Prva igralca tekme Luka Dončić in Kawhi Leonard. Foto: Reuters
Prva igralca tekme Luka Dončić in Kawhi Leonard. Foto: Reuters

Luka je blestel z 38 točkami, do trojnega dvojčka pa sta mu zmanjkala le skok in podaja, toda razigranih soigralcev je bilo preprosto premalo. Dvomestno število točk sta dala le še Dorian Finey-Smith 16 in Tim Hardaway Jr. deset. V tretji četrtini so zaostajali že za 23, a so se vrnili v igro. Prišli so na šest točk zaostanka, nato pa je stvari v svoje roke vzel Kawhi Leonard, Reggie Jackson pa je s trojkami razblinil dvome o zmagovalcu. Pri Clippersih je bil znova izvrsten Leonard s 33 točkami in 14 skoki. Na peti tekmi zapored je MVP lanskega finala dosegel več kot 30 točk. Po 15 sta jih pristavila še Ivica Zubac, ki je ujel tudi 11 odbitih žog, in Paul George.

Clippersi so vendarle upravičili vlogo favorita, vendarle so med glavnimi kandidati za prstan. Znova so pokazali svojo moč in izjemno širok kader, ki ima dovolj orožja v napadu, hkrati pa igra zelo dobro obrambo. Na drugi strani se je Dallas v seriji dobro upiral. Dončić je ob debiju v končnici igral imenitno, podiral rekorde in bil najzaslužnejši, da so Mavsi dvakrat zmagali.

21-letni Ljubljančan je naredil nov velik korak naprej v karieri. V tej sezoni se je iz novinca leta prelevil v enega najboljših košarkarjev na svetu in postal celo kandidat za MVP-ja. Ligo je prekinila pandemija novega koronavirusa, po nadaljevanju v t. i. mehurčku v Dallasu pa je zaigral še bolje in bil uvrščen v prvo peterko tekem na Floridi.

Rivers: Všeč mi je, da je Luka tako žilav

V povprečju je v seriji proti Clippersom dosegal 31 točk, 9,8 skoka in 8,7 podaje. Je edini košarkar do zdaj, ki je ob prvem nastopu v končnici v statistiko vpisoval po več kot 30 točk, osem skokov in osem podaj na tekmo. Nepozabna je bila predstava na četrti tekmi, ki jo je sklenil s 43 točkami, trojnim dvojčkom in trojko za zmago ob sireni. Preprosto sijajno!

"Za nami je zelo dobra sezona. Ponosen sem na ekipo, kako se je borila. Borili smo se do konca, še posebej zdaj v končnici. Clippersi so izjemno moštvo. Bilo je res težko, a smo dali vse od sebe," je ob koncu sezone povedal Dončić.

"Res je izjemen košarkar. Všeč mi je, da je tako žilav. Zadnji dve tekmi smo mu res otežili delo, a se ni dal. Čakal sem, kdaj se bo utrudil, a se ni. Zelo ga spoštujem. Igra z velikim veseljem, kar mi je zares všeč," je z izbranimi besedami o superzvezdniku Dallasa govoril trener Clippersov Doc Rivers, Leonard pa je dodal: "Je odličen igralec. Prvič je igral v končnici. Boril se je vsako minuto, ko je bil na parketu, ni popuščal, na vsaki tekmi je vodil svojo ekipo in opravil zares izjemno delo."

Takole je grobo Dončića zaustavil Marcus Morris. Foto: Reuters
Takole je grobo Dončića zaustavil Marcus Morris. Foto: Reuters

Clippersi so malce bolje začeli tekmo, ko so povedli s 7:0, po dveh minutah in pol pa je Dallas dosegel prvi koš, ko je bil v prodoru uspešen Dončić. Clippersi so ga znova agresivno pokrivali in ga ves čas podvajali. Ko se je vrnil na parket, je Finney-Smith s petimi točkami zapored izenačil na 23. Minuto pred koncem je Dončić prodrl pod koš, Marcus Morris, ki je na peti tekmi grdo pohodil njegov poškodovani gleženj, pa ga je zaustavil z grobo osebno napako.

