Pogajanja med lastniki in igralci pod vodstvom posrednika Georgea Cohena so prinesla za 30 ur pogajanj, a brez rešitev najtežjih problemov. Foto: EPA
Pogajanja med lastniki in igralci pod vodstvom posrednika Georgea Cohena so prinesla za 30 ur pogajanj, a brez rešitev najtežjih problemov. Foto: EPA

Stern je moral zaradi "lockouta", s katerim lastniki zaradi spora z igralci preprečujejo normalno delovanje lige, že odpovedati vse tekme v obdobju od 1. do 14. novembra, zdaj pa bo bržkone odpovedal tudi tekme med 15. in 28. novembrom, ko sta na sporedu 102 tekmi.

Jabolko spora je še vedno delitev denarne pogače, saj lastniki moštev zaradi rdečih številk klubov zahtevajo omejitev plač. V minuli sezoni je po trditvah lastnikov kar 22 od skupno 30 klubov poslovalo z izgubo v višini 300 milijonov dolarjev. Drugo težavo predstavlja delitev dohodkov: igralcem je bilo po stari pogodbi zagotovljenih 57 odstotkov, lastniki so jim ponudili 47 odstotkov, sindikat igralcev pa zahteva 53 odstotka.

Koliko tekem bo letos?
Vodstvo lige NBA je že pred časom odpovedalo vseh 43 tekem pred pričetkom sezone, prav tako uvodnih 100 tekem v sezoni 2011/12 v obdobju od 1. do 14. novembra, v reševanje spora pa se je pred kratkim vključil tudi posrednik George Cohen, a to je pripeljalo le do maratonskih - tudi 16-urnih - pogajanj brez rešitev.

Najmočnejša košarkarska liga je podoben scenarij doživela v sezoni 1998/1999. "Lockout" je takrat trajal vse do začetka februarja, košarkarji pa so v rednem delu namesto predvidenih 82 odigrali le 50 tekem.