Žreb bo organiziran v koncertni dvorani Postojnske jame. Foto: BoBo
Žreb bo organiziran v koncertni dvorani Postojnske jame. Foto: BoBo
Boštjan Nachbar
Slovenija bo na domačem evropskem prvenstvu igrala v novih dresih z belo, svetlozeleno in modro kombinacijo. V novih dresih so se najprej predstavili košarkarji na evropskem prvenstvu mlajših članov, ki je bilo v Sloveniji letos julija. Članska izbrana vrsta - na sliki Boštjan Nachbar - je v teh dresih nastopila avgusta, ko je odigrala dva prijateljska turnirja. Foto: Vladimir Nikolič
Lipko
Izbrana je tudi že maskota evropskega prvenstva, ki sliši na ime Lipko. Foto: KZS
Jure Zdovc
Slovenija je največji uspeh dosegla leta 2009 na evropskem prvenstvu na Poljskem, ko je zasedla četrto mesto. Takrat je izbrano vrsto vodil Jure Zdovc, ki je z Jugoslavijo kot igralec postal tako evropski kot tudi svetovni prvak. Foto: Reuters
Ivo Daneu
Ivo Daneu je eden izmed ambasadorjev Eurobasketa 2013. Legendarni košarkar je z Jugoslavijo postal svetovni prvak leta 1970 prav v Tivoliju, kjer bo tekmovanje organizirano tudi tokrat. Foto: MMC RTV SLO
ŠRC Stožice, Dvorana Stožice
Finalni del bo odigran v Stožicah. Ljubljanska nova dvorana je bila tudi eden izmed pogojev, da se tako tekmovanje sploh lahko organizira. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Žreb bo vsekakor nekaj posebnega, saj ga bodo organizatorji pripravili v eni največjih slovenskih turističnih znamenitosti. Tekmovanje bo potekalo od 4. do 22. septembra 2013. Na Eurobasketu bo nastopilo 24 reprezentanc, ki so pred žrebom razdeljene v šest kakovostnih bobnov. Štiri predtekmovalne skupine bodo odigrane v ljubljanski hali Tivoli, jeseniški Podmežakli, koprski Bonifiki in celjskem Zlatorogu. Zaključek bo odigran v ljubljanskih Stožicah.

"Kar veliko energije smo vložili v vse skupaj. Na splošno so vse zadeve, povezane z Eurobasketom, nekaj posebnega. Tak bo tudi žreb. Nekaj akcij imamo še v načrtu. Nekaj je že znanih, kakršna je tudi ta z nekošarkarskimi podporniki, nekaj pa bo tudi presenečenj. Vse skupaj bo zelo dinamičen dogodek," je na kratko dogajanje na žrebu predstavil vodja projektov in namestnik generalnega sekretarja KZS-ja Matej Avanzo.

Slovenija bo igrala v Celju
Žreb bodo opravili vsi trije ambasadorji evropskega prvenstva ter legendarni slovenski košarkarji Rašo Nesterović, Peter Vilfan in Ivo Daneu. Slednja sta kot člana izbrane vrste Jugoslavije na tekmovanjih stare celine osvajala tudi medalje, oba pa sta - Daneu leta 1970, Vilfan pa osem let pozneje - s "plavimi" postala tudi svetovna prvaka. Na žrebu bodo tudi Sergej Belov, Ibrahim Kutluay in Jorge Garbajosa.

Jasno je, da bo Slovenija, ki je postavljena v drugi kakovostni boben, predtekmovanje igrala v Celju. Dvorana Zlatorog, kjer domuje najuspešnejši slovenski rokometni klub Celje Pivovarna Laško, je bila odprta leta 2003 in je gostila evropsko rokometno prvenstvo, ki je bilo naslednje leto. Tudi tedaj je Slovenija odigrala predtekmovanje v Celju, nato pa prvenstvo končala na odličnem drugem mestu. Dvorana sprejme 5.200 športnih privržencev.

Med gostitelji tudi legendarni Tivoli
Dvorana z najbogatejšo zgodovino je vsekakor legendarni Tivoli. Tekme bodo odigrane v ledeni dvorani, ki sprejme do 6.000 gledalcev. Hram slovenskega športa je bil odprt leta 1965 za svetovno prvenstvo v namiznem tenisu. Pet let pozneje je tu potekal zaključek svetovnega košarkarskega prvenstva, na katerem je Jugoslavija na čelu s kapetanom Daneuom in Aljošo Žorgo postala svetovni prvak. V Tivoliju so bila tudi številna hokejska svetovna prvenstva, evropsko prvenstvo v gimnastiki, leta 2004 pa je ljubljanska dvorana gostila zaključek do zdaj največjega športnega dogodka v samostojni Sloveniji, rokometnega EP-ja. V Tivoliju še naprej domuje aktualni hokejski prvak Olimpija, košarkarji Olimpije pa so v ledeni dvorani igrali tekme Evrolige do leta 2011.

