Kritike po tekmi je Olimpija usmerjala na Saša Pukla, ki je od aktivnh slovenskih sodnikov najbolj uveljavljen v tujini. Foto: www.alesfevzer.com
Kritike po tekmi je Olimpija usmerjala na Saša Pukla, ki je od aktivnh slovenskih sodnikov najbolj uveljavljen v tujini. Foto: www.alesfevzer.com

Nekateri sodniki nikoli niso igrali košarke, zdaj pa sodijo. Košarka ni robotizem. Mi smo vsi krvavi pod kožo. Ljudje dajejo vse od sebe in ti potem piska osebno napako. Če v taki situaciji vpraša igralec, zakaj 'favl', je to nekaj normalnega. Če daš vse od sebe in te potem sodnik sprašuje, zakaj taka reakcija. 'Basket' ni robotizem, ni šablona. Je veliko več – srce, boj, želja, ekipni duh … Morajo razumeti, da pri taki reakciji ni nič osebnega. Če tega ne razumejo, pač ne razumejo. Jaz nimam nič proti nobenemu sodniku.

Dino Murić
Memi Bečirović
Po prihodu Memija Bečirovića se je zdelo, da je prvi mesec Olimpija krenila na pravo pot, a v zadnjem obdobju je bilo znova vse po starem. Foto: www.alesfevzer.com

Ni tako lahko, kot ljudje mislijo. Ni tako, da imamo polno denarja in hodimo po pijačah. Trdo delamo. Imeli smo veliko težav s poškodbami. Potem je prišel Memi, ki mu ni bilo lahko. Bil je nekakšen gasilec. Ves čas so nas pestile poškodbe. Krpati na ta način med sezono je težko. Imeli smo tudi finančne težave in tako se je razpletlo.

Dino Murić
Sašo Pukl in Marko Marinović
Marko Marinović je bil pripeljan kot nosilec igre, a v večini ni bil kos nalogi. Foto: www.alesfevzer.com

Veliko stvari se je nabiralo. Vsa ta slaba energija okoli Olimpije, karma, pljuvanje, nasprotovanje … Vse to se vrača. Kolikokrat smo izgubili v končnici? Velikokrat. To so tisti meti, ki jih pokriješ, pa gre ali ne. Mi smo ga vedno dobili. To je neka slaba karma ali energija.

Dino Murić
Jani Möderndorfer
Pred vodstvom Olimpije je zanimivo poletje. Foto: www.alesfevzer.com
Bečirović: Žal mi je, da sem se vrnil

pravi kapetan Dino Murić, pa ljubljanski klub ni več to, kar je bil.

Nekoč zares slovito in priznano ime je zdaj dodobra načeto. Košarkarska Olimpija je še nedolgo nazaj veljala za največji slovenski športni klub, a zdaj je paradni konj slovenske košarke morda celo na najnižji točki. Kar zadeva izid, je že tako. Še šesto let zapored ostaja brez naslova slovenskega prvaka, drugo leto brez pokala, obenem drugo leto zapored brez lovorike, letos pa se prvič do zdaj ni prebila vsaj v polfinale državnega prvenstva. Do letošnje sezone le enkrat ni igrala v finalu, letos pa je tako celo izpadla v četrtfinalu. Doživela je podoben šok kot pred tremi leti, ko se je poslovila od Evrolige, a zdaj gre za neuspehe na bistveno nižji ravni.

Zasluženo napredovanje Heliosa
Olimpijino pot so končali Helios Sunsi, ki so se v končnico Lige Telemach prebili skozi Ligo za obstanek. Zadnja akcija na tekmi je dvignila veliko prahu, a vendarle so se zmaji sami spravili v ta položaj in glede na razkorak v kakovosti in profesionalnem nivoju ter rangu tekmovanja, kjer so skozi sezono igrali, bi morali zlahka odpraviti Domžalčane, ki si za predstavi na obeh tekmah zaslužijo čestitke. Vendarle tu ni šlo za eno tekmo, kot na primer na pokalu, kjer so Ljubljančani proti Zlatorogu izpadli v polfinalu, ampak je Helios dvakrat povsem zasluženo premagal Olimpijo in na obeh tekmah razkril celo paleto slabosti te ekipe. Zadnji, ki so krivi za slabe igre in izpad, so sodniki.

"Helios je neugodna ekipa. Sestavili so se za drugi del. Z novim trenerjem in igralci so postavili dober sistem. Že s prvo tekmo smo se postavili v nezavidljiv položaj. Slabo smo igrali in nismo bili skoncentrirani. Na drugi tekmi v prvem polčasu nismo bili pravi, v drugem pa smo imeli pravo energijo, igrali obrambo in dobro skakali. Povedli smo za sedem, a po lastnih napakah in s prehitrim zaključevanjem akcij smo se spravili v nov neugoden položaj. Na koncu pa se je zgodilo to. To sojenje je bilo katastrofalno. Ne razumem, kaj slovenski sodniki hočejo pokazati. Želijo pokazati, da imajo oblast in jim nihče nič ne more? Nihče nima nič proti njim, hočemo samo normalno sojenje," je po izpadu povedal Murić.

