Luka Dončić se je jezil na sodniške odločitve v zadnji četrtini, ko je prejel štiri osebne napake. Šele tretjič je prejel šest osebnih napak na tekmi Lige NBA in prvič v končnici. Foto: AP
Luka Dončić se je jezil na sodniške odločitve v zadnji četrtini, ko je prejel štiri osebne napake. Šele tretjič je prejel šest osebnih napak na tekmi Lige NBA in prvič v končnici. Foto: AP

Mavericksi so na začetku zadnje četrtine zaostajali že s 70:91, nato pa so se z delnim izidom 20:2 približali na 90:93 šest minut pred koncem. Dončić je nato v razmiku 26 sekund prejel dve osebni napaki. Štiri minute in 12 sekund pred koncem je skušal ustaviti prodor Jaylena Browna, sodniki pa so mu zapiskali šesto osebno napako. Trener Jason Kidd je izzval odločitev, a je posnetek pokazal, da se je Ljubljančan gibal v obrambi, zato je ostalo pri prvotni odločitvi.

Jaylen Brown je prispeval 15 točk v tretji četrtini, ko je celotna ekipa Dallasa zmogla le 19 točk. Foto: AP
Jaylen Brown je prispeval 15 točk v tretji četrtini, ko je celotna ekipa Dallasa zmogla le 19 točk. Foto: AP

Boston bo v noči s petka na soboto lovil rekordni naslov
V napeti končnici je Derrick White ključno trojko z desne strani, nato pa sta zvezdnika Jayson Tatum in Jaylen Brown potrdila zmago Celticsov, ki si lahko že v noči s petka na soboto ob 2.30 zagotovijo rekordni 18. naslov v Ligi NBA.

Irving se je končno prebudil
25-letni Ljubljančan je bil na parketu 38 minut, prispeval je 27 točk, 6 skokov in 6 podaj. Met mu ni stekel (11/27 iz igre, 1/7 za tri). Veliko metov je bilo prekratkih, poškodbe in utrujenost po dolgi sezoni se zelo poznajo.

Najboljši strelec tekme je bil Kyrie Irving s 35 točkami. Po dveh zelo slabih tekmah v Bostonu se je prebudil in zadel štiri trojke v šestih poskusih. Novinec Dereck Lively je vpisal dvojni dvojček (13 točk in 11 skokov).

Dončić je zadel le eno trojko iz sedmih poskusov. Foto: AP
Dončić je zadel le eno trojko iz sedmih poskusov. Foto: AP

Dončić: Nismo smeli igrati agresivno, piskali so vsak dotik
"Sodniki so piskali vsak dotik. Uspelo se nam je približati na tri točke, potem ko smo zaostajali že za 21 točk. Škoda, da nisem mogel pomagati v zadnjih minutah. Nismo smeli igrati agresivno. Šest osebnih napak na tekmi finala Lige NBA, raje ne komentiram naprej. Mislim, da še nikoli nisem prejel štirih osebnih napak v tako kratkem razmiku," je bil na novinarski konferenci potrt Dončić.

Še nobena ekipa v zgodovini Lige NBA se ni vrnila po zaostanku z 0:3 v zmagah, a najboljši strelec rednega dela sezone se ne predaja: "Zdaj že precej bolje poznamo igro Bostona. Tokrat smo v zadnji četrtini igrali zelo dobro. Finala še ni konec, moramo le verjeti, da nam lahko uspe."

Jayson Tatum je povprečno odigral uvodni finalni tekmi v Bostonu, tokrat pa je že v prvem polčasu nasul 20 točk. Foto: AP
Jayson Tatum je povprečno odigral uvodni finalni tekmi v Bostonu, tokrat pa je že v prvem polčasu nasul 20 točk. Foto: AP

Tatum blestel v prvem, Brown pa v drugem polčasu
Tudi Tatum je odigral najboljšo tekmo finalne serije. Zbral je 31 točk, štirikrat je bil natančen izza črte. Brown je blestel v drugem polčasu (24 točk) in je glavni kandidat za najkoristnejšega igralca finala. S 30 točkami, 8 skoki in 8 podajami je bil znova neustavljiv. White se je izkazal s štirimi trojkami, trikrat pa je izza črte zadel tudi rezervist Sam Hauser.

