Luka Dončić je bil tarča kritik, toda z njim na parketu ja Dallas tekmo dobival za devet točk. Bil je eden izmed treh pozitivnih pri Mavericksih. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil tarča kritik, toda z njim na parketu ja Dallas tekmo dobival za devet točk. Bil je eden izmed treh pozitivnih pri Mavericksih. Foto: Reuters

Dejstvo je, da je Boston po 10. zmagi zapored, tokrat s 106:99, na pragu naslova prvaka Lige NBA. Tak niz je v končnici uspel le še osmim ekipam v zgodovini. Celticsi v tej končnici še ne poznajo poraza na gostovanju. V finalu vodijo s 3:0 in imajo v noči na soboto v Dallasu prvo zaključno žogo.

Štiri osebne napake Dončića v dobrih sedmih minutah

A vrnimo se v zadnjo četrtino, ko je Boston s trojko Derricka Whita dobrih enajst minut pred koncem povedel z 91:70. Navijači v dvorani so že obupali, vendar v naslednjih sedmih minutah do Dončićeve izključitve so Mavericksi naredili delni izid 19:2 in se popolnoma vrnili v igro. Dončić je k temu dodal dve točki, a sodniki so mu v sedmih minutah in pol piskali kar štiri osebne napake. Zadnja je pomenila, da mora prisilno na klop tretjič v karieri, prvič v končnici.

"Nismo smeli igrati fizično, tako da ne vem. Ne bi rad rekel ničesar, toda šest osebnih napak v finalu Lige NBA? Ne morem verjeti, morali bi soditi boljše," je povedal Dončić in ob tem pred sabo postavil dlani, kot da se ni smel ničesar dotakniti. Zadnjo osebno napako so sodniki dolgo pregledovali na video posnetku, ki pa se je končal z Dončićevim odhodom na klop. Tekmo je končal s 27 točkami (met 11/27, za tri 1/7), 6 skoki, 6 podajami in tremi izgubljenimi žogami.

Živčni Dončić tretjič v karieri izključen zaradi osebnih napak

Izjemen drugi polčas Browna

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Foto: MMC RTV SLO
Grafiko zagotavlja sofascore.com Foto: MMC RTV SLO

Irving (35 točk, met 13/28, za tri 4/6) je takoj v naslednjem napadu znižal zaostanek na 92:93, vendar so nato Jaylen Brown, Derrick White in Jayson Tatum poskrbeli, da se je Boston spet odlepil. Zadnji nalet Dallasa je minuto pred koncem s košem s pol razdalje zaustavil Brown, ki je 24 od svojih 30 točk dosegel v drugem polčasu. Z Brownom v igri so bili Celticsi boljši od Dallasa za 13 točk. Čeprav je Tatum dosegel točko več, je bil njegov +/- na koncu tekme negativen.

A to je prvemu zvezdniku Bostona kaj malo mar. Boston je na pragu prvega naslova v 16 letih, drugega v 38, skupno pa rekordnega 18. Če bodo Celticsi delo opravili že v nedeljo zgodaj zjutraj, bodo sezono končali z izjemnim izkupičkom zmag in porazov – 80:20.

Enak recept Bostona kot na prvih dveh tekmah

Bostonu se ni poznala odsotnost Kristapsa Porzingisa, ki ga je dobro zamenjal Xavier Tillman. Celticsi, ki so se ekspresno vrnili po zaostanku 13 točk v uvodnih minutah, so tekmo spet prelomili ob koncu tretje in na začetku zadnje četrtine. Na prvi tekmi z delnim izidom 14:0, na drugi 15:4 in na tretji 20:5.

"Kot sem rekel, ni konec, dokler ni konec. Moramo verjeti. Zmaga tisti, ki prvi pride od štiri. Ostali bomo skupaj. Skupaj izgubljamo, skupaj zmagujemo," je povedal Dončić. "Moramo ugotoviti še nekaj stvari. Z njimi smo igrali trikrat, zato jih poznamo. Biti 21 točk v zaostanku in se vrniti je za nas pozitivno," je dodal. "Igrati moramo hitro. Tako smo se vrnili, s hitro igro in dobro obrambo," je zaključil Dončić, ki je bil po tekmi tarča kritik dela ameriških medijev.

Dončića napadajo zaradi igre v obrambi in pritoževanja nad sodniki

Sorodna novica Kelti na pragu naslova, Dallas popustil v končnici brez Dončića

Najbolj ga je napadel novinar ESPN-a Brian Windhorst. "Njegova predstava je bila popolnoma nesprejemljiva. Nihče ne sme povedati Dončiću ničesar, ne soigralci ne trenerji ne vodstvo kluba ne novinarji ne navijači ne sodniki. Veliko je bilo prošenj in obljub, da se bo popravil, a ta tekma bo pustila pečat. Resnično je briljanten košarkar, generacijski. Toda moral se bo pogledati v ogledalo in se soočiti s svojimi slabostmi, preden bo zmagal v finalu. Njegova obramba v finalu je preprosto porazna, pritoževanje sodnikom je težko gledati in njegove osebne napake iz frustracije so morda Dallas stale zmage na tretji tekmi. Je ena največjih zvezd v ligi in to pomeni, da se mora držati višjih standardov, še posebej na tej stopnji. To mu ni uspelo in s tem se bo moral spoprijeti, pa naj mu bo to všeč ali ne," je bil brez dlake na jeziku Windhorst. Morda Dončić res ni bil pravi, a je bil v statistiki +/- s +9 najboljši pri Dallasu. Edina pozitivna sta bila le še Derrick Lively (+6) in Josh Green (+3).

Hardawayev eksperiment se je končal z ničlo

Jasonu Kiddu se ni posrečil poskus s Timom Hardawayem, ki je na parketu preživel kar 20 minut in ob metu 0/5 ostal na ničli. V 29 minutah brez njega na parketu so Mavsi tekmo dobili za 9 točk, v 19 minutah z njim na parketu pa so jo izgubili za 16. Podobno je bilo z Maxijem Kleberjem. Kidd je uporabil enajst igralcev, kar je precej široka rotacija za finalno tekmo. Na drugi strani je Boston igral le z osmimi košarkarji.

Še nobenemu moštvu v zgodovini, in takih primerov je bilo 155, se ni uspelo vrniti po zaostanku 0:3 v zmagah. Vključno s 14:0 v finalnih serijah.