Luka Dončić in Christian Wood sta bila udarna naveza Mavericksov. Skupaj sta dosegla kar 65 točk. Foto: Reuters
Luka Dončić in Christian Wood sta bila udarna naveza Mavericksov. Skupaj sta dosegla kar 65 točk. Foto: Reuters

23-letni Ljubljančan je bil na parketu le 29 minut, zbral je 9 podaj in 6 skokov, zadel je pet trojk iz devetih poskusov. Zelo se je izkazal Christian Wood, ki je prispeval 32 točk (rekord sezone) in 12 skokov, Tim Hardaway je dodal 17 točk. Kemba Walker je debitiral na domačem parketu, v 13 minutah je dosegel 6 točk.

Dončić je bil znova najboljši strelec tekme, čeprav je bil na parketu le 29 minut. Foto: Reuters
Dončić je bil znova najboljši strelec tekme, čeprav je bil na parketu le 29 minut. Foto: Reuters

Blazersi imajo velike težave proti Dallasu, saj res slabo igrajo v obrambi. Izgubili so že šestič zapored na medsebojnih tekmah. Imajo številne ostrostrelce, ki pa so tokrat zatajili. Damian Lillard je dosegel 24 točk, popolnoma pa sta odpovedala Jerami Grant (2/9 iz igre) in Anfernee Simons (3/10 iz igre), oba sta zbrala le po 7 točk.

Portland je vodil večino prve četrtine, nato pa so gostitelji z delnim izidom 18:4 na začetku druge četrtine prevzeli vodstvo in ga le še poviševali. Dončić in Wood sta bila neustavljiva, po 36 minutah pa je bila tekma odločena (110:85).

Portland odlično odprl tekmo
Obe ekipi ne slovita po granitni obrambi, in to se je pokazalo že v uvodni četrtini. Gostje so skoraj vsak napad uspešno zaključili in po košu Simonsa so si priigrali osem točk naskoka (10:18). Dončić je s trojko z osmih metrov po koraku nazaj končal prvo četrtino (31:32).

Wood zagotovil Dallas lepo prednost
Na začetku druge četrtine je najboljši strelec Lige NBA počival, Wood pa je prevzel dirigentsko palico. V štirih minutah je dosegel kar 12 točk in s trojko poskrbel za vodstvo Dallasa z 49:36. Tudi minuta odmora Chaunceyja Billupsa ni pomagala. Ko se je pet minut pred odmorom Dončič vrnil na parket, je zadel še dve trojki. V prvem polčasu je zbral 23 točk, Mavericksi pa so si zagotovili devet točk naskoka (72:63).

Dončić z izjemnim zabijanjem poskrbel za potezo večera
Sredi tretje četrtine so gostitelji z delnim izidom 26:8 povedli že s 100:73. Za potezo večera je poskrbel Dončić, ki je tri minute pred koncem tretje četrtine nakazal met za tri točke, nato pa je švignil mimo igralcev Portlanda in z desno roko silovito zabil. Gledalci so ponoreli od navdušenja, pri izidu 104:79 pa je trener Jason Kidd že razmišljal o sobotni tekmi. Po 36 minutah je na semaforju pisalo 110:85 in v zadnji četrtini je lahko Dončić počival, saj se Blazersi niso več približali.

Kidd posebej pohvalil Wooda
"Wood je naredil razliko z odlično igro v drugi četrtini. Dvignil nas je tudi v obrambi. Ko je bil na parketu, smo vseskozi poviševali prednost," je bil zadovoljen trener Jason Kidd, ki je bil navdušen ob izjemnem zabijanju Dončića, saj tega ni pričakoval.

Dončić: Ne bom se prijavil na tekmovanje v zabijanju na tekmi All Star
Luka je bil na novinarski konferenci zelo dobre volje in veliko se je šalil s predstavniki sedme sile: "Verjetno imam najboljši odriv v ekipi. Wood je visok, a nima dobrega odriva, in moral sem mu pokazati, kako se zabija. Najbolj sem bil vesel, ko sem poslal dva igralca v prazno, ko sem nakazal met za tri točke. Ne bom se prijavil na tekmovanje v zabijanju na tekmi All Star, saj potrebujem počitek."

Maxi Kleber bo zaradi raztrgane stegenske mišice manjkal od šest do osem tednov, Josh Green pa je manjkal zaradi poškodbe desnega komolca.

V soboto bo nujno ustaviti razigranega Mitchlla
Takoj po koncu tekme in vseh obveznosti do medijev je sledila pot v Cleveland, kjer v soboto čaka Maverickse nova težka preizkušnja. Cavaliersi so tokrat premagali Indiano s 118:112 in se utrdili na tretjem mestu Vzhoda. Donovan Mitchell je v izjemni formi, nasul je 41 točk in zadel osem trojk.