Boston je zadel 17 trojk, Dallas pa le devet. Gostitelji so dobili skok s 43:36, a znova so zbrali le 15 podaj.

Porzingis tokrat počival
Sredi zadnje četrtine na nedeljski drugi tekmi si je Kristaps Porzingis poškodoval levi gleženj. Visoki Latvijec je takoj po tekmi sporočil, da želi igrati v Dallasu, a zdravniška služba je bila precej bolj previdna, zato je tokrat počival. V prvi peterki je začel veteran Al Horford.

Na prvi tekmi finala v American Airlines Centru po juniju 2011 je bilo odlično vzdušje. Že ob predstavitvi igralcev uradnega napovedovalca Deana Heatha je bilo zelo glasno. Vsi so se nato z minuto molka spomnili na legendarnega Jerryja Westa, ki je umrl v sredo.

Živčni Dončić tretjič v karieri izključen zaradi osebnih napak

Mavericksi hitro do 13 točk naskoka
Mavericksi so napovedovali udaren start in hitro so besede tudi uresničili na parketu. Dončič je zadel trojko po koraku nazaj, s polaganjem pa je povišal na 9:2 in trener Bostona Joe Mazzulla je že po minuti in 49 sekundah vzel prvo minuto odmora. Hitro se je razigral tudi Irving, ki je nanizal šest točk, nato pa je sredi uvodne četrtine Dončić podal do Livelyja, ki je z zabijanjem in dodatnim prostim metom še dvignil že tako sijajno vzdušje (22:9).

Celticsi so se hitro prebudili
Irving je pet minut pred koncem prve četrtine zadel tudi izza črte, potem ko je na uvodnih dveh tekmah zgrešil vseh osem poskusov za tri točke. Celticsi so odgovorili z delnim izidom 11:0. Tatum in Hauser sta s trojkama hitro ujela priključek (25:23). Prednost Dallasa po 12 minutah je bila minimalna (31:30).

Kyrie Irving je na obeh tekmah v Bostonu skupaj dosegel 28 točk, tokrat pa je bil najboljši strelec tekme s 35 točkami. Foto: AP
Kyrie Irving je na obeh tekmah v Bostonu skupaj dosegel 28 točk, tokrat pa je bil najboljši strelec tekme s 35 točkami. Foto: AP

Irving in Tatum do odmora zbrala po 20 točk
Po trojki Whita so Kelti na začetku druge četrtine že povedli (38:40). Irving se je razigral sredi druge četrtine, ko je zadel tri zaporedne trojke za vodstvo Dallasa s 44:40. Tatum je do odmora dosegel 20 točk in Celticsi so odšli v garderobo le s točko zaostanka (51:50). Hauser je zadel vse tri poskuse izza črte.

Dončić je zadel le eno trojko iz šestih poskusov, v prvem polčasu je zbral 17 točk, Irving je bil najboljši strelec Dallasa z 20 točkami.

15 točk Browna v tretji četrtini za visoko prednost Bostona
Na začetku tretje četrtine sta Holiday in Tatum zadela izza črte in Boston si je nabral pet točk naskoka (59:64). Kidd je takoj skušal presekati nalet gostov, a mu ni uspelo. Brown, ki je v prvem polčasu dosegel le 6 točk, je bil neustavljiv v tretji četrtini, ko je prispeval 15 točk. Tudi v obrambi so Celticsi precej bolj grizli. Rezervist Xavier Tillman je s trojko z desne strani poskrbel za dvomestno prednost (65:78). V zadnji minuti tretje četrtine je White zadel izjemno trojko od table z devetih metrov, nato pa je še Brown z zabijanjem povišal naskok na 15 točk (70:85).

Dallas ekspresno od -21 do -3
Uvodnih 53 sekund zadnje četrtine ni prav nič kazalo na preobrat, saj sta Brown in White zadela izza črte in Kelti so imeli najvišjo prednost na tekmi (70:91). Po minuti odmora so prehitro začeli dolge napade, niso več metali iz izdelanih položajev. Dončić je najprej našel Washingtona, nato pa še Josha Greena, oba sta zadela trojki in prednost Bostona se je hitro stopila (80:91).

Trener Joe Mazzulla je bil jezen med minuto odmora, a njegovi varovanci so še naprej igrali prepočasi, žoga ni krožila, posamične akcije pa se niso končale s koši. Washington je še enkrat zadel izza črte po podaji Dončića, nato pa je Irving šest minut pred koncem s tremi prostimi meti znižal na 90:93.

