Najboljši na Zahodu. Noč za praznovanje konferenčnega naslova, a nato sledi teden priprave na veliki finale Lige NBA. Foto: AP
Najboljši na Zahodu. Noč za praznovanje konferenčnega naslova, a nato sledi teden priprave na veliki finale Lige NBA. Foto: AP

Ni bilo metle, a razplet pete tekme je bil še bolj boleč za Timberwolvse in njihove navijače. Na začetku pete tekme so z robčki nakazovali, da se Luka Dončić vede kot jokajoči dojenček, ki izsiljuje pozornost sodnikov in zahteva priznanje osebne napake nad sabo.

Slovenski superzvezdnik je ekspresno utišal občinstvo v Mineapollisu in v uvodni četrtini sam presegel točkovni učinek celotne zasedbe Volkov z 20:19.

Razposlal je vabila in vsi so prišli na zabavo

"Takoj je iz igre izločil občinstvo," je dejal Jason Kidd o uvodnih treh minutah in pol, ko je Dončić natresel 12 točk. "Soigralcem je dal vedeti, da je čas, da dvignejo raven, in pridružili so se zabavi. Razposlal je vabila in vsi so prišli," je bil slikovit trener Dallasa in poudaril: "Vsekakor je bil to Luka Magic."

Za šov in celotno predstavo v finalu Zahodne konference je bil Dončić soglasno izbran za najkoristnejšega igralca serije Mavs - Timberwolves in prejel nagrado, poimenovano po Magicu Johnsonu.

Sorodna novica Dončić s 36 točkami popeljal Dallas v prvi finale po letu 2011

Pravi naslednik Nowitzkega

V šesti sezoni v Ligi NBA je Dončić popeljal Dallas v veliki finale. S 124:103 na peti tekmi za 4:1 v zmagah proti Minnesoti. Tretji boj za naslov prvaka v 44-letni klubski zgodovini, prvi s Slovencem v glavni vlogi.

"Ogromno mi to pomeni," je na novinarski konferenci začel Dončić in nadaljeval: "Ni lahko. To je bila zelo težka pot, zelo težka. Ampak smo tukaj in očitno še nismo končali. Potrebujemo še štiri zmage, a mislim, da si danes vsi zaslužimo, da uživamo v tej zmagi.“

Cilj je znan – naslov prvaka v najmočnejši košarkarski ligi. Če so leta 2006 in 2011 Mavericksi igrali z Miamijem, jih zdaj čaka soočenje z Bostonom. Kot je generacija z Dirkom Nowitzkim, bo tudi Dončićeva zasedba v finalu izzivalec.

Boston favorit, a še zdaleč ne takšen kot na začetku končnice

Celticsi so s 64 zmagami najboljša ekipa rednega dela in so kot prvi nosilci Vzhoda upravičili visoka pričakovanja, v konferenčnem finalu so pometli z Indiano. Boston lovi rekordni 18. naslov, igra drugi finale v zadnjih treh sezonah, a prvega po letu 2008. Pritisk bo vseeno večji na Jaysonu Tatumu, Jaylenu Brownu ...

Na stavnicah je kvota na naslov Bostona 1,44, medtem ko je Dallasova kvota padla na 2,85. Pred začetkom končnice je bila razlika neprimerno večja in po Dončićevem šovu v končnici, neverjetni kemiji z Irvingom in razcvetom podporne zasedbe se tudi pri analitikih in komentatorjih podpora Dallasu krepi.

Statistika Luke Dončića v dvoboju proti Minnesoti, pri čemer je bil izbran za MVP-ja konferenčnega finala. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Luke Dončića v dvoboju proti Minnesoti, pri čemer je bil izbran za MVP-ja konferenčnega finala. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Imamo odlično ekipo, ampak imamo tudi izjemne košarkarje, strokovno vodstvo in vse druge v klubu. To je najpomembnejše. Držati moramo skupaj in še naprej igrati dobro košarko. Premagali smo tri zelo dobre ekipe, čeprav nismo imeli prednosti domačega igrišča.

Luka Dončić

Kiddovo potovanje z Dallasom

"Ko govorimo o tem potovanju, gre za zbranost, mirnost in energijo,“ je po napredovanju v veliki finale razmišljal trener Kidd, ki že vso sezono uporablja prispodobo potovanja. "Mislim, da ne gre samo za eno stvar. Mislim, da gre za zaupanje, ki ga imajo vsi, od vrha do dna, ko govorimo o organizaciji, vse do varnostnika. Vsi zaupajo drug drugemu. Vsi so pozitivno razpoloženi, in to postane nalezljivo," je Kidd na povpraševanje le izluščil, kaj je bistvena sestavina Dallasovega uspeha.

Kidd dokazuje, da je resnično trener za končnico, ne nazadnje je bil podobnega kova tudi kot igralec. Po vseh kritikah in nezaupanju zdaj piše zgodovino. Postal je peti človek v Ligi NBA, ki je z istim klubom prišel v finale kot igralec in trener. Leta 2008 se je vrnil v klub, s katerim je začel svojo NBA-kariero in nato v finalu 2011 prispeval ključni delež o osvojitvi edinega Dallasovega naslova.