Omenjeni dvorani je že potrdila Fiba, med organizatorje pa sta prišli po odpovedih Novega mesta in Ptuja. Od samega začetka je ena izmed gostiteljic predtekmovanja Bonifika, ki je del koprskega športnega objekta. Dvorana bo po obnovi sprejela 5.000 gledalcev, kolikor jih tudi po standardih Fibe mora, da lahko gosti Eurobasket. Bonifika je prav tako gostila eno izmed predtekmovalnih skupin rokometnega evropskega prvenstva pred osmimi leti. V dvorani, ki trenutno sprejme 4.500 ljubiteljev športa, domujejo rokometaši koprskega Cimosa. Košarkarski klub iz Kopra, ki je do pred kratkim igral v prvi slovenski ligi, je sicer igral v manjši dvorani, ki stoji ob "večji" Bonifiki.

Drugi del in zaključek v Stožicah
Predtekmovanje bo gostila še ena ledena dvorana. Ena skupina bo igrala na Jesenicah, kjer pa prav tako dvorana potrebuje nekaj prenove. Za zdaj največjo težavo v Podmežakli predstavlja novozgrajena tribuna, ki nima uporabnega dovoljenja. Dvorana, ki je bila zgrajena leta 1978, je trenutno zaprta. Po obnovi pred dvema letoma zdaj sprejme 5.500 gledalcev. V Podmežakli so domovali hokejisti Acronija Jesenic, a je gorenjski športni ponos pred kratkim šel v stečaj.

Drugi del in izločilni boji bodo jasno odigrani v največji slovenski dvorani v Stožicah. V ljubljanski lepotici, ki je bila odprta leta 2010 in sprejme 12.500 športnih navdušencev, je bilo lani odigrano tudi hokejsko svetovno prvenstvo divizije I. V večnamenski dvorani, kjer so bili organizirani tudi številni koncerti, domujejo trije klubi. Do zdaj so največ navijačev v Stožice zvabili igralci najbolj trofejnega slovenskega košarkarskega kluba Uniona Olimpije. Svoje tekme v Stožicah igrajo tudi rokometašice Krima in odbojkarji ACH Volleyja.

Pred žrebom brez posebnih želja
Slovenska reprezentanca, ki je do zdaj kot samostojna nastopila prav na vseh eurobasketih, najboljši izid pa je dosegla pod taktirko Jureta Zdovca pred tremi leti na Poljskem, ko je bila četrta, bo na domačem prvenstvu ena glavnih favoritinj. Reprezentanti že dalj časa ne skrivajo visokih ambicij in ciljev po tako želeni medalji. Zaradi tega se v izbrani vrsti tudi ne obremenjujejo, s kom se bodo pomerili v prvem delu turnirja. "Nimam posebnih želja. Moja edina želja je, da bi dobili kakšnega izmed favoritov že v skupini. Vemo, da lažji nasprotnik v prvem delu pomeni težjega v nadaljevanju. Bolje je, da se že prej pomerimo s kom, kot pa da po nesrečnem naključju dobimo enega izmed najboljših v četrtfinalu," je povedal direktor članskih reprezentanc Avanzo.

Maljkovića ne bo na žrebu
Selektorja Božidarja Maljkovića zaradi klubskih obveznosti na žrebu ne bo, saj njegova Cedevita ob 19. uri igra tekmo Lige ABA proti Szolnokiju. S tekmeci se ne obremenjuje: "V svoji trenerski karieri in tudi sicer v življenju o stvareh, ki niso v mojih rokah in na katere ne morem vplivati, ne razmišljam. Ko smo z Jugoplastiko osvojili prvi naslov evropskega klubskega prvaka v Münchnu, si v polfinalu vsekakor ne bi izbrali Barcelone, ki nas je prej pošteno premagala. A se je nato vse dobro končalo. Barcelono smo ugnali, nato še Maccabi in se veselili naslova klubskih prvakov." Maljković dodaja, da lahkih tekmecev ni: "Kar nam bo žreb namenil, nam bo pač namenil. To bomo morali sprejeti. Vsekakor pa sta kakovost reprezentanc in konkurenca veliki. Tako na prvenstvu ne bo lahke skupine. Bodo le težke in manj težke skupine."

Nachbar nima posebnih želja
Eden izmed najizkušenejših v reprezentanci Boštjan Nachbar, ki letos za zdaj igra odlično, pravi, da je za vrhunski izid treba premagati tudi najboljše in se zaradi tega z žrebom ne obremenjuje: "Nimam posebnih želja. O tem pa res nisem nič razmišljal. Kar bo, bo. Vsa reprezentanca se zaveda, da če želimo poseči po najvišjih mestih, bo treba premagovati tudi najboljše nasprotnike. Tako je to za nas tako rekoč povsem nepomembno. Edini podatek, ki je zame pomemben, je to, da je prvenstvo v Sloveniji, in to me zelo veseli. Res sem vesel, da bomo lahko predstavljali slovensko košarko na domačih tleh. Brez primere je to največji športni dogodek v Sloveniji do zdaj in vprašanje, kdaj bo kateri drug športni dogodek presegel to."