29-letni Derrick White je v finalni seriji zadel že 11 trojk. Foto: AP
29-letni Derrick White je v finalni seriji zadel že 11 trojk. Foto: AP

Dončić v 26 sekundah prejel peto in šesto osebno napako
Dončić je štiri minute in pol pred zadnjim piskom sirene prejel peto osebno napako, nato pa se je Brown zaletel naravnost proti njemu in izsilil še šesto. Tudi trenerski izziv Kidda ni pomagal.

White zadel ključno trojko v končnici
Irving je tri minute pred koncem znižal na 92:93, vendar je nato Brown s polaganjem po zgrešenem metu Tatuma znova povišal vodstvo Bostona. White je zadel izjemno pomembno trojko dve minuti in pol pred koncem (92:98). Lively je odgovoril z dvema zaporednima zabijanjema, ko se je celotna obramba Keltov osredotočila na Irvinga (98:100). Minuto pred koncem je Brown zadel s šestih metov. Washington in Irving nista bila natančna izza črte, White in Tatum pa sta s prostimi meti potrdila tretjo finalno zmago Bostona.

Nekdanji zvezdnik Lige NFL Emmitt Smith, Dirk Nowitzki in Steve Nash so stiskali pesti za Dallas. Nemec in Kanadčan sta bila soigralca pri Mavericksih med letoma 1998 in 2004. Foto: AP
Nekdanji zvezdnik Lige NFL Emmitt Smith, Dirk Nowitzki in Steve Nash so stiskali pesti za Dallas. Nemec in Kanadčan sta bila soigralca pri Mavericksih med letoma 1998 in 2004. Foto: AP

Tatum: Vsaka šampionska ekipa mora zdržati težke trenutke
"Pričakoval sem, da se bodo Mavericksi razigrali v zadnji četrtini, potem ko so v tretji četrtini dosegli le 19 točk. Zgrešili smo nekaj lahkih metov, nismo bili dovolj zbrani in prednost je hitro skopnela," je poudaril trener Mazzulla.

"Dallas je začel tekmo zelo agresivno, pričakovali smo tak pristop. Leteli so na krilih navijačev. Morali smo sprejeti njihov prvi udarec. Odgovorili smo z svojo serijo košev. Vsaka šampionska ekipa mora zdržati težke trenutke v finalu," je dodal Tatum.

Boston zadnjič izgubil 9. maja
Celticsi so v rednem delu dobili 64 tekem, v končnici pa imajo 15 zmag in le dva poraza. Zadnjič so izgubili 9. maja, in sicer drugo tekmo polfinala Vzhoda proti Clevelandu. Dobili so zadnjih deset tekem (klubski rekord) in so na gostovanjih v letošnji končnici še neporaženi. Dallas čaka izjemno težka naloga v noči s petka na soboto, če bodo želeli podaljšati serijo in se izogniti "metli".


Finale, tretja tekma:
DALLAS – BOSTON 0:3
99:106 (31:30, 20:20, 19:35, 29:21)
20.311; Irving 35 (13/28 iz igre, 4/6 za tri), Dončić 27 (11/27 iz igre, 1/7 za tri, prosti meti 4/4), 6 skokov in 6 podaj v 38 minutah, Washington 13 (3/6 za tri) in 8 skokov, Lively 11 in 13 skokov, Gafford 6, Green 3, Jones in Exum po 2; Tatum 31 (11/26 iz igre, 4/13 za tri), Brown 30 (12/22 iz igre, 2/9 za tri), 8 skokov in 8 podaj, White 16 (4/9 za tri), Hauser (3/4 za tri) in Holiday po 9, Horford 8, Tillman 3, Porzingis ni igral.

Met iz igre: 38/86; 38/82
Met za tri točke:
9/25; 17/46
Prosti meti:
14/16; 13/14
Skoki:
43; 36
Podaje:
15; 26

Četrta tekma, sobota ob 2.30:
DALLAS – BOSTON


Peta tekma, torek ob 2.30:
BOSTON – DALLAS

Šesta tekma, petek, 21. junija, ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Sedma tekma, ponedeljek, 24. junija, ob 2.00:
BOSTON – DALLAS

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.