Ettore Messina - trenerska legenda. Foto: EPA
Ettore Messina - trenerska legenda. Foto: EPA
Ettore Messina
Messina je s CSKA-jem dvakrat stopil na evropski tron, leta 2006 in 2008. Foto: EPA

Najboljši evropski trener zadnjih let, ki je v začetku maja z moskovskim CSKA-jem spet osvojil naslov najboljšega na stari celini, je v intervjuju za spletno stran La Gazzette dello Sport povedal, da poleg svojega moštva za glavna favorita letošnje Evrolige šteje Panathinaikos in Olympiacos, presenečenje bi bil lahko Efes Pilsen, v vrhu pa se bo zadržala Siena. "Glede Špancev bomo še videli, njihovo domače prvenstvo je najtežje," je dodal Messina.

Med novinci tudi Lorbek
Pod njegovim vodstvom bo v novi sezoni poleg Matjaža Smodiša igral tudi Erazem Lorbek. Moštvu sta se pridružila še Zoran Planinić in Terence Morris, zapustila pa sta ga pomembna člena - Theodoros Papaloukas, ki se je vrnil v Olympiacos, in David Andersen, ki je okrepil Barcelono. "Nismo iskali slabih kopij igralcev, ki so nas zapustili. S Planinićem, Lorbkom in Morrisom bomo dobili nove rešitve, naši veterani pa bodo lahko pokazali še kaj drugega iz njihove široke palete znanja," ugotavlja 48-letni strokovnjak iz Catanie.

Manjkalo presenečenje
Olimpijske igre v Pekingu so ga navdušile manj kot evropsko prvenstvo: "Evropsko prvenstvo je bolj kompletno in raznovrstno. Trenerji smo opazili, da je Rusija letos nazadovala, Grčija je bila povprečna, Litva jalova v ključnem trenutku. Razumem, da se navijači zabavajo ob Američanih: končno so bili pripravljeni, toda manjkalo je upanje, da jih lahko kdo preseneti ..."

Iz kluba v reprezentanco?
Sanje Messine ostajajo, da bi tudi on vodil kakšno reprezentanco na olimpijskih igrah. Morda bo za krmilo katere izmed izbranih vrst sedel že prihodnje leto, ko bo po štirih sezonah zapustil Moskvo. Italija, ki jo je že vodil med letoma 1993 in 1997, ima v teh dneh velike težave v kvalifikacijah za EP 2009. Bo novi izziv Messine ravno vrniti "azzurre" v vrh evropske košarke?

M. R.