Najprej ga je po glavi udaril z levico, nato z desnim komolcem, z desnico pa ga je kresnil še po vratu. Za neprimerno potezo si je prislužil izključitev. Dončić je imel na voljo štiri proste mete, bil natančen dvakrat, a so Mavsi imeli še žogo, po tem napadu pa je Finney-Smith po Lukovi podaji zadel za vodstvo Dallasa. Dončić je prispeval še trojko in prvo četrtino je Dallas dobil s 34:29.

"To je bila grozna poteza, kaj naj rečem? Že drugo tekmo zapored je naredil nekaj takega. Res sem upal, da na prejšnji tekmi ni bilo namere, toda po takem prekršku na tej tekmi, veste, kaj si mislim. Nočem govoriti o takih igralcih, gremo naprej," je bil po tekmi na Morrisa jezen Dončić.

Morris je priznal, da je šlo za grob prekršek in da je udaril Dončića nad rameni, kar pomeni namerno napako drugo stopnje in izključitev. "Nočem, da ljudje zamenjujejo trdo igro s poskusom poškodovati nekoga. Tim Hardaway je na prejšnji tekmi grobo udaril Paula Georgea, pa se o tem ni govorilo. Luka je mlad igralec, postal bo obraz lige. Sam sem tu že nekaj časa, vem, kako gredo stvari. Sem odrasel človek in se znam potegniti zase. Kot sem že povedal, na prejšnji tekmi ga nisem pohodil namerno. Govorijo lahko, kar hočejo. Vesel sem, da se je moja ekipa prebila v drugi krog," je o incidentu z Dončićem povedal Morris.

Tudi drugo četrtino so Riversovi varovanci odprli s serijo 7:0. Nalet je s trojko zaustavil Maxi Kleber. Dončića je Rick Carlisle tako kot v prvi četrtini razmeroma zgodaj potegnil na klop, a ga znova hitro vrnil na parket. Zaključek prvega dela je pripadel Clippersom. George je štiri minute pred koncem druge tretjine povedel za pet, v zadnji minuti pa je izza črte zadel za 57:49. S košem je zatem znižal Dončić.

Za Luko je fantastična druga sezona v NBA-ju, v kateri je njegovo povprečje 28,8 točke, 9,4 skoka in 8,8 podaje. Foto: Reuters
Za Luko je fantastična druga sezona v NBA-ju, v kateri je njegovo povprečje 28,8 točke, 9,4 skoka in 8,8 podaje. Foto: Reuters

Uvod v tretjo četrtino je bil po že znanem scenariju, saj so tudi tokrat Clippersi naredili delni izid 7:0. Razlika je narasla na 13, košarkarji iz Los Angelesa pa so še stopili na plin in po polovici tretje četrtine, ko je položil Leonard in zadel še dodatni prosti met, vodili s 77:54. V zaključku četrtine je Dallas na krilih Dončića le znižal zaostanek. Minuto pred iztekom tretjega dela igre je peto točko zapored dosegel po prodoru, ko je izsilil še osebno napako Leonarda, ki je sicer odgovoril s košem, a je bil na drugi strani Luka znova natančen, hkrati pa je izsilil še osebno napako Georgea, z zadetim prostim metom pa približal Mavse na -11.

Mavsi so uspešno vstopili zadnjo četrtino. Finney-Smith je po podaji Dončića najprej zadel izza črte, s peto zaporedno točko pa poskrbel, da je razlika znova padla pod deset točk. Nato je trojko po koraku nazaj zadel še slovenski zvezdnik, ki je zaostanek znižal na šest. Rivers je posredoval z minuto odmora, po kateri je bil Landry Shamet natančen za tri, zatem pa je kar štiri napade Clippersov zapored uspešno zaključil Leonard, ki je ohranjal dvomestno prednost. Sledili sta dve zaporedni trojki Jacksona, razlika je pet minut in pol pred koncem narasla na 16 in usoda Dallasa je bila zapečatena.

