Lastnik Mark Cuban, Luka Dončić in Kyrie Irving so si tudi zadnjo tekmo proti San Antoniu ogledali skupaj na klopi. Foto: AP
Lastnik Mark Cuban, Luka Dončić in Kyrie Irving so si tudi zadnjo tekmo proti San Antoniu ogledali skupaj na klopi. Foto: AP

Kazen je povezana z odločitvijo vodstva Dallasa, da na predzadnji tekmi rednega dela sezone s Chicagom 7. aprila, ki so jo izgubili s 112:115, ne pošlje v igro ključnih igralcev. Takrat je tudi Luka Dončić igral le dobrih 12 minut.

Pet nosilcev igre počivalo, Dončić igral le 13 minut
Kyrie Irving, Tim Hardaway, Josh Green, Christian Wood in Maxi Kleber so počivali, čeprav niso bili poškodovani. Dončić je igral v prvi četrtini in nato odšel na klop po 35 sekundah druge četrtine. V American Airlines Centru je bil slovenski večer, v dvorani so bili številni slovenski navijači.

Vodstvo lige je ocenilo, da je šlo za potezo, ki je vodila do namernega poraza. S tem naj bi Dallas dosegel nižjo uvrstitev v rednem delu tekmovanja in tako pridobil možnosti za boljši izbor na naboru lige za leto 2023. Obenem so ugotovili, da košarkarji, ki so igrali, niso želeli namerno izgubiti.

Dumars: Odločitev Dallasa je načela integriteto našega športa
"Odločitev Dallasa, da omeji nastope ključnih igralcev proti Chicagu, je načela integriteto našega športa. S to potezo so razočarali navijače in ligo," je v izjavi sporočil Joe Dumars, izvršni podpredsednik lige in vodja košarkarskih operacij.

Dallas je že po tem porazu ostal tudi brez teoretičnih možnosti za nastop v dodatnih kvalifikacijah. Teksaški klub je končal med najslabšimi ekipami Lige NBA, tako da ima možnosti za boljši izbor na naboru Lige NBA, ki bo konec junija.

Odločitev sprejela Cuban in Harrison
Trener Dallasa Jason Kidd je takrat potezo, da večina rednih članov prve postave Dallasa ostane na klopi, označil za "organizacijsko odločitev", izbiro pa pripisal lastniku Marku Cubanu in generalnemu direktorju Nicu Harrisonu.

ESPN je že ob najavi preiskave spornega dogajanja zapisal, da je lastnik Dallasa Cuban leta 2018 že plačal kazen v višini 600.000 ameriških dolarjev, ker je javno priznal, da so namerno izgubili tekmo. Pravila Lige NBA namreč vsebujejo tudi ukrepe proti lastnikom, ki "poskušajo izgubiti ali nadzorovati izid tekem".