Senzacija v TD Gardnu – Orlando šokiral vodilni Boston
Senzacija večera se je zgodila v TD Gardnu, kjer je vodilni Boston izgubil proti Orlandu s 109:117. Celticsi so doživeli tretji poraz na domačem parketu, Orlando pa je šele drugič okusil slast zmage na gostovanju.

Novinec Paolo Banchero in Franz Wagner se veselita velike zmage Orlanda v Bostonu. Foto: Reuters
Novinec Paolo Banchero in Franz Wagner se veselita velike zmage Orlanda v Bostonu. Foto: Reuters

Gostje s Floride so povedli ob koncu prve četrtine in prednost zadržali vse do konca srečanja. To je bila že njihova peta zaporedna zmaga, potem ko so bili dolgo časa prikovani na dno Vzhoda. Skok so dobili kar s 53:38. Moritz Wagner je dosegel 25 točk, sijajni novinec Paolo Banchero pa 20.

Zvezdnika Jayson Tatum (31 točk, 9/20 iz igre, 2/8 za tri) in Jaylen Brown (26 točk, 4/10 za tri) nista imela strelskega večera. Prvič po junijskem finalu Lige NBA je zaigral Robert Williams, ki je moral poleti na operacijo levega kolena. V 18 minutah je zbral 9 točk in 5 skokov. Celticsi so zelo slabo metali za tri točke (11/46).

"Pred tekmo sem se pogovarjal s trenerji, ki so mi rekli, da gostujemo pri najboljši ekipi lige. Lahko se dokažemo proti močni ekipi ali pa doživimo pravi polom. Bili smo motivirani. Ko smo prevzeli vodstvo, ga nismo več izpustili. Na tej tekmi lahko gradimo," je poudaril 20-letni Banchero.

LeBron James je dva tedna pred 38. rojstnim dnevom še vedno motor igre Lakersov. Foto: Reuters
LeBron James je dva tedna pred 38. rojstnim dnevom še vedno motor igre Lakersov. Foto: Reuters

Lakersi brez Davisa v drugem polčasu povozili Denver
LA Lakersi so z izjemno predstavo v drugem polčasu ugnali Denver s 126:108. Tri dni po grenkem porazu proti Bostonu, ko so zapravili 13 točk naskoka v zadnjih treh minutah in pol, so Jezerniki blesteli. Zmaga ima še večji sijaj, saj si je Anthony Davis poškodoval desno stopalo in v drugem polčasu ni več igral. Brez nosilca igre, ki je v zadnjih tednih močno dvignil ekipo, so se izkazali predvsem rezervisti.

Nikola Jokić je prispeval 25 točk, 11 skokov in 8 podaj, a ni imel veliko razigranih soigralcev. Vlatko Čančar je vstopil dve minuti pred koncem in zadel trojko.

Center Thomas Bryant je bil z 21 točkami nepričakovani junak v Los Angelesu. Foto: Reuters
Center Thomas Bryant je bil z 21 točkami nepričakovani junak v Los Angelesu. Foto: Reuters

Sredi tretje četrtine so si Nuggetsi zagotovili najvišjo prednost na tekmi po trojki Jamala Murrayja (67:79). Lakersi so z delnim izidom 10:0 končali tretjo četrtino in povedli s 93:88 po trojki Dennisa Schröderja.

Zadnja četrtina je bila gala predstava 17-kratnih prvakov. Novinec Max Christie je zadel dve trojki, Thomas Bryant je z dvema silovitima zabijanjema kronal odlično igro, LeBron James (30 točk in 9 skokov) pa je spomnil na šampionske dni. Russell Westbrook je tokrat prejel aplavz za trojni dvojček (15 točk, 12 podaj in 11 skokov).

"Ko smo izvedeli, da Davis ne bo igral v drugem polčasu, je bil položaj neugoden. Bryant in Christie sta nas neverjetno dvignila. Vse nam je uspevalo. Morali smo odgovoriti po težkem porazu proti Bostonu. Vsem sem povedal, da se to zgodi v rednem delu, in veliko tekem nas še čaka," je povedal James, ki bo čez dva tedna dopolnil 38 let.

Knicksi znova blesteli v Chicagu
Chicago je v veliki krizi. Drugič v treh dneh je moral v United Centru priznati premoč New Yorku (91:114). Goran Dragić je dosegel devet točk ter po dva skoka in podaji. Zach LaVine je dosegel 17 točk, DeMar DeRozan pa 14.

