Kristaps Porzingis je 15 od 25 točk zbral v prvem polčasu. Foto: AP
Kristaps Porzingis je 15 od 25 točk zbral v prvem polčasu. Foto: AP

V zadnjih dveh sezonah sta se ekipi srečali v končnici, obakrat pa je napredovala ekipa iz Los Angelesa. Trener Jason Kidd je imel na voljo vse ostale igralce, saj se je vrnil tudi Maxi Kleber. Pri Clippersih že vso sezono manjka zvezdnik Kawhi Leonard, ki okreva po operaciji desnega kolena. Tudi Marcus Morris je na seznamu poškodovanih. Po operaciji hrbta je prvič v tej sezoni zaigral Serge Ibaka.

Clippersi so do odločilne prednosti prišli v tretji četrtini, ki so jo dobili s 25:15. V zadnji četrtini so se Mavericksi nevarno približali. Minuto in 20 sekundah pred koncem so imeli gostitelji le tri točke naskoka (92:89), nato pa sta odlični George in Reggie Jackson (23 točk, 4/8 za tri) potrdila deseto zmago Clippersov v tej sezoni.

Mavericksi zgrešili kar 24 trojk
Najboljši strelec Dallasa je bil Kristaps Porzingis s 25 točkami. Latvijec je zgrešil vse štiri mete izza črte. Jalen Brunson se je izkazal z 20 točkami in 8 podajami. Vsi ostali igralci Mavericksov so dosegli manj kot 10 točk. Popolnoma je odpovedal Tim Hardaway, ki je prispeval le 8 točk ob zelo slabem metu (2/12), zadel je le en met za tri točke. Dallas je zelo pogrešal ostrostrelca, saj je imel katastrofalen met izza črte (6/30).

Paul George je prevzel odgovornost v odločilnih trenutkih. Clippersi so tudi brez poškodovanega Kawhija Leonarda blizu najboljšim na Zahodu. Foto: AP
Paul George je prevzel odgovornost v odločilnih trenutkih. Clippersi so tudi brez poškodovanega Kawhija Leonarda blizu najboljšim na Zahodu. Foto: AP

Dallas hitro zapravil devet točk naskoka
Gostitelji so povedli z 19:12, nato pa v zadnjih treh minutah in pol prve četrtine niso dosegli niti točke več. Dallas je z delnim izidom 10:0 prevzel vodstvo po 12 minutah (19:22).

Sredi druge četrtine je Dwight Powell s polaganjem povišal na 30:39. Ob koncu prvega polčasa se je razigral Jackson, ki je z dvema trojkama in dvema prostima metoma ujel priključek do odmora (46:47).

George blestel v tretji četrtini
Na začetku drugega dela so Clippersi z delnim izidom 10:0 povedli z 61:52. Razigral se je George. Prednost so uspeli ohraniti in pet minut pred koncem je kazalo na zanesljivo zmago (87:75).

Dorian Finney-Smith je bil natančen izza črte, Brunson pa je nanizal pet točk in tri minute pred koncem je Dallas znova upal na presenečenje (88:85). Trener Clippersov Tyronn Lue, ki je junija 2016 osvojil naslov prvaka s Clevelandom, je vzel minuto odmora.

Reggie Jackson je uspešen večer kronal z imenitno akcijo pol minute pred koncem.  Foto: AP
Reggie Jackson je uspešen večer kronal z imenitno akcijo pol minute pred koncem. Foto: AP

Sodniki razveljavili koš Brunsona po ogledu posnetka
V ključnih trenutkih je stavil na Georga, ki je z zabijanjem in košem s petih metrov z desne strani povišal na 94:89. Ključen trenutek se je zgodil 52 sekund pred koncem, ko je Brunson prodrl pod obroč in s komolcem zadel Terenca Manna v brado. Koš so sodniki najprej priznali, imel pa bi še dodaten prosti met. Lue se je pritožil in po ogledu posnetka so sodniki spremenili odločitev. Brunson je naredil osebno napako v napadu, koš pa seveda ni veljal. Jackson je nato počakal, da se je ura za napad skoraj iztekla, nato pa je krenil v prodor in akrobatsko zadel za 96:89.

