Goran Jagodnik je med navijači Uniona Olimpije zelo cenjen zaradi borbenosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik je med navijači Uniona Olimpije zelo cenjen zaradi borbenosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik
Na začetku sezone je Jagodnik igral sijajno košarko in bil oktobra celo MVP Evrolige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Če bi odklonil sodelovanje, pa bi potem Slovenija osvojila medaljo na evropskem prvenstvu, si tega nikoli ne bi mogel oprostiti.

Chris Booker
Pri Krki nikoli ne veš, kdo bo polnil koš, pravi Jagodnik. Foto: Vladimir Nikolič
Olimpija - Lottomatica
Union Olimpija je v Evroligi porabila veliko moči, toda z odličnimi predstavami je navdušila navijače. Vseeno zdaj vsi zahtevajo finale Lige NLB in naslov državnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V torek se bo Union Olimpija v polfinalu Lige NLB v Stožicah pomerila s Krko, ki je v tej sezoni izgubila vse medsebojne obračune, toda zaradi njene odlične forme marsikdo stavi, da ji bo tokrat uspelo. Kapetan Uniona Olimpije tudi tokrat upa na pomoč s tribun in verjame, da je lahko jeziček na tehtnici tudi vrnitev Kennyja Gregoryja po poškodbi.


Kaj je narobe, da ste izgubljali tekme v državnem prvenstvu, in to ne proti Krki, ampak proti Geoplinu Slovanu in Zlatorogu?
Naša največja želja na začetku sezone je bila, da se v Evroligi uvrstimo v Top 16. To nam je uspelo, ampak porabili smo precej energije, po koncu Evrolige pa je tudi zmanjkalo motiva. Težko je preklopiti, ko igraš najprej proti Barceloni, Panathinaikosu in Maccabiju, nato pa proti slovenskim ekipam. Res je - to ne sme biti izgovor, ampak dejansko greš podzavestno slabše v tekmo, pa se zgodi poraz.

O pomanjkanju prave želje po zmagi verjetno vseeno ne moremo govoriti?
Ne. Vidi se, da želja je, ampak na tistih dveh tekmah enostavno ni šlo. Treniramo dobro. Če bi igro s treninga prenesli v tekmo, bi z lahkoto zmagali. Ekipe, ki igrajo proti nam, nimajo česa izgubiti in so neobremenjene. Kar bo bolje kot visoki poraz, bo že uspeh. Če jim mi omogočimo tesno končnico, se zgodi, da se ne moremo rešiti. Ampak nižje kot smo bili, ne moremo več. Nočem podcenjevati obeh ekip, proti katerima smo izgubili, ampak res nismo bili pravi. V normalnem položaju bi morali zmagati za 15 ali 20 točk.

Menite, da ste izčrpani po naporni evropski sezoni?
Ne le jaz, vsi. Veliko tekem je, veliko energije je potrebne. Nekateri igrajo po 30 minut in več, načele so nas tudi poškodbe in bolezni. Vse se kopiči. Formo smo morali imeti v prvem delu sezone, medtem ko so jo preostale ekipe preračunale za zdaj.

Vam je trener Jure Zdovc na zadnjih treningih namenjal več počitka? Trenirate manj intenzivno kot v prvem delu sezone?
Takrat smo tudi precej potovali, zato pogosto ni bilo priložnosti za treninge. Poleg tega smo imeli močne tekme, s katerimi vzdržuješ formo. Sicer pa drži, Jure nam je dal tudi kakšen dan počitka oziroma je odpadel kakšen jutranji trening.

Z vrnitvijo Kennyja Gregoryja je ekipa spet dobila udarnega aduta. Je Američan že pravi?
Zdaj normalno trenira z nami, na Polzeli je tudi že igral. Verjamem, da bo eden pomembnejših členov v nadaljevanju sezone. Prej smo bili vajeni, da igra po 30 minut in več, zdaj pa ga nekaj časa ni bilo, in to se je poznalo. Če se ekipa navadi nanj in ga potem ni, je to kot kakšen šok, res pa je, da bi morali v državnem prvenstvu zmagovati tudi brez njega.

V torek vas v polfinalu Lige NLB čaka Krka. Po zadnjih rezultatih sodeč, vas čaka izjemno težko delo. Kje vidite prednosti novomeške ekipe?
Turnir za nas prihaja v nepravem času, kar se tiče forme. Vsekakor je Krka velika ovira na poti do finala. Krasi jo kolektivnost. Nikoli ne veš, kdo bo izstopal. Enkrat je to Ikonić, drugič Pavič, pa Booker, Dragić ... Odlična je v skoku v napadu. Konstantno dobro igrajo kot ekipa. Pripravljamo se nanjo, kot se na nasprotnike v Evroligi.

Komu dajete prednost v drugem polfinalu Partizan - Budućnost?
Partizanu, zaradi izkušenj. Imajo boljše igralce in tudi daljšo tradicijo uspehov.

Za vas bo to tretji Final four v Ligi NLB. Kaj vam to pomeni, kako kakovostna menite, da je ta liga?
Gre za eno močnejših lig v Evropi. Menim, da je takoj za špansko ligo. Veliko ekip je izenačenih, tri so igrale v Evrolige, še tri ali štiri v nižjih evropskih tekmovanjih. Sam sem bil že dvakrat na zaključnem turnirju s Hemofarmom in res upam, da mi v tretje uspe osvojiti to ligo in da kot kapetan dvignem pokal. Verjamem, da bo dvorana polna in da bodo gledalci šesti igralec, podobno kot so bili v Evroligi. Gotovo je lažje igrati pred polnimi tribunami, gledalci te enostavno ponesejo in daš od sebe še več, kot si zmožen.

Selektor Božidar Maljković računa na vas v reprezentanci. Kako ste to sprejeli?
Vsekakor gre za veliko priznanje, da takšen trener, ki je osvojil vse, kar se da, še računa name pri 37 letih in me vidi v reprezentanci. Imeli smo kosilo, na katerem sta bila tudi Samo Udrih in Sašo Ožbolt. Zagotovil je, da bi nas rad videl igrati za Slovenijo in predstavil svoje cilje, poglede. Že s svojimi besedami in karizmo nas je prepričal ... Potrdil sem sodelovanje!

Vendar to pomeni, da boste po dolgi sezoni tudi poleti trenirali in spet ne bo prostih dni!
Koliko sem jih že dal za reprezentanco! Od leta 2007 sem sodeloval vsako leto! Žal je bilo vedno kaj narobe in nismo bili kompletni, recimo na EP-ju na Poljskem sta nas prizadeli poškodbi Smodiša in Dragiča. Vedno je nekaj zmanjkalo ... Zdaj imamo trenerja, ki je vse osvojil in vem, da se bo večina igralcev odzvala na njegov poziv. Na evropskem prvenstvu moramo vzeti to medaljo. Če bi odklonil sodelovanje, pa bi potem Slovenija osvojila medaljo, si tega nikoli ne bi mogel oprostiti.

Če bi odklonil sodelovanje, pa bi potem Slovenija osvojila medaljo na evropskem prvenstvu, si tega nikoli ne bi mogel oprostiti.