"Brez Olimpije ni slovenske košarke"
"Tega, kar se je zgodilo v zadnji akciji - tudi če bila osebna, pa ni bila -, se ne sodi. Pelko je vrgel z desetih metrov. Kaj želi javnost pokazati? Upam, da se zavedajo, da slovenske košarke brez Olimpije ni. Slovenska košarka ne obstaja brez Olimpije. Potem so pa polemike, zakaj ni mladih igralcev in podobno. Poglejte, kako v drugih državah ščitijo največje klube, na primer Zvezdo ali Partizan. Mi nočemo privilegijev, ampak samo normalno sojenje. To je bila pa sramota. V Srbiji moraš biti 30 točk boljši od Zvezde ali Partizana, da imaš možnost. Isto se nam je lani zgodilo v finalu, ko smo vodili za osem točk, pa so sodili osebno napako nad Klobučarjem, ko je ni bilo na trojki. Letos se isto dogaja. Nimam besed,"
je o sojenju dodal Murić, ki je edini poleg Gorana Jagodnika stopil pred novinarje.

Drugi večinoma tudi niso bili v stanju, ko bi lahko razsodno govorili. Razburjenje v garderobi je bilo veliko, prav tako jeza in nepremišljene besede, ki so jih nekateri namenili tudi nič krivim novinarjem. Vse skupaj je bil bolj prikaz nemoči, kot pa česar koli drugega. Na nekatere soigralce je letela tudi kritika Murića: "Sem čustven človek, kar pokažem tudi na igrišču. Če bi se nekateri igralci le zavedali, kaj jih čaka. Sezona je dolga. 20 dni do konca so vsi govorili samo o koncu. Rekel sem, zdržite do konca, ker boste sicer vse poletje razmišljali, kako ste izgubili. Nekateri se tega ne zavedajo, ker tega še niso doživeli. Jaz sem štirikrat, obenem pa so me pestile še poškodbe. Vse poletje razmišljaš, kaj bi bilo, če bi bilo. Dobil sem veliko izkušenj in debelo kožo."

To ni več to, kar je bilo
"Nekaj igralcev v tej ekipi ni dozorelih za tako raven. Olimpija ni več, kar je bila. Če kdo premaga Olimpijo, se pljuva po njej. Če Olimpija zmaga, je to samoumevno. Prej so hodili sem tudi izkušeni igralci, ki so imeli avtoriteto. Recimo Milića si samo pogledal, pa je bila osebna napaka. Ni to več to, kar je bilo. Če se ne odigra na polno, imamo težave z vsakim,"
je o ekipi še povedal 25-letni Ljubljančan.

Sanacija kluba, ki se je znašel v težkem finančnem položaju, zdaj poteka že debelo desetletje. Nekoč šestkratni jugoslovanski prvak, ki je v devetdesetih letih obdržal status evropskega velikana, ko je osvojil evropski pokal in igral na Final Fouru Evrolige, je zdaj le še bleda senca nekoč priznane znamke. Res je, da se dolg manjša in finance počasi stabilizirajo, a rezultat je v tem času tako utrpel, da, kot pravi Murić, ta Olimpija ni več to, kar je nekoč bila. Tudi med nekdanjimi igralci ne pomeni več isto. Podobno je z navijači. Zahtevno ljubljansko in tudi slovensko občinstvo, ki se je greblo za karte še pred petimi leti, je že zdavnaj klubu obrnilo hrbet. Tudi navijaške skupine – z izjemo redkih priložnosti – ni več v dvorano. Stožice pa tako ali tako večinoma na košarkarskih tekmah bolj kot ne samevajo.

Pod pritiskom celotna ekipa popustila
Ob slabih izidih je kriva tudi neposrečena izbira igralcev, ki niso bili dorasli dresu Olimpije. Res je, da se je v zadnjih letih znova dala priložnost mladim Slovencem, a večina izmed njih je na največjih izpitih sezone padla. Če si zaslužijo pozitivno oceno za nastop v Ligi ABA, pa so bile igre v slovenskih tekmovanjih pod vsako kritiko. Izpad v pokalu, katastrofalen izpad v četrtfinalu državnega prvenstva in že dva spodrsljaja v Ligi za prvaka, so preprosto preveč. Mladeniči so dokazali, da, čeprav niso več rosno mladi, niso še pripravljeni biti vodje ekipe na taki ravni.

Po zamenjavi trenerja je prvi mesec šlo vse po pravi poti, v zadnjem pa so se rakave rane iz celotne sezone znova pokazale. Igra ni bila prava in vsakič, ko se je moštvo znašlo v težavah, se je zanašalo na met za tri, in to v neuspešnih serijah druga za drugo. Ekipa je izjemno nesamozavestna, kar dokazujejo slabe predstave v Novem mestu, ko Krka brez težav vsakič premaga zmaje, ki v Štuklju niso slavili že dve leti. Dres Olimpije prinese določen pritisk, s katerim so se ti neuspešno spopadali. Ta ekipa preprosto ni imela pravega značaja in prave karizme.