Kidd: Mislim, da je bila osebna napaka nad Brunsonom
"Mislim, da smo imeli veliko odprtih metov izza črte. Nismo jih zadeli, prevečkrat so bili meti prekratki. Vseeno je pozitivno, da smo se vrnili v zadnji četrtini in imeli smo možnost za zmago na gostovanju. Ključna je bila akcija Brunsona. Mislim, da je bila osebna napaka nad njim. Izgubili smo dve točki in ostali brez dodatnega prostega meta," je povedal trener Kidd.

Ekipi se bosta v Staples Centru še enkrat pomerili v noči s torka na sredo.

Incident v Detroitu - James izključen, krvavi Stewart izgubil živce
Najbolj vroče je bil v Detroitu, kjer se je zgodil incident na začetku drugega polčasa. Tekma je bila prekinjena več kot za četrt ure. Po prostem metu za gostitelje je LeBron James s komolcem nenamerno v obraz zadel Isaiaha Stewarta, ki je popolnoma izgubil živce devet minut pred koncem tretje četrtine. James se mu je skušal opravičiti, a ga ni želel poslušati.

Isaiah Stewart je popolnoma izgubil živce. Več minut se ni uspel pomiriti, imel je krvav obraz in na vsak način je skušal obračunati z igralci Lakersov. Foto: Reuters
Isaiah Stewart je popolnoma izgubil živce. Več minut se ni uspel pomiriti, imel je krvav obraz in na vsak način je skušal obračunati z igralci Lakersov. Foto: Reuters

Detroit, ki je na dnu Vzhoda, je z izjemno igro povedel z 79:67. Jezerniki so delovali kot razbita vojska, obetal se je četrti zaporedni poraz in nove težave v zvezdniški zasedbi o bile na obzorju.

Stewart je želel obračunati z Jamesom, ki se je odmaknil. Ko se je že zdelo, da se je center Detroita pomiril, so soigralci pomislili na nadaljevanje tekme. Stewart je močno krvavel in stekel je nazaj proti igralcem Lakersov. Strokovni štab in varnostniki so ga komaj zadrževali. Neverjetni prizori v dvorani Little Caesars.

Sodnik Scott Foster je sporočil odločitev po 15 minutah ogleda posnetka. James je dobil nešportno osebno napako druge stopnje, kar pomeni takojšnjo izključitev. Stewart je zaradi neprimernega obnašanja dobil dve tehnični napaki. Oba sta odšla v garderobo. James je bil izključen drugič v karieri, prvič se mu je to zgodilo 28. novembra 2017 v dresu Clevelanda proti Miamiju. Nihče od njiju po tekmi ni dajal izjav.

Tekma se je po dolgem premoru nadaljevala. Pistonsi so povedli z 99:82, navijači so bili navdušeni, obetal pa se je polom Lakersov, ki so sredi gostujoče turneje.

LeBron James ni namerno zadel Stewarta s komolcem. Skušal se je opravičiti, sodniki pa so ga izključili. Foto: Reuters
LeBron James ni namerno zadel Stewarta s komolcem. Skušal se je opravičiti, sodniki pa so ga izključili. Foto: Reuters

Westbrook in Davis zrežirala veliko vrnitev
Trener Frank Vogel je pred zadnjo četrtino uspel umiriti svoje izbrance, ki so odigrali najboljših 12 minut v sezoni in končali niz treh porazov (116:121). Zadnjo četrtino so dobili kar s 37:17, obramba je bila granitna.

Razigral se je Russell Westbrook, ki je odigral najboljšo tekmo v dresu Jezernikov. V zadnji četrtini je dosegel 15 točk in se celo približal trojnemu dvojčku s 26 točkami, 10 podajami in 9 skoki. Carmelo Anthony je zadel dve trojki, piko na i pa je postavil Anthony Davis, ki je dosegel 8 točk v zadnjih dveh minutah. Skupaj je zbral 30 točk in 10 skokov.

