Jimmy Butler je bil izbran za najboljšega igralca finala Vzhodne konference in tudi ključni igralec sedme tekme. Foto: Reuters
Jimmy Butler je bil izbran za najboljšega igralca finala Vzhodne konference in tudi ključni igralec sedme tekme. Foto: Reuters

Košarkarji Miamija so si priigrali prednost s 3:0 v zmagah, nato pa so izgubili tri zaporedne tekme proti Bostonu in Keltom dopustili izenačenje. Vseeno osmi nosilec Vzhoda ni postal prvi klub v zgodovini končnic Lige NBA, ki bi zapravil prednost treh zmag, temveč je bil na odločilni tekmi prepričljivo boljši od Keltov, ki so vodili le do sredine prve četrtine, nato pa so vajeti igre prevzeli košarkarji z juga Florida.

Zvin gležnja prvega aduta Keltov

Ključni dogodek s stališča Keltov – že v prvem napadu si je gleženj zvil Jayson Tatum in je nato šepal celotno tekmo, na kateri je dosegel 14 točk in prispeval 11 skokov.

Prednost Vročice je samo še naraščala in v zadnji četrtini znašala že 23 točk. Blestel je Jimmy Butler z 28 točkami in bil posledično izbran za najboljšega igralca finala Vzhoda. V veliko pomoč mu je bil znova Caleb Martin s 26 točkami in 10 točkami.

"Kot skupina smo ostali skupaj. Kot ekipa smo se pogovarjali o tem, da bomo na gostovanju dobili težko tekmo. To nam je tudi uspelo," je dejal Butler. "Vendar nismo zadovoljni. Smo navdušeni. Veseli smo. Vendar moramo dobiti še eno serijo."

Miami v Bostonu napredoval v finale Lige NBA

Ekipe s Floride usodne za favorite iz Bostona

Floridčani so se oddolžili Bostončanom za lanski poraz na sedmi tekmi in hkrati preprečili, da bi se vpisali na strani neslavnih rekordov Lige NBA. Za dobro mero je Miami Heat postal po Floridi Panthersov še drugi floridski klub in 8. nosilec končnice, ki je spomladi izločil prvega favorita Vzhoda iz Bostona.

"Ni nam uspelo. Spodletelo nam je in razočarali smo celotno mesto," je po neuspehu dejal Jaylen Brown, in dodal: "Ne glede na okoliščine, ki smo jih imeli v sezoni, smo imeli danes odlično priložnost. Prišli smo do te točke, nato pa ostali prekratki."

Miami kot NY Knicksi leta 1999

To je bil izredni podvig Heata, ki je kot najnižje postavljeni klub končnice zdaj prišel do velikega finala, kjer bo Miami izzval Denver. V vrstah Zlatih zrn, ki so izraziti favoriti, je tudi Slovenec Vlatko Čančar, ki pa je v letošnji končnici deležen le nekaj minut igre.

"Včasih moraš trpeti za stvari, ki si jih resnično želiš," je dejal trener Erik Spoelstra. "Ta skupina je ob neizogibnih porazih in neuspehih pokazala trdnost, vztrajnost, da se pobereš, kolektivni duh, da nadaljuješ naprej, dokler ne dosežeš, kar si želiš." Miami je prvi osmi nosilec, ki se je po New York Knicks leta 1999 uvrstil v finale. Kratkohlačniki so sicer nato gladko izgubili proti San Antoniu z 1:4 v zmagah.

Nick Nurse novi trener Philadelphie 76ers

Philadelphia je za novega trenerja izbrala Nicka Nursa, poročajo ameriški mediji. 55-letnik je bil nazadnje glavni trener Toronta, s katerim je leta 2019 osvojil naslov prvaka Lige NBA. Nurse bo pri Philadelphii nadomestil Doca Riversa, s katerim so se 76ersi razšli po porazu v polfinalni seriji Vzhodne konference proti Bostonu.


LIGA NBA – KONČNICA

Vzhod, finale, sedma tekma:

Boston (2) – MIAMI (8) 3:4
84:103 (15:22, 26:30, 25:24, 18:27)
Brown 19 (8/23 iz igre, 1/9 za tri) in 8 skokov, White 18 (5/12 iz igre, 2/9 za tri), Tatum 14 (5/13 iz igre, 1/4 za tri) in 11 skokov, Smart 9 (1/6 za tri), Horford in R. Williams po 8, Muscala in G. Williams po 3, Hauser 2; Butler 28 (12/28 iz igre, 3/7 za tri), Martin 26 (11/16 iz igre, 4/6 za tri) in 10 skokov, Adebayo 12 (4/10 iz igre), 10 skokov in 7 podaj, Robinson in Vincent po 10, Strus 8, Lowry 7, Highsmith 2.

MVP finala Vzhoda-pokal Larryja Birda: Jimmy Butler


FINALE

Spored:

Prva tekma, petek ob 2.30:
DENVER – MIAMI
Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
DENVER – MIAMI
Tretja tekma, četrtek, 8. 6., ob 2.30:
MIAMI – DENVER
Četrta tekma, sobota, 10. 6., ob 2.30:
MIAMI – DENVER
--------------------------------------
Morebitne tekme:
Peta tekma, torek, 13. 6., ob 2.30:
DENVER – MIAMI
Šesta tekma, petek, 16. 6., ob 2.30:
MIAMI – DENVER
Sedma tekma, pon., 19. 6., ob 2.00:
DENVER – MIAMI