Naslov prvaka brani Partizan, ki je aprila v finalu v Tivoliju premagal Hemofarm. Foto: MMC RTV SLO
Naslov prvaka brani Partizan, ki je aprila v finalu v Tivoliju premagal Hemofarm. Foto: MMC RTV SLO
Svetislav Pešić
Svetislav Pešić bo poskušal prekiniti vladavino Partizana. Foto: EPA
Nikša Prkačin
Nikša Prkačin se je iz Turčije vrnil v Cibono. Foto: EPA
Marko Milič in Aleksandar Džikić
Cilj Uniona Olimpije je uvrstitev na zaključni turnir, kjer je vse mogoče. Foto: MMC RTV SLO

Tudi v tej sezoni bodo Slovenijo zastopali trije klubi. "Standardnima" Unionu Olimpiji in Heliosu se je letos pridružila Krka, ki je zamenjala Geoplin Slovan. Naslov brani beograjski Partizan, ki je med favoriti tudi letos, vendar ga čaka trnova pot.

Partizan zapustili Peković, Kecman in Palacio
Prvake so zapustili nosilci igre Nikola Peković, Dušan Kecman (oba Panathinaikos) in Milton Palacio, ki jih bodo novinci Aleksander Rašić, Žarko Rakočević in košarkar z NBA-izkušnjami Stephane Lasme težko nadomestili. Kljub temu ima prekaljeni strateg Duško Vujošević še naprej sijajno moštvo na čelu z Milenkom Tepićem, Urošem Tripkovićem, Petrom Božićem, Čedomirjem Vitkovcem in 229 centimetov visokim Slavkom Vranešem.

Crvena zvezda s Pešićem ob bok Partizanu
Povsem prenovljena je Crvena zvezda, ki jo je prevzel legendarni trener Svetisav Pešić, nove okrepitve pa jo postavljajo ob bok mestnemu tekmecu Partizanu. Rdeče-beli, zadnja leta povsem v senci Partizana, so pripeljali kar devet novih igralcev, od katerih velja izpostaviti reprezentančnega "play-makerja" Marka Marinovića in Američana Lawrenca Robertsa (Olympiacos) ter Andreja Owensa (Indiana Pacers). Ostal je tudi MVP Lige NLB lanske sezone Tadija Dragičević.

Cibona spet trd oreh za vsakogar
Močnejša kot lani je tudi zagrebška Cibona. Na klop je sedel nekdanji hrvaški reprezentant Velimir Perasović in v klub pripeljal reprezentante Davorja Kusa, Nikšo Prkačina in Damirja Markota, ki pa je zaradi nedisipline trenutno suspendiran. Novinca sta še Robert Troha in Branimir Longin, ameriški dvojec pa bosta letos tvorila Earl Calloway in Rawle Marshall, ki je prišel v Zagreb tik pred začetkom lige.

Boj Zadra in Cibone za Evroligo
Cilj okrepljenega Zadra je v letošnjem hrvaškem točkovanju prehiteti Cibono in si tako priboriti mesto v Evroligi za prihodnjo sezono. Zato je trener Aco Petrović pripeljal nekdanja reprezentanta Damirja Rančića in Tomislava Ružića ter Splitu "ukradel" nadarjenega Hrvoja Perića. Ostala sta Todor Gečevski in Juby Johnson, nova Američana pa sta Malik Dixon in Rommel Beck, ki pa se je pred kratkim sprl s trenerjem in bo najbrž moral oditi. Adut Zadrčanov bo tudi nova dvorana Krešimirja Ćosića, ki lahko sprejme 8.000 gledalcev.

Džikić: Še nikoli toliko tekmovalnega naboja
Krog favoritov zaokrožuje Union Olimpija, katere cilj je uvrstitev na zaključni turnir četverice. Trener Aleksander Džikić pred začetkom pravi:"Imamo ekipo, ki je doživela precejšnje spremembe, a bomo zdaj lahko v miru delali dve leti. Potrebujemo čas. Iščemo igralca na položaju visokega branilca, saj menim, da Liga NLB ni bila še nikoli močnejša in da še nikoli ni bilo toliko tekmovalnega naboja."

Helios in Krka z manjšimi ambicijami
Preostala dva slovenska predstavnika čaka trd boj za vsako zmago. Trener Heliosa Rade Mijanovič je povedal: "Imamo konkurenčno moštvo, delovno, in morda bomo tudi mi ena od zvezdic Lige NLB. Zame bo uspeh, če bo dvorana polna in če bomo pokazali borbenost. S tem bo prišel tudi uspeh."

Trener Krke Ivan Sunara se zaveda, da ga čaka težko delo: "Kot novince nas čaka zelo naporna sezona. Naš cilj je obstanek v regionalnem tekmovanju, gotovo pa imamo tudi mi nekaj skritih adutov."

FMP in Hemofarm sta po imenih šibkejša kot v prejšnjih letih, prav tako Bosna in Vojvodina. Budućnost lahko tradicionalno prekriža načrte kakšnemu izmed favoritov, vendar Črnogorci vrha Lige NLB najbrž ne bodo krojili.

Sobota ob 15.45:
ZADAR - SPLIT
Ob 18.00:
HELIOS DOMŽALE - BOSNA
ZAGREB - VOJVODINA
FMP - CRVENA ZVEZDA
Ob 19.00:
BUDUĆNOST - UNION OLIMPIJA
Ob 20.00:
PARTIZAN - KRKA
Ob 20.15:
HEMOFARM - CIBONA

R. K.