Najboljši strelec tekme je bil Jerami Grant s 36 točkami, zadel je pet trojk, a v zadnji četrtini so ga Lakersi odlično pokrili. Novinec Cade Cunningham je dosegel prvi trojni dvojček (13 točk, 12 skokov in 10 podaj).

Vogel: Ta tekma lahko sprememi potek celotne sezone!
"Ta tekma lahko sprememi potek celotne sezone! Po treh četrtinah smo zaostajali za 15 točk, nato pa smo odigrali izjemno. To je velika zmaga. Soigralci so stopili skupaj po izključitvi LeBrona. Vse do tega incidenta smo igrali slabo, obramba je bila slaba. Zdaj bo treba nadgraditi predstavo z zadnje četrtine," je povedal trener Vogel, ki je oktobra lani osvojil prvaka z Lakersi.

Vroči Phoenix povozil oslabljeni Denver; Čančar v razvojno ligo
Phoenix je odpravil Denver s 126:97 in se veselil 12. zaporedne zmage. Zadnjič je izgubil 27. oktobra proti Sacramentu, ko je Harrison Barnes zadel trojko ob pisku sirene. Klubski rekord je 17 zaporednih zmag iz sezone 2006/07.

Sunsi so leteli po parketu v prvi četrtini, ki so jo dobili kar z 48:28. Zadel so sedem trojk iz osmih poskusov. Nuggetsi so bili nemočni brez Nikole Jokića, ki je izpustil drugo zaporedno tekmo zaradi poškodbe desnega zapestja. Vlatka Čančarja ni bilo v kadru Nuggetsov. Že pred dnevi je namreč Denver 24-letnega slovenskega krilnega košarkarja poslal v razvojno ligo k Grand Rapids Gold, kjer se bo po poškodbi kolka skušal dokazati za ponovni preboj v rotacijo zlatih zrn.

Andrew Wiggins je zadel šest trojk. Foto: Reuters
Andrew Wiggins je zadel šest trojk. Foto: Reuters

Nova zmaga Bojevnikov
Golden State je premagal Toronto s 119:104. Jordan Poole je prispeval 33 točk, Andrew Wiggins pa 32. Stephen Curry je zadel le eno trojko iz šestih poskusov, zbral 12 točk, a se to ni prav nič poznalo. Poole je bil osemkrat natančen izza črte, Wiggins pa šestkrat.
Bojevniki so povedli s 27:9 in vodstva niso več izpustili. To je bila že 15. zmaga najboljše ekipe v Ligi NBA.

Najboljši strelec Toronta je bil Pascal Siakam z 21 točkami. Goran Dragić je znova sedel na klopi.

Walton ni več trener Sacramenta
Vodstvo Sacramenta je odpustilo trenerja Luka Waltona. Kingsi so zelo slabo začeli novo sezono, imajo šest zmag in 11 porazov. V dveh sezonah na klopi ekipe iz Kalifornije je zbral 68 zmag in 93 porazov. Kingsi so zadnjič igrali v končnici aprila 2006. To je najdaljši negativni niz v Ligi NBA. Njegov pomočnik Alvin Gentry bo vodil ekipo v ponedeljek proti Philadelphii.


Tekme 21. novembra:
LA CLIPPERS - DALLAS
97:91 (19:22, 27:25, 25:15, 26:29)
George 29 (12/25 iz igre, 3/8 za tri), Jackson 23 (8/14 iz igre, 4/8 za tri), Zubac 16 (6/7 iz igre) in 10 skokov, Kennard 9 (3/7 za tri), Mann 7, Ibaka 6, Coffey 3, Bledsoe in Hartenstein po 2; Porzingis 25 (10/18 iz igre), Brunson 20 in 8 podaj, Powell 9, Hardaway 8 (2/12 iz igre, 1/4 za tri), Finney Smith 7, Marjanović 6, Kleber 5, Cauley Stein in Burke po 4, Ntilikina 3, Dončić ni igral.

