Luka Dončić bo z Dallasom prebival v hotelu Grand Floridian. Foto: AP
Luka Dončić bo z Dallasom prebival v hotelu Grand Floridian. Foto: AP

Ameriški medij ESPN je zbral povzetek nekaterih navodil, ki naj bi veljali v mehurčku v Orlandu. Igralci naj bi bili redno testirani, predvidoma to pomeni enkrat na dva dneva. V primeru pozitivnega primera bodo igralca najprej osamili, saj se želijo prepričati, da ne gre za lažno pozitiven primer. Ko bo jasno, da je res okužen z novim koronavirusom, bo moral počivati in biti v karanteni 14 dni.

Sorodna novica Ne le igralci Lige NBA, vsi smo del mehurčkov

Vsaka ekipa bo imela 37 članov
Zahteven bo že sam prihod v Orlando, kjer bodo morali biti igralci v samoosamitvi 48 ur. To pomeni, da bodo morali biti sami v sobah, dokler dva testa ne bosta pokazala, da res nimajo virusa. Košarkarji se v tem času ne bodo smeli družiti s soigralci. Vsaka ekipa bo štela 37 članov, od tega 17 košarkarjev, imela bo tudi svojega kuharja. Ekipe, ki se bodo prebile v končnico, bodo v tem času lahko zamenjale določeno število članov celotne ekipe.

Pozitiven test tekmovanja ne bo ustavil
Tekmovanje bo potekalo v treh dvoranah, kjer seveda ne bo navijačev, na tribunah pa bodo lahko predstavniki ekip, medijev, snemalcev in vodstva tekmovanja. Za zdaj je jasno, da se bo liga v primeru pozitivnih primerov nadaljevala (kar je bilo drugače kot v primeru Rudyja Goberta), prekinila pa se bo v primeru, ko bo število pozitivnih igralcev preseglo kritično mejo. Dokument ne razkriva, katera številka stoji za oznako kritična meja.

Sorodna novica Irving proti vrnitvi: Ne podpiram sistemskega rasizma

Različna pravila za neigranje
Igranje v mehurčku ne bo obvezno. Košarkarji, ki bodo zavrnili igranje, ne bodo prejeli sorazmernega dela plače (približno 15 odstotkov letne plače). To ne velja za igralce, ki so poškodovani ali pa bo posebna komisija presodila, da je njihovo zdravje v primeru okužbe bolj ogroženo (t. i. status). Vsi omenjeni bodo prejeli celotno plačo.

Kaj s starejšimi trenerji?
Novi koronavirus bolj ogroža starejše ljudi. Najstarejši trenerji se bodo lahko sami uvrstili v skupino ljudi, ki so bolj ogroženi in jim ne bo treba sedeti na klopi. Vodstvo tekmovanja si je sicer vzelo pravico za poseben zdravniški pregled, ki bo presodil, če tveganje velja za določene trenerje, ki naj ne bi bili zdravi ali pa bi imeli kakšno drugo stanje, ki bi lahko v primeru okužbe pomenilo tveganje za zdravje.

Sorodna novica 50 košarkarjev ima pomisleke glede nadaljevanja sezone

Ob vrnitvi spet v karanteno
Vprašanje svobode ima svoje meje. Igralci bodo lahko zapuščali mehurček, a v tem primeru bodo morali v primeru vrnitve v desetdnevno karanteno. V primeru dovoljenega odhoda višje sile (denimo rojstvo otroka) bo karantena ob vrnitvi trajala štiri dneve, hkrati pa bodo morali biti vsi testi negativni.

Prostor tudi za goste
Po koncu prvega kroga končnice bodo v mehurček lahko vstopili tudi povabljeni gostje. Vsaka ekipa bo lahko povabila goste za od 15 do 17 sob, morala pa bo pokriti stroške njihovega prebivanja. Gostje bodo ob vstopu prav tako v karanteni, ves čas bodo tudi testirani.

Trije hoteli
In še delitev po hotelih. Gran Destino Towerju bo gostil Milwaukee, LA Lakerse, LA Clipperse, Toronto, Denver, Utah, Boston in Miami (prve štiri ekipe iz vsake konference), Grand Floridian bo domovanje Indiane, Philadelphie, Brooklyna, Orlanda, Houstona, Oklahome, Dallasa in Memphisa (ekipe od 5 do 8. mesta), Yach Club pa bo domovanje vseh preostalih ekip (Washingtona, Portlanda, New Orleansa, San Antonia, Sacramenta in Phoenixa).