Goran Dragić se je na 1. tekmi NBA-finala poškodoval pri vodstvu Lakersov za pet točk devet minut pred koncem druge četrtine. Foto: Reuters
Goran Dragić se je na 1. tekmi NBA-finala poškodoval pri vodstvu Lakersov za pet točk devet minut pred koncem druge četrtine. Foto: Reuters

Uradno je Goran Dragić samo vprašljiv za igranje na drugi tekmi velikega finala Lige NBA. A tudi besede soigralcev kažejo, da bo pravi čudež, če bo prekaljeni Ljubljančan še zaigral proti LA Lakersom, ki so uvodno tekmo dobili s 116:98, pri čemer sta bili za Heat prelomni ravno poškodbi Dragića (levo stopalo) Adebaya (vrat).

Butler: Vemo, da moramo za zmago igrati popolno
Načet je tudi prvi zvezdnik Jimmy Butler, ki je na novinarsko konferenco pred sobotno tekmo prišel s povezo na levem gležnju. "Vsi verjetno pričakujejo, da nas bo Los Angeles še trikrat zapovrstjo premagal. Ne strinjam se. Nihče ni mislil, da bomo prišli v finale. Vemo, da lahko tekmo dobimo, ampak vemo, da bomo morali za to igrati popolno," je dejal Butler in napovedal zmago na drugi tekmi finala.

Na vsak način želel igrati v 2. polčasu
Dragić se je na prvi tekmi finala poškodoval ob stiku z nasprotnim igralcem Rajonom Rondom, vendar je igral naprej. Tudi v drugem polčasu je želel na parket, vendar ga je ekipa poslala nazaj v slačilnico. Butler je dejal, da je govoril z Dragićem in ve, kako ga boli, ker ne more igrati.

"Slišim bolečino v njegovem glasu"
"Želimo si ga s seboj, potrebujemo ga. Za nas je opravil ogromno delo v končnici, tako kot tudi vse leto. Naredil je vse, kar smo ga prosili. Prišel je s klopi, igral v začetni peterki, zadeval, pomagal drugim ... Ampak ne gre le za košarko. Skrbi nas zanj kot človeka. Želimo si, da bi bil zdrav. A slišim bolečino v njegovem glasu. Počuti se, kot da nas je pustil na cedilu. Ampak to ni res in radi bi, da to ve. Popeljal nas je do te točke in naša dolžnost je, da mu to poplačamo,"
je še dejal Butler o slovenskem zvezdniku, s katerim sta dobra prijatelja tudi zunaj igrišča.

Poškodba Dragića velik šok za Miami na začetku finala

Trener Miamija Erik Spoelstra, ki je skupaj z igralci presenetil košarkarski svet že z uvrstitvijo v finale, ni malodušen in pravi, da računa na vse igralce, ki so zdravi, da bodo stopili na igrišče.

"Moramo skozi načrt A, B in C. Radi delamo kot skupina. Iščemo rešitve, da izboljšamo igro proti zelo kakovostnemu nasprotniku. Dobro vemo, da moramo igrati veliko bolje prav na vseh področjih, kot smo na prvi tekmi," se Spoelstra zaveda, da mora celotna ekipa pokazati veliko več, če želi ugnati Jezernike.

Haslam pred leti igral s podobno poškodbo
Kapetan Miamija Udonis Haslem je eden izmed košarkarjev, ki so že igrali v končnici kljub natrgani mišici na stopalu. "Ko poči ali si jo natrgaš, je to že svojevrstna operacija. Tako so mi takrat razložili, pri čemer sploh ni pomembna tvoja starost. Lahko se zgodi mladeniču ali veteranu, okrevanje poteka enako," je naravo poškodbo pojasnjeval Haslam, ki je z omenjeno poškodbo igral v končnici 2015/16.

Velika smola Gorana Dragića na uvodni tekmi finala Lige NBA

Dragić – režiser preboja v finale
Ali si je 34-letni Ljubljančan natrgal ali celo popolnoma pretrgal stopalno mišico, ni znano. Nekaterih novinarji iz mehurčka v Orlandu poročajo, da je finala za Dragića že konec, drugi namigujejo, da se lahko še vrne med finalno serijo. A tudi v tem pozitivnem razpletu se nato postavlja vprašanje, kako bo to vplivalo na Dragićeve predstave? Prekaljeni slovenski organizator igre je ob Butlerju ključni vodja ekipe na parketu: do finala je Dragić v končnici prispeval v povprečju kar 20,9 točke ob 45,2-odstotnemu metu iz igre, k temu pa dodajal še 4,2 skoka in 4,7 podaje na tekmo.

Nunn spet v začetno postavo?
Če Dragić ne bo mogel igrati, bosta breme organizacije igre morala prevzeti Tyler Herro in Kendrick Nunn, drugi je bil član prve peterke v rednem delu sezone, nato pa je tudi uradno prepustil mesto Slovencu. Kako pomembna sta člena Miamija Heat pove tudi statistični biser: Bam Adebayo in Goran Dragić sta s +77 točkami v celotni končnici najboljša v celotni ekipi Heata v +/- kategoriji.