DETROIT - LA LAKERS 116:121
Grant 36 (12/25 iz igre, 5/9 za tri), Diallo 17, F. Jackson 15 (3/6 za tri); Davis 30 (11/19 iz igre) in 10 skokov, Westbrook 26 (10/21 iz igre), 10 podaj in 9 skokov, Anthony 26 (5/8 za tri), Howard 13, James 10 (4/7 iz igre, 1/3 za tri) v 21 minutah.

CHICAGO - NEW YORK 109:103
DeRozan 31 (10/20 iz igre), LaVine 21 (7/20 iz igre), White 14; Randle 34 (13/19 iz igre) in 10 skokov, Burks 13, Quickley 12.

PHOENIX - DENVER 126:97
C. Johnson 22 (4/10 za tri), Ayton 21 (9/12 iz igre), Booker 17, Crowder 15; Je. Green 19, Gordon 16 in 10 skokov, Čančar in Jokić nista igrala.

GOLDEN STATE - TORONTO 119:104
Poole 33 (10/13 iz igre, 8/11 za tri), Wiggins 32 (12/20 izigre, 6/8 za tri), Porter 15 (5/9 za tri), Curry 12 (2/10 iz igre, 1/6 za tri) in 8 podaj; Siakam 21 (3/6 za tri), VanVleet 17, Achiuwa 12, Dragić ni igral.


Tekme 22. novembra:
CLEVELAND - BROOKLYN
WASHINGTON - CHARLOTTE
ATLANTA - OKLAHOMA CITY
BOSTON - HOUSTON
CHICAGO - INDIANA
MILWAUKEE - ORLANDO
NEW ORLEANS - MINNESOTA
SAN ANTONIO - PHOENIX
UTAH - MEMPHIS
SACRAMENTO - PHILADELPHIA


Vzhodna konferenca:                    
CHICAGO BULLS             17 12  5 70,6
BROOKLYN NETS             17 12  5 70,6
WASHINGTON WIZARDS        16 11  5 68,8
MIAMI HEAT                17 11  6 64,7
CHARLOTTE HORNETS         18 10  8 55,6
CLEVELAND CAVALIERS       17  9  8 52,9
---------------------------------------
MILWAUKEE BUCKS           17  9  8 52,9
NEW YORK KNICKS           17  9  8 52,9
BOSTON CELTICS            17  9  8 52,9
PHILADELPHIA 76ERS        17  9  8 52,9
---------------------------------------
ATLANTA HAWKS             17  8  9 47,1
TORONTO RAPTORS           18  8 10 44,4
INDIANA PACERS            18  7 11 38,9
DETROIT PISTONS           16  4 12 25,0
ORLANDO MAGIC             17  4 13 23,5
Zahodna konferenca:                    
GOLDEN STATE WARRIORS     17 15  2 88,2
PHOENIX SUNS              16 13  3 81,3
UTAH JAZZ                 16 11  5 68,8
LOS ANGELES CLIPPERS      17 10  7 58,8
DALLAS MAVERICKS          16  9  7 56,3
DENVER NUGGETS            17  9  8 52,9
---------------------------------------
PORTLAND TRAIL BLAZERS    17  9  8 52,9
LOS ANGELES LAKERS        18  9  9 50,0
MEMPHIS GRIZZLIES         16  8  8 50,0
MINNESOTA TIMBERWOLVES    15  7  9 43,8
---------------------------------------
OKLAHOMA CITY THUNDER     16  6 10 37,5
SACRAMENTO KINGS          17  6 11 35,3
SAN ANTONIO SPURS         15  4 11 26,7
NEW ORLEANS PELICANS      18  3 15 16,7
HOUSTON ROCKETS           16  1 15  6,3