Prva tekma pod zemljo
Žreb bo popestrila prva košarkarska tekma, ki bo odigrana pod zemljo. Košarkarji se bodo pomerili v igri 3 na 3, nastopilo pa bo šest nekdanjih slovenskih reprezentantov. Pomerili se bodo Jaka Daneu, Slavko Duščak, Roman Horvat, Goran Jagodnik, Sašo Ožbolt in Samo Udrih.

Pregled kakovostnih bobnov pa v spodnji krajši fotozgodbi.

V prvem kakovostnem bobnu so ŠPANIJA, FRANCIJA, RUSIJA in MAKEDONIJA, najboljše štiri s preteklega Eurobasketa v Litvi. Španija bo v Sloveniji branila evropski naslov. "Furia" je na Eurobasketih osvojila že deset odličij, na zadnjih dveh prvenstvih pa je postala prvak, vendar pa bo po vsej verjetnosti v Sloveniji nastopila močno oslabljena, saj sta po olimpijskih igrah reprezentančno kariero končala prva zvezdnika Pau Gasol in Juan Carlos Navarro, ki sta bila izbrana za MVP-ja na zadnjih dveh eurobasketih. Foto: EPA
V drugem kakovostnem bobnu so LITVA, GRČIJA, VELIKA BRITANIJA in SLOVENIJA. Za slovensko izbrano vrsto bo domače prvenstvo jasno vrhunec. Izjemno nadarjena generacija slovenskih košarkarjev, ki se počasi poslavlja, si bo na 12. evropskem prvenstvu, ki ga bo odigrala Slovenija kot samostojna, poskušala priboriti želeno medaljo. Na lanskem Eurobasketu je bila Slovenija sedma, dve leti prej pa je za las zgrešila odličje. Na sliki organizatorja igre Jaka Lakovič, legendarni kapetan, in Goran Dragić, ki letos blesti v Ligi NBA. Foto: EPA
V tretjem kakovostnem bobnu so HRVAŠKA, NEMČIJA, ČRNA GORA in ITALIJA. Košarkarska reprezentanca zahodnih sosedov je v zadnjih letih v veliki krizi in se je na evropsko prvenstvo v Litvi komaj uvrstila. Leta 1999 so Italijani, ki jih je tedaj vodil Bogdan Tanjević, v Franciji postala evropski prvak, najboljši posameznik turnirja je bil Slovenec Gregor Fučka, ki v domovini ni dobil prave priložnosti in je pozneje oblekel dres italijanske izbrane vrste. Italija je evropski prvak postala tudi leta 1983. Foto: EPA
V četrtem kakovostnem bobnu so POLJSKA, UKRAJINA, BOSNA IN HERCEGOVINA ter FINSKA. Finci so na zadnjem evropskem prvenstvu poleg Makedonije zagotovo pripravili največje presenečenje, saj so zasedli odlično deveto mesto. Sicer so košarkarji iz države, kjer košarka ni med najbolj priljubljenimi športi, nastopili na 13 prvenstvih, leta 1967 pa so bili šesti, kar je največji uspeh. Finci, ki so se na Eurobasket 2013 zanesljivo uvrstili, so se v Litvi pomerili tudi s Slovenijo in vrsto Božidarja Maljkovića močno namučili. Med glavnimi nosilci igre sta tudi dva košarkarja Uniona Olimpije Sasu Salin (na sliki) in Teemu Rannikko. Foto: EPA
V petem kakovostnem bobnu so BELGIJA, LATVIJA, TURČIJA in GRUZIJA. Nastop na evropskem prvenstvu v Sloveniji bo za Gruzijce šele drugi. Debitirali so prav na zadnjem v Litvi, kjer se jim v skupini s Slovenijo uspelo prebiti v drugi del. Slovenija je sicer zmagala s 87:75. Kljub dobrim posameznikom pa Gruziji v preteklosti ni uspelo sestaviti močne reprezentance. Številni košarkarji so se kalili tudi v slovenskih klubih. Najbolj znani so zagotovo Manučar Markoišvili (na sliki), Nikoloz Ckitišvili, Vladimir Boisa in Vladimir Stepania. Prvi trije so igrali tudi lani. Foto: EPA
V šestem kakovostnem bobnu so ČEŠKA, IZRAEL, ŠVEDSKA in SRBIJA. Srbi so se po težavah v kvalifikacijah znašli šele v zadnjem bobnu. V Litvi so "orli" razočarali z osmim mestom. Srbija je po razpadu Jugoslavije skupaj s Črno goro trikrat postala evropski prvak. Kot samostojna je bila druga na Poljskem, ko je v polfinalu na krilih izjemnega Miloša Teodosića (na sliki) ugnala prav Slovenijo. Foto: EPA