Za Knickse, ki so se veselili šeste zaporedne zmage, je R.J. Barrett dosegel 27 točk, Jalen Brunson in Quentin Grimes po 22, Julius Randle pa je 19 točkam dodal 12 skokov.

Rose s trojko navdušil navijače
Tekma je bila v prvem polčasu zelo izenačena, na začetku tretje četrtine pa je New York ušel na 10 točk razlike in prednosti ni več izpustil iz rok. Pet minut pred koncem so Knicksi povedli že za 30 točk (79:109). Gledalci so bili zelo razočarani, potem pa je pet minut pred koncem vstopil Derrick Rose. Dolgoletni ljubljenec občinstva in MVP rednega dela sezone leta 2011 je dobil stoječe ovacije. Dve minuti in pol pred koncem je zadel trojko ua 84:114, navijači Chicaga pa so se veselili, čeprav so njihovi ljubljenci delovali kot razbita vojska.

Kyrie Irving je mojstrsko izpeljal zadnjo akcijo na tekmi v Scotiabank Areni v Torontu. Na voljo je imel le 3,1 sekunde. Foto: Reuters
Kyrie Irving je mojstrsko izpeljal zadnjo akcijo na tekmi v Scotiabank Areni v Torontu. Na voljo je imel le 3,1 sekunde. Foto: Reuters

Irving prvič v karieri prehitel sireno
Zelo napeto je bilo v Torontu, kjer so Raptorsi izgubili proti Brookylnu s 116:119. Kyrie Irving je 15 od 32 točk dosegel v zadnji četrtini. Ob pisku sirene je zadel trojko za zmago Netsov. Zvezdnik je prvič v bogati karieri odločil tekmo Lige NBA v zadnji sekundi. Fred VanVleet ga je skušal ustaviti, a je Irving spretno stopil nazaj in zadel z desne strani.

Curry bo počival nekaj tednov
Stephen Curry bo moral znova nekaj časa počivati. Na tekmi proti Indiani si je poškodoval ramo, magnetna resonanca, ki jo je opravil v Philadelphii, je pokazala, da poškodba ramenskega sklepa ni hujša, a zahteva počitek. Manjkal bo nekaj tednov. "Daljša odsotnost bi za nas pomenila hud udarec," je dejal njegov trener Steve Kerr.

Philadelphia je premagala oslabljene Bojevnike s 118:106, čeprav je še ob odmoru zaostajala. V drugem polčasu se je zelo poznalo, da sta manjkala tudi Draymond Green in Andrew Wiggins. Klay Thompson je čutil bolečine v levem kolenu, zgrešil je deset metov zapored in končal večer z 12 točkami (4/17 iz igre).

Joel Embiid je bil znova razred zase s 34 točkami in 13 skoki, James Harden se je izkazal s 27 točkami in 9 podajami. Manjkala sta Tobias Harris in Tyrese Maxey.


Tekme 16. decembra:
DALLAS – PORTLAND
130:110 (31:32, 41:31, 38:22, 20:25)
Dončić 33 (11/18 iz igre, 5/9 za tri, prosti meti 6/7), 9 podaj in 6 skokov v 29 minutah, Wood 32 (11/17 iz igre, 2/7 za tri) in 12 skokov, Hardaway 17 (7/10 iz igre, 2/3 za tri), Dinwiddie 13 (3/6 za tri), Ntilikina 8, Walker, Hardy in Finney Smith po 6, Powell 5, Bullock 4; Lillard 24 (6/14 iz igre, 3/8 za tri), Nurkić in Watford (11 skokov) po 16, Johnson 13, Sharpe 10, Grant (2/9 iz igre) in Simons (3/10 iz igre, 1/6 za tri) po 7, Hart 6, Winslow 5, Eubanks 4, Brown 2.

CHARLOTTE – ATLANTA 106:125
Ball 27 (7/13 za tri), Oubre 16; Young 31 (8/18 iz igre, prosti meti 13/14) in 9 podaj, Bogdanović 28 (7/10 za tri), Griffin 13 (3/6 za tri).

DETROIT – SACRAMENTO 113:122
Bogdanović 22 (6/16 iz igre), Duren 15 in 14 skokov, Bey 14; Fox 24 (9/19 iz igre, Sabonis 23 (9/11 iz igre), 13 skokov in 7 podaj, Murray 20 (4/6 za tri), Barnes 19.

BOSTON – ORLANDO 109:117
Tatum 31 (9/20 iz igre, 2/8 za tri), Brown 26 (4/10 za tri), Brogdon 15; M. Wagner 25 (9/12 iz igre) in 8 skokov, Banchero 20 (5/13 iz igre, 3/6 za tri), F. Wagner 19, Anthony 14, Fultz 12.