Jayson Tatum in Kyle Lowry sta bila najboljša strelca svojih moštev. Foto: Reuters
Jayson Tatum in Kyle Lowry sta bila najboljša strelca svojih moštev. Foto: Reuters

Boston z zanesljivo zmago povedel v polfinalu

V Vzhodni konferenci se je že začel polfinale, na prvi tekmi pa je Boston, ki je v končnici zmagal petič zapored, z odlično predstavo s 112:94 ugnali Toronto. Na peti medsebojni tekmi so Celticsi še četrtič v tej sezoni premagali aktualne prvake, ki so v tej sezoni štirikrat izgubili za več kot 15 točk, trikrat proti Keltom.

Boston je že v uvodni četrtini povedel z dvomestno razliko. Ko je imel ob zaključku polčasa Toronto pri -12 napad za znižanje zaostanka, je Jayson Tatum prestregel žogo in zabil, zatem pa je izza črte zadel še Kemba Walker in na odmor so odšli z 59:42. Za 13 so branilci naslova zaostajali ob koncu tretje četrtine, a so znova slabo odigrali v napadu, na drugi strani pa je Tatum zadel za +15, prednost, ki v zadnji četrtini ni bila nikoli ogrožena.

Tatum in Marcus Smart sta bila s po 21 točkami prva strelca tekme, Walker je 18 točkam dodal še deset podaj. Kyle Lowry je bil s 17 točkami najuspešnejši pri Torontu.

Jamal Murray je v končnici v življenjski formi. Foto: Reuters
Jamal Murray je v končnici v življenjski formi. Foto: Reuters

50 točk Murrayja za izenačitev serije na 3:3

Košarkarji Denverja so proti Utahu po zaostanku z 1:3 v zmagah serijo izenačili na 3:3, tako da bo o napredovanju odločala sedma tekma. Nuggetsi so slavili s 119:107. Spet je bil junak Jamal Murray, ki je dosegel 50 točk. Branilec Denverja je prvi po Allenu Iversonu leta 2001, ki je na treh zaporednih tekmah vknjižil 40+ točk, in prvi po Michaelu Jordanu z nanizanimi tremi tekmami v končnici s +40 točk, +5 podaj in +5 skokov. Na drugi strani je blestel Donovan Mitchell, ki se je ustavil pri 44 točkah. V zadnji četrtini (31:28) je Murray dosegel 21 točk, Mitchell 17.

Dončić pri 21 letih postavil številne rekorde

Končnica, Vzhod, polfinale, prvi tekmi:
TORONTO (2) – BOSTON (3) 0:1
94:112 (23:39, 19:20, 31:29, 21:24)
Lowry 17, Ibaka 15, Siakam 13, Anunoby 12, VanVleet 11, Powell 10, Gasol in Davis po 7, Boucher 2; Tatum in Smart po 21, Walker 18 in 10 podaj, Brown 17, Theis 13 in 15 skokov, Williams 10, Wanamaker 7, Ojeleye 3, Langford 2.

Torek ob 0.30:
MILWAUKEE (1) – MIAMI (5) 0:0


Zahod, 1. krog, šeste tekme:
Dallas (7) – LA CLIPPERS (2) 2:4
97:111 (34:29, 17:28, 23:28, 23:26)
Dončić 38 (11/19 za dve, 4/9 za tri), 9 skokov in 9 podaj v 42 minutah, Finney-Smith 16, Hardaway 10, Kleber 9, Marjanović 8, Curry 7, Burke 6, Kidd-Gilchrist 2, Jackson 1; Leonard 33 (14/23 iz igre) in 14 skokov, Zubac (11 skokov) in George po 15, Jackson 14, Morris in Shamet po 9, Green 7, Williams 5, Harrell 4.

UTAH (6) – DENVER (3) 3:3
107:119 (36:30, 20:31, 23:27, 28:31)
Mitchell 44 (14/25 iz igre, 9/13 za tri), Conley 21 (4/6 za tri), Gobert (11 skokov) in Clarkson po 11, Niang 10, O'Neale in Ingles po 5; Murray 50 (17/24 iz igre, 9/12 za tri), Jokić 22 (3/5 za tri) in 9 podaj, Grant 18, Morris 10, Craig 8, Millsap 5, Harris 4, Porter Jr. 2 in 12 skokov.

Torek 3.00:
OKLAHOMA CITY (5) – HOUSTON (4) 2:3

Že odigrano:
LA LAKERS (1) –
Portland (8) 4:1

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage.