Zoran Martič in Aleksandar Džikić računata na uvrstitev v finale. Foto: KZS
Zoran Martič in Aleksandar Džikić računata na uvrstitev v finale. Foto: KZS
Rade Mijanović
Rade Mijanović si želi nadaljevati z uspešnimi igrami. Foto: KZS/Drago Perko
Rudolf Jugo
Rudolf Jugo računa na boljše predstave kot v Ligi NLB. Foto: KZS
Začetek boja za prvaka v košarki

V soboto se bosta v Novem mestu srečali Krka in TCG Mercator, naslednji torek bo še dvoboj Heliosa in Luke Koper. O ciljih in pričakovanjih pred odločilnim delom domače sezone je na novinarski konferenci spregovorilo vseh osem trenerjev.

Aleksandar Džikić, trener Uniona Olimpije: "Cilj, to velja tako zame kakor tudi za klub in igralce, je v ligi UPC Telemach za prvaka en sam: vrniti naslov prvaka v Tivoli. Slovensko državno prvenstvo je zame izjemno pomembno, še posebej, ker je po mojih informacijah daleč najbolj izenačeno in kakovostno v zadnjih nekaj letih. Zatorej bi pozval vse ljubitelje košarke in medije, da mu namenijo temu primerno pozornost, saj si to brez dvoma tudi zasluži."

Zoran Martič, trener Heliosa Domžal: "Že na novinarski konferenci pred začetkom sezone sem povedal, da je glavni cilj Heliosa to, da obdržimo mesto v ligi NLB, ob tem pa sem dodal, da je izenačenost v tej sezoni daleč največja v zadnjih nekaj letih. Menim, da se vsaj šest ekip lahko povsem realno bori za preboj v polfinale, tudi preostali dve moštvi pa zagotovo ne bosta lahka tekmeca. Četudi smo v prvem delu lige UPC Telemach brez težav osvojili prvo mesto z 20 zmagami in dvema minimalnima porazoma, je to pozabljeno, saj vseh osem klubov ligo za prvaka začenja z ničle. To je za nas še dodatno breme, a cilj ostaja: se torej vnovič uvrstiti v ligo NLB. Ko nam to uspe, pa bomo razmišljali naprej."

Rade Mijanović, trener Krke: "Čeprav smo v klubu z dosedanjim potekom sezone zelo zadovoljni, ne vidim razloga, da ne bi v tem ritmu nadaljevali tudi v ligi UPC Telemach za prvaka. Imamo precej močnih adutov, med katerimi bi posebej izpostavil moštveno igro, odlično vzdušje v klubu in okrog njega ter izjemne novomeške navijače, ki so trenutno v Sloveniji bržčas najboljši šesti igralec."

Damjan Novakovič, trener Zlatoroga Laškega: "Za nas je 'predsezona' končana, zdaj prihajajo na vrsto najbolj pomembne tekme ter z njimi več stresa. Menim, da so ekipe, ki so sodelovale v ligi NLB, pred nami v prednosti, a kljub temu je naš glavni cilj, da se Zlatorog vrne v jadransko tekmovanje. Kar pa bo vse prej kot lahko. Moštvo Uniona Olimpije je nesporen favorit za naslov prvaka, takoj za njim pa so košarkarji Heliosa Domžal. Za preostali mesti v polfinalu lige UPC Telemach se bodo borile ekipe Krke, Zlatoroga, Geoplina Slovana in Luke Koper."

Rudolf Jugo, trener Geoplina Slovana: "Iz lige NLB smo resda izpadli, a to, kar se je zgodilo, je za nami. V ligi UPC Telemach bomo kljub vsemu merili proti vrhu. Imamo visoke ambicije, upam pa le, da bo za razliko od nekaterih drugih tekmovanj v slovenskem prvenstvu odločala le realna kakovost naše ekipe in velika želja po tem, da pokažemo čim boljše igre in z njimi posledično dosežemo čim boljši rezultat."

Predrag Milović, Luka Koper: "V ligi UPC Telemach za prvaka smo novinci, a zagotovo se vnaprej ne predajamo. Še posebej na domačem igrišču bomo skušali presenetiti vsakogar. Čeprav smo vse zastavljene cilje v pokalu Spar in ligi UPC Telemach izpolnili, bomo še naprej skušali napredovati korak za korakom in košarko na Obali dodatno dvigniti za raven višje. V zadnjih tednih smo zelo kakovostno in veliko trenirali, zato sem prepričan, da bodo moji košarkarji dali vse od sebe, da dobijo skalp tudi od realno boljših tekmecev."

Ivan Stanišak, trener Elektre Esotech: "Ker smo cilj izpolnili že z uvrstitvijo v ligo UPC Telemach za prvaka, bomo le-to začeli popolnoma neobremenjeni in brez kančka pritiska. Upam le, da se nikdar ne bomo osramotili ter da bomo doma imeli večjo podporo kot v prvem delu tekmovanja. Zagotovo bomo vsak dvoboj odigrali na vso moč ter morda ob dobrem dnevu presenetili katerega od klubov, ki je bil od nas v prvem delu sezone lige UPC Telemach boljši."

Matic Vidic, trener TCG Mercatorja: "Glavna cilja, ki smo si ju zadali pred sezono, gre za preboj na finalni turnir pokala Spar in v ligo UPC Telemach za prvaka, smo že izpolnili, zato drugi del sezone pričakujemo povsem sproščeno. Zavedamo se, da nas čaka 14 težkih dvobojev, v katerih si želimo igrati čim bolje, zadovoljiti košarkarske navdušence v Škofji Loki ter biti več kot dostojen tekmec vsem sedmim klubom, s katerimi se bomo merili v naslednjih dveh mesecih. Zavedamo se, kam sodimo, a po drugi strani je bolj pomembno to, da sodimo med najbolj stabilne slovenske košarkarske sredine. To pa ne pomeni, da ne bomo naredili vsega za to, da koga od favoritov skušamo presenetiti."

Za prvaka, 1. krog, torek ob 18.30:
GEOPLIN SLOVAN - ZLATOROG LAŠKO
Sreda ob 20.00:
ELEKTRA ESOTECH - UNION OLIMPIJA
Sobota ob 20.00:
KRKA - TCG MERCATOR
Torek, 25. 3.:
HELIOS - LUKA KOPER

C. R.

Začetek boja za prvaka v košarki