CLEVELAND – INDIANA 118:112
Mitchell 41 (14/24 iz igre, 8/15 za tri), Garland 20 in 10 podaj, Mobley 16 in 9 skokov; Mathurin 22, Haliburton 17 in 14 podaj, Hield in Nesmith po 14.

PHILADELPHIA – GOLDEN STATE 118:106
Embiid 34 (11/23 iz igre) in 13 skokov, Harden 27 (8/15 iz igre, 4/8 za tri) in 9 podaj, Melton 17; Poole 29 (10/20 iz igre, 4/9 za tri), DiVincenzo 17 (5/8 za tri) in 10 skokov, Looney 14 (6/8 iz igre), 11 skokov in 9 podaj, Thompson 12 (4/17 iz igre, 3/8 za tri), Curry, D. Green in Wiggins niso igrali.

TORONTO – BROOKLYN 116:119
VanVleet 39 (14/24 iz igre, 4/9 za tri), Barnes 26 (8/187 iz igre), Siakam 17; Irving 32 (13/22 iz igre, 3/9 za tri), Durant 28 (10/15 iz igre).

CHICAGO – NEW YORK 91:114
LaVine 17 (3/5 za tri), DeRozan 14 (6/14 iz igre), Williams 10, Dragić 9 (3/6 iz igre, 1/3 za tri, prosti meti 2/2), 2 skoka in 2 podaji v 16 minutah; Barrett 27 (9/20 iz igre, 3/5 za tri), Brunson (6/9 za tri) in Grimes (5/9 za tri) po 22, Randle 19 in 12 skokov.

OKLAHOMA CITY – MINNESOTA 110:112
Gilgeous Alexander 35 (11/23 iz igre, 3/5 za tri), Omoruyi in Wiggins po 14; Reid 28 (3/5 za tri), Rivers 20 (4/5 za tri), Edwards 19 in 11 skokov.

LA LAKERS – DENVER 126:108
James 30 (13/20 iz igre, 1/4 za tri) in 9 skokov, Bryant 21 (9/11 iz igre), Reaves 16, Westbrook 15 (5/13 iz igre, 12 podaj in 11 skokov; Jokić 25 (8/15 iz igre), 11 skokov in 8 podaj, Murray 23, Gordon 17 ... Čančar 3 (1/1 za tri) v 2 minutah.


Tekme 17. decembra:
LA CLIPPERS – WASHINGTON
SAN ANTONIO – MIAMI
CLEVELAND – DALLAS (ob 2.00)
HOUSTON – PORTLAND
MILWAUKEE – UTAH
OKLAHOMA CITY – MEMPHIS
PHOENIX – NEW ORLEANS


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           30 22  8  73,3
MILWAUKEE BUCKS          28 20  8  71,4
CLEVELAND CAVALIERS      30 19 11  63,3
BROOKLYN NETS            30 18 12  60,0
PHILADELPHIA 76ERS       28 16 12  57,1
NEW YORK KNICKS          29 16 13  55,2
---------------------------------------
MIAMI HEAT               30 15 15  50,0
INDIANA PACERS           30 15 15  50,0
ATLANTA HAWKS            30 15 15  50,0
TORONTO RAPTORS          29 13 16  44,8
---------------------------------------
CHICAGO BULLS            28 11 17  39,3
WASHINGTON WIZARDS       29 11 18  37,9
ORLANDO MAGIC            30 10 20  33,3
DETROIT PISTONS          31  8 23  25,8
CHARLOTTE HORNETS        29  7 22  24,1
Zahodna konferenca:                    
MEMPHIS GRIZZLIES        28 19  9  67,9
NEW ORLEANS PELICANS     28 18 10  64,3
DENVER NUGGETS           28 17 11  60,7
PHOENIX SUNS             29 17 12  58,6
SACRAMENTO KINGS         28 16 12  57,1
PORTLAND TRAIL BLAZERS   29 16 13  55,2
---------------------------------------
UTAH JAZZ                31 17 14  54,8
LOS ANGELES CLIPPERS     31 17 14  54,8
DALLAS MAVERICKS         29 15 14  51,7
MINNESOTA TIMBERWOLVES   29 14 15  48,3
---------------------------------------
GOLDEN STATE WARRIORS    30 14 16  48,7
LOS ANGELES LAKERS       28 12 16  42,9
OKLAHOMA CITY THUNDER    29 11 18  37,9
SAN ANTONIO SPURS        28  9 19  32,1
HOUSTON ROCKETS          28  9 19  32,1