 (11/23 iz igre, 1/6 za tri), Gordon 15 in 10 skokov, Brown 14, Čančar 0 v 10 minutah, Jokić ni igral; Gilgeous Alexander 34 (13/21 iz igre), Giddey 18 in 9 skokov, K. Williams 11.

PHOENIX – MEMPHIS 112:110
Bridges 24 (8/21 iz igre, 4/10 za tri), Paul 22 (8/18 iz igre, 3/9 za tri) in 11 podaj, Craig 20 (4/6 za tri), Šarić 14, Booker in Ayton nista igrala; Morant 27 (9/17 iz igre) in 8 podaj, Bane 24, Z. Williams 16 (3/6 za tri).

GOLDEN STATE – BROOKLYN 116:120
Curry 26 (4/8 za tri), Kuminga 20, Poole 17 (3/6 za tri), Looney 14 in 10 skokov; Irving 38 (12/22 iz igre, 5/7 za tri), 9 podja in 7 skokov, Claxton 24 (9/13 iz igre) in 15 skokov, O'Neale 16 (4/7 za tri), Harris 14 (4/7 za tri).

PORTLAND – LA LAKERS 112:121
Simons 31 (12/20 iz igre, 7/13 za tri), Lillard 24 (5/17 iz igre, 3/13 za tri) in 10 podaj, Grant 19, Hart 13, 10 skokov in 7 podaj; James 37 (14/24 iz igre) in 11 skokov, T. Bryant 31 (12/15 iz igre, 4/5 za tri) in 14 skokov, Schröder 24 in 8 podaj, Brown 10.


Tekme 23. januarja:
DETROIT - MILWAUKEE
ORLANDO - BOSTON
CHICAGO - ATLANTA
HOUSTON - MINNESOTA
UTAH - CHARLOTTE
PORTLAND - SAN ANTONIO
SACRAMENTO - MEMPHIS


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           47 35 12  74,5
PHILADELPHIA 76ERS       46 30 16  65,2
MILWAUKEE BUCKS          46 29 17  63,0
BROOKLYN NETS            46 29 17  63,0
CLEVELAND CAVALIERS      48 29 19  60,4
MIAMI HEAT               48 26 22  54,2
---------------------------------------
NEW YORK KNICKS          48 25 23  52,1
ATLANTA HAWKS            47 24 23  51,1
INDIANA PACERS           48 23 25  47,9
CHICAGO BULLS            45 21 24  46,7
---------------------------------------
TORONTO RAPTORS          48 21 27  43,8
WASHINGTON WIZARDS       46 20 26  43,5
ORLANDO MAGIC            46 17 29  37,0
CHARLOTTE HORNETS        47 13 34  27,7
DETROIT PISTONS          48 12 36  25,0
Zahodna konferenca:                    
DENVER NUGGETS           47 33 14  70,2
MEMPHIS GRIZZLIES        46 31 15  67,4
SACRAMENTO KINGS         45 26 19  57,8
NEW ORLEANS PELICANS     47 26 21  55,3
DALLAS MAVERICKS         48 25 23  52,1
LOS ANGELES CLIPPERS     49 25 24  51,0
---------------------------------------
PHOENIX SUNS             48 24 24  50,0
MINNESOTA TIMBERWOLVES   48 24 24  50,0
UTAH JAZZ                49 24 25  49,0
GOLDEN STATE WARRIORS    47 23 24  48,9
---------------------------------------
OKLAHOMA CITY THUNDER    47 23 24  48,9
LOS ANGELES LAKERS       47 22 25  46,8
PORTLAND TRAIL BLAZERS   46 21 25  45,7
SAN ANTONIO SPURS        46 14 32  30,4
HOUSTON ROCKETS          46 10 36  21,7