Znova neposrečeni nakupi tujcev
Memi Bečirović
je pripeljal Jagodnika, a je prišel prepozno in tudi to ni bilo dovolj. V moštvu ni bilo vodje oziroma ni bilo sposobnega posameznika, ki bi to lahko bil. Razočarali so tujci. Halil Kanacević in Hristo Nikolov sta sicer na določene trenutke pokazala nekaj dobrih iger, a v zadnjem času močno padla in bila zelo pasivna. Močno je razočaral tudi Marko Marinović, ki je bil ob Jagodniku najbolj izkušen v ekipi, a ni mu uspelo razigravati soigralcev. Novembra je prišel v dobro formo, to pa je bilo to. V obrambi nikoli ni bil vrhunski, ogromno napak pa je naredil tudi v napadu in je bil čisto neprimeren za vodilnega igralca. Torej še en neposrečen nakup.

Ob reku 'korak nazaj za dva naprej', bi lahko bil tak izpad tudi dober, da Olimpija končno konča svojo agonija in se zave, kako alarmantno stanje je. Pokrovitelji in odgovorni bi morali (končno) stopiti skupaj, da se popravijo grehi iz preteklosti, ki so se začeli že v "zlatih" časih z Zmagom Sagadinom na čelu. Toda prihodnost je negotova. Ob koncu sezone potečejo sponzorske pogodbe in zdi se, da številni ne bodo pripravljeni več dati take vsote kot do zdaj. Zmaji so ob vseh finančnih težavah sami sebi pljunili v skledo še s temi slabimi izidi, s katerimi je praktično nemogoče pridobiti nove pokrovitelje.

Upajo, da z naslovom Krke vsaj v Ligo ABA
"Ljudje v Sloveniji ne znajo stopiti skupaj. Treba se je odločiti, ali se bo saniralo ali ne. Po teh petih letih sem dobil že trdo kožo. Sem razočaran, a sem že navajen. Kar sem v Olimpiji, je bilo z izjemo prve sezone veliko slabih stvari. Vse je en začaran krog. Ne razumem, da ljudje ne prihajajo na tekme ali pa da pljujejo po Olimpiji, pokroviteljev, ki ne stopijo skupaj in ne dajo denarja, da bi se naredila močna Olimpija. Vse skupaj je splet okoliščin. Vsi v klubu smo se trudili, da bi naredili dober izid, a nam ni uspelo," je dejal Murić, ki se mu po petih letih izteka pogodba z Olimpijo.

Dobro je spoznal položaj v zmajevem gnezdu, kjer je bil od evforije, ki je zajela Slovenijo s prebojem ekipe Jureta Zdovca v Top 16, do klavrne zadnje sezone: "Jaz imam glede vsega trdo kožo. Mogoče bi kakšne stvari drugače naredil. Vso slovensko ligo je bila čudna energija. Moramo si priznati, da Olimpija ni več, kar je bila. Ni denarja, ne vem pa, kaj ljudje pričakujejo. Pričakujejo neke rezultate, a položaj ni rožnat. Pričakujejo preveč in potem je pritisk hud." Murić je za konec še dejal, da upa, da Krka osvoji naslov prvaka, da se bo Olimpija vsaj prebila v jadransko ligo. Žalostna tolažba.

Nekateri sodniki nikoli niso igrali košarke, zdaj pa sodijo. Košarka ni robotizem. Mi smo vsi krvavi pod kožo. Ljudje dajejo vse od sebe in ti potem piska osebno napako. Če v taki situaciji vpraša igralec, zakaj 'favl', je to nekaj normalnega. Če daš vse od sebe in te potem sodnik sprašuje, zakaj taka reakcija. 'Basket' ni robotizem, ni šablona. Je veliko več – srce, boj, želja, ekipni duh … Morajo razumeti, da pri taki reakciji ni nič osebnega. Če tega ne razumejo, pač ne razumejo. Jaz nimam nič proti nobenemu sodniku.

Dino Murić

Ni tako lahko, kot ljudje mislijo. Ni tako, da imamo polno denarja in hodimo po pijačah. Trdo delamo. Imeli smo veliko težav s poškodbami. Potem je prišel Memi, ki mu ni bilo lahko. Bil je nekakšen gasilec. Ves čas so nas pestile poškodbe. Krpati na ta način med sezono je težko. Imeli smo tudi finančne težave in tako se je razpletlo.

Dino Murić

Veliko stvari se je nabiralo. Vsa ta slaba energija okoli Olimpije, karma, pljuvanje, nasprotovanje … Vse to se vrača. Kolikokrat smo izgubili v končnici? Velikokrat. To so tisti meti, ki jih pokriješ, pa gre ali ne. Mi smo ga vedno dobili. To je neka slaba karma ali energija.

Dino Murić
Bečirović: Žal mi je, da sem se vrnil