Chris Paul se je lani poleti preselil k Oklahoma Cityju, predtem pa je igral še za Houston, Clipperse in New Orleans. Foto: AP
Chris Paul se je lani poleti preselil k Oklahoma Cityju, predtem pa je igral še za Houston, Clipperse in New Orleans. Foto: AP

"Če bodo rekli, zdaj imate na voljo dva tedna, potem pa začnemo tekme, ne bo šlo. Samo želim poudariti to, kajti tako ali tako mislim, da se liga ne bo odločila za takšno potezo. Ne glede na to, kakšna bo odločitev glede časa priprav, bomo besedo pri tem imeli košarkarji, saj smo mi tisti, ki igramo. Ne želimo, da smo igralci postavljeni v položaj, ko je tveganje za poškodbe večje kot kadar koli prej," je dejal eden najboljših organizatorjev igre zadnjih let, ki je hkrati tudi predsednik združenja igralcev (NBPA), poroča ESPN.

Moštva Lige NBA so odigrala od 63 do 67 tekem rednega dela, v katerem bi jih sicer morala 82. Foto: Reuters
Moštva Lige NBA so odigrala od 63 do 67 tekem rednega dela, v katerem bi jih sicer morala 82. Foto: Reuters

Sezono v najmočnejši ligi na svetu so prekinili 11. marca, potem ko so pri centru franšize Utah Jazz Rudyju Gobertu potrdili okužbo z novim koronavirusom. Od tedaj številni igralci niso imeli možnosti treniranja in dostopa do ustreznih trenažnih objektov. Večina je imela na voljo le tisto, kar imajo doma. Paul, ki je trenutno član moštva Oklahoma City Thunder, je na primer dodal, da v telovadnici ni na koš metal vse od prekinitve lige.

Kot je poročal ESPN, je bil predlagan 25-dnevni program, med katerim bi košarkarji opravili 11 dni individualnih priprav, s čimer bi upoštevali ukrepe omejevanja socialnih stikov, nato pa bi – če bodo zdravstveni strokovnjaki dovolili – sledile dvotedenske priprave ekip. Da bodo košarkarji kolikor toliko ustrezno pripravljeni na nadaljevanje, bodo po besedah Paula potrebovali najmanj tri ali štiri tedne priprav.

"Vse je zelo hipotetično. V ligi je 450 igralcev, nekateri imajo dostop do fitnesa, nekateri ne. Nekateri imajo dostop do objektov, kjer lahko trenirajo, tečejo in podobno … Kar koli se bo zgodilo, vedno je treba upoštevati igralce," je povedal Paul, ki je pri napovedih, kdaj bi se lahko liga nadaljevala in na kakšen način, ostal previden.

Fred VanVleet igra svojo četrto sezono v Ligi NBA. Foto: AP
Fred VanVleet igra svojo četrto sezono v Ligi NBA. Foto: AP

Enakega mnenja je tudi glavni trener Charlotte Hornetsov James Borrego, ki je dejal, da košarkarji nujno potrebujejo več tednov, da se lahko vrnejo v ustrezno tekmovalno formo. Opozoril je, da v nasprotju s prekinitvijo tekmovanj, kakršna je 'lockout', v trenutni situaciji košarkarji ne morejo normalno trenirati igre pet na pet.

Branilec aktualnih prvakov Toronto Raptorsov, Fred VanVleet, je za ESPN povedal, da ne verjame, da bi se lahko trenutni položaj tako umiril, da novi koronavirus ne bi več predstavljal grožnje. Poudaril je, da se pripravlja na scenarij, ko bi se sezona odpovedala. Dodal je, da je ključno zdravje ljudi in da v tem primeru denar ni pomemben oziroma finančne izgube zaradi odpovedi sezone sploh ne bi smele igrati vloge.

Komisar NBA-ja Adam Silver je sicer pred časom dejal, da bo pri vsaki odločitvi glavna varnost igralcev in da so tako vse možnosti odprte.