Lively nagrada za lansko porazno sezono

Novinec Lively ni zgrešil meta v konferenčnem finalu. Vmes je izpustil eno tekmo zaradi poškodbe. Ob koncu dvoboja z Minnesoto se je po devetih tekmah odsotnosti vrnil tudi Maxi Kleber, nepogrešljivi člen Dallasove obrambe. Foto: AP
Novinec Lively ni zgrešil meta v konferenčnem finalu. Vmes je izpustil eno tekmo zaradi poškodbe. Ob koncu dvoboja z Minnesoto se je po devetih tekmah odsotnosti vrnil tudi Maxi Kleber, nepogrešljivi člen Dallasove obrambe. Foto: AP

Še lani je Dallas ob koncu sezone po zapravljeni uvrstitvi v končnico namerno šel izgubljati zadnjih par tekem, kar ni bilo po Dončićevem okusu. A sledil je zadetek v polno na naboru – Dereck Lively II. Mladi center se je za peto tekmo vrnil po poškodbi vratu in prispeval svoj zdaj že standardno vidni delež. Ob tem je Lively v konferenčnem finalu zadel prav vseh 16 metov iz igre, kar je nov statistični mejnik za stoodstotne strelce.

Dončić – Irving proti Tatum – Brown

Na koncu šova v Minneapolisu sta tako Dončić kot njegov zvezdniški partner Kyrie Irving prispevala po 36 točk. Nov dokaz, da ne samo lahko igrata skupaj, temveč sta zaradi drug drugega boljša in nevarnejša, mogoče celo najbolj v celotni ligi. Ravno na to bo dal odgovor finalni dvoboj z Bostonovo navezo Tatum – Brown.

Boston je le zadnja ovira, ki nam stoji na poti do cilja.

Kyrie Irving

Z Bostonom ima Irving osebno neporavnane račune, a velja tudi obratno. Pred petimi leti se je burno končala skupna epizoda, ki jo bodo v tednu pred začetkom finala znali pogrevati navijači in mediji z ameriškega severovzhoda.

"V zadnjih nekaj mesecih smo zrasli. To je bilo za nas pravo potovanje. Rad razmišljam, da nam je to, da smo bili peti, zmanjšalo pritisk ob vstopu v končnico. Vsi so izpostavljali le prva tri mesta, zato se mi je zdelo, da smo se malo prikradli in presenetili nekaj ekip," je Irving izpostavil, da jim je status izzivalcev v vseh treh krogih končnice celo koristil.

Peti nenosilec v velikem finalu

Vsekakor naveza Luka – Kyrie ob podpori soigralcev blesti v gosteh. Zdaj je Dallas v končnici dobil že pet zaporednih gostujočih tekem, v celotni končnici pa ima v gosteh izkupiček 7-2. Ob tem Dallas v končnici še ni izgubil dveh zaporednjih tekem.

S skalpi LA Clippers (51 zmag v rednem delu), Oklahoma Cityja (57 zmag) in zdaj Minnesote (56 zmag) je Dallas postal šele peti klub v zgodovini Lige NBA, ki je končnico začel kot nenosilec.

Vse od februarskih okrepitev ob izteku prestopnega roka igra Dallas izjemno obrambo, PJ Washington in Daniel Gafford sta dala Kiddu material, da oblikuje želeno peterko, v kateri tudi Dončić in Irving garata v obrambi.

Dončić MVP finala zahodne konference

Junijske neprespane noči

Nastavite budilke. Za ob 2.30 oziroma 2.00 za drugo in morebitno zadnjo, sedmo, tekmo finalne serije z Bostonom. Foto: AP
Nastavite budilke. Za ob 2.30 oziroma 2.00 za drugo in morebitno zadnjo, sedmo, tekmo finalne serije z Bostonom. Foto: AP

"Fantje v garderobi smo vedno zaupali drug v drugega," poudarja Irving, ki kot veteran in iz izkušenj treh zaporednih finalov s Clevelandom med leti 2015 in 2017 soigralcem polaga na dušo: "Uživajte v trenutku ... zavedajte se, kako trdo ste delali, da ste prišli sem ... v tej ligi ni nič zagotovljeno.“

Noč za slavje in nekaj dni za celjenje ran ter predvsem pripravo na soočenje z Bostonom. Obeta se pester in dolg košarkarski junij s finalnimi tekmami na tri dni. Kelti so favoriti, a Mavsi so nevaren tekmec, ki na krilih Luke Dončića ne pozna meja.

Če nekoč kot otrok ni smel spremljati nočnih tekem finalov Lige NBA, to zdaj ne bo veljalo za dobršen del Slovenije, ki se ji obeta resnično noro športno poletje: Luka v velikem finalu, nato Slovenija na Euru, pa boj Pogačarja in Rogliča za rumeno majico ter še olimpijske igre v Parizu.

Dončić popeljal Dallas v veliki finale Lige NBA