Božidar Maljković bo na klopi Cedevite imel dober vpogled na igralce v obeh najboljših slovenskih klubih. Foto: BoBo
Božidar Maljković bo na klopi Cedevite imel dober vpogled na igralce v obeh najboljših slovenskih klubih. Foto: BoBo
Pri Krki in Olimpiji je skupaj v ekipah 16 slovenskih košarkarjev. Na superpokalu je pri zmajih najbolj navdušil Jaka Blažič, ki je dal 25 točk. Pri državnih prvakih je bil najbolj razigran Domen Lorbek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V obeh zasedbah igra kar nekaj nadarjenih košarkarjev, ki že trkajo na vrata izbrane vrste oziroma so se jim ta za nekaj časa že odprla. Vse skupaj razumljivo veseli tudi selektorja Maljkovića, ki ima tako na voljo še večji izbor kakovostnih posameznikov: "Vesel sem, da so bili glavni na tej tekmi mladi košarkarji, ki smo jih mi povabili pred več kot letom dni na izbirne treninge. Vesel sem tudi, da se je Olimpija odločila, da pomladi moštvo in da priložnost mlajšim košarkarjem. Moja pomočnika Sekulić in Potočnik, ki sodelujeta pri Krki, to že počneta."

Krka in Olimpija nevarna za vsakega favorita
"Mislim, da so ljudje po superpokalni tekmi bili zadovoljni. Ljudje imajo radi nove obraze in mlade igralce ter jim radi pomagajo pri razvoju. Najtežje delo in prava umetnost za trenerja je, da iz talentiranega mladinca naredi vrhunskega košarkarja. To je zahteven proces,"
je bil s srečanjem samim zadovoljen srbski strokovnjak, ki pa najboljša slovenska kluba ne vidi v ožjem krogu moštev, ki se bodo borila za vrh v regionalni Ligi ABA: "Po mojem mnenju Krka in Olimpija ne sodita v krog favoritov, vendar pa lahko premagata vsakega. Ne sodita, recimo, v rang Cibone in Crvene zvezde. Igokea igra briljantno, tudi Budućnost je premagala močne nasprotnike ... Krka in Olimpija sta zelo solidni moštvi, ki lahko premagata katerega koli favorita, ampak težko, da bi bili na prvem mestu."

Lansko leto je selektor preživel v Krasnodarju, kjer je vodil tamkajšnjo Lokomotivo, zdaj pa se je preselil v Zagreb in je tako bližje domu v Beogradu ter predvsem Sloveniji, s katero bo prihodnje leto naskakoval visoko uvrstitev na domačem evropskem prvenstvu. S prevzemom trenerskega stolčka pri Cedeviti, ki bo letos debitirala v Evroligi, sodi pa tudi med glavne favorite v jadranskem tekmovanju, se Maljković lahko v Slovenijo pripelje že na eno samo tekmo, predtem pa so bili te stiki veliko težji. Po več kot dveh desetletjih se Maljković vrača v hrvaško košarko, kjer je njegovo ime zapisano z zlatimi črkami, saj je s Splitom dvakrat postal evropski prvak. To lovoriko je pozneje osvojil še z Limogesom in Panathinaikosom.

Maljković bi najraje igral na Obali
Znana so prizorišča, ki bodo gostila Eurobasket. Poleg Ljubljane, ki bo v Stožicah pripravila sklepni del, v Tivoliju pa eno izmed predtekmovalnih skupin, bodo prvi del organizirali še Jesenice, Celje in Koper. Ne ve se še, kje bo igrala slovenska izbrana vrsta, 60-letni strateg pa ima svojega favorita: "Povedal sem, kakšna je moja želja. Slovenija je sinonim za gore, smučanje … Najprej se pomisli na zimski šport, Planico in te lepote. Sam pa mislim, da je treba iti na morje. Treba je narediti tudi propagando morju, ki prav nič ne zaostaja za planinami. Torej, sem za Koper."

Poleti je na reprezentančni akciji Maljković preizkusil nekaj novih obrazov, priložnost je ponudil tudi povratnikom po poškodbah in mladim košarkarjem, med katerimi je bil tudi Alen Omić, ki pa na zbor ni prišel. Nastala je prava afera, saga o incidentu mladega naturaliziranega centra in KZS-ja pa se še ni dokončno razpletla. Selektor vsega skupaj ni želel podrobno komentirati, dejal je le: "Vem, da ni dobro, da tako mlad igralec za sabo potegne toliko polemik. Z njim se morajo bolj ukvarjati trenerji kot novinarji. Mislim, da je to v interesu vseh."