Sašo Ožbolt po navadi po dobrem začetku tudi dobro nadaljuje. Tokrat ni najbolje začel, a je zablestel v drugem polčasu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašo Ožbolt po navadi po dobrem začetku tudi dobro nadaljuje. Tokrat ni najbolje začel, a je zablestel v drugem polčasu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prekaljena mačka Goran Jagodnik in Kenny Gregory sta dosegla po 11 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Damir Markota
S težavami s poškodbami se je ukvarjal tudi Damir Markota, a proti Krki je bil "Švedžo" znova pravi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kenny Gregory je v drugem polčasu bil veliko bitko z najbolj razpoloženim Krkinim košarkarjem Zoranom Dragićem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za krono Olimpija in Partizan


Varovanci Jureta Zdovca v zadnjem času na igrišču niso bili prepričljivi in spomin na bleščeče jesenske ter zimske predstave - predvsem v rednem delu Evrolige - je že skoraj zbledel. Toda Ljubljančani so še enkrat pokazali, da so iz pravega testa in ekipa, ki na največjih tekmah pokaže pravi obraz.

Po dobrem začetku, ko je odlično zaigral Damir Markota, ki v zadnjem obdobju ni in ni našel prave oziroma vsaj nekako zadovoljive forme, so gostitelji zaključnega turnirja popustili in aktualni državni prvaki iz Novega mesta so jih ujeli. Po prihodu iz garderobe – polčas je Olimpija dobila le za koš (30:28) – pa je udaril "snajper" Sašo Ožbolt. Branilec Olimpije je dosegel tri trojke zaporedoma in poskrbel, da so zmaji Krki nekoliko ušli.
Ožbolt odlično odigral tudi v obrambi
"Sama tekma ni bila lepa. Na takih turnirjih se ne sme pričakovati lepe igre, saj štejejo le zmage. V drugem polčasu smo popravili skok, kjer je Krka najmočnejša. Tudi met je stekel in seveda posledično je bilo veliko lažje igrati," je dejal najbolj zasluženi košarkar za uspeh ljubljanske vrste Ožbolt. Izza črte je bil uspešen tudi v ključnih trenutkih. Prav po njegovemu metu za tri so varovanci Aleksandra Džikića dve minuti pred koncem podpisali dokončno kapitulacijo.
"Partizan je odigral podobno tekmo kot mi. Čaka nas težko delo. Predvsem pod obročem. Zapirati bo treba prav vseh pet na igrišču. Partizan veliko točk dosega iz teh drugih priložnosti, tako da bomo morali biti zares pazljivi. Upam, da bo tudi dvorana bolj polna, kot je bila na polfinalu. Upam pa, da bo tudi sodniški kriterij podoben, saj sodniki niso pustili "pretepa" in tako so si Krkini košarkarji nabrali kar številne osebne napake," je dodal Ožbolt, ki je bil z 19 točkami prvi strelec tekme (trojke 5/7). Uspešno je odigral tudi v obrambi, saj je odlično ustavil najnevarnejšega novomeškega strelca Gorana Ikonića.
"Še enkrat smo pokazali, da smo boljši!"
Kot že rečeno, je na samem uvodu v tekmo zablestel Markota. "Švedžo" se je po dolgem času predstavil v pravi luči: "Od prve minute smo začeli borbeno in dovolj agresivno. Odlično smo začeli tretjo četrtino. Ključ do uspeha je bila obramba, ujeli smo nekaj žog tudi v napadu, vse skupaj je s trojkami povezal "nori" Ožbolt in posledično smo napravili to razliko 10 do 15 točk. Nato Krki nismo več pustili, da se vrne v igro".
Hrvaški krilni center je – kot je bilo to v navadi v obdobju, ko je Olimpija blestela v Evroligi – opravil veliko dela pod obema obročema. Dobro se je kosal z novomeškimi visokimi igralci in odigral na položaju centra, čeprav se bolje počuti na "štirici". Markota je prepričan, da je prava Olimpija za Krko skoraj nepremagljiva: "Vsa čast Krki, a proti pravi Olimpiji nima realnih možnosti. Ni važno, ali smo v krizi ali ne, znova smo dokazali, da smo boljši. Proti pravi Olimpiji, kakršna igra na velikih tekmah, je Krka brez možnosti." Pod košem je pomembno vlogo odigral tudi ljubljanski kapetan Jagodnik, ki se je izkazal z dvojnim dvojčkom (11 točk, 10 skokov).
Gregory za Olimpijo skoraj nezamenljiv
"Kot smo lahko pričakovali, je bila težka tekma. Krka je čvrsta ekipa, ki igra agresivno. Vseskozi smo morali igrati na visokem nivoju. Biti ves čas pozorni. Krkini branilci odlično pomagajo v skoku. Mislim pa, da smo dobro odigrali v obrambi," je po tekmi povedal Kenny Gregory. Krilni košarkar je letos najbolj stalen posameznik v ljubljanski vrsti, a v zadnjem času je imel precej težav s poškodbami. "Nekoliko me še moti. Ni še povsem sanirana. Zdaj nas čakajo zelo pomembne tekme in poskušam čim bolj pozabiti na to. Pomembno je, da zmagujemo. Če dam veliko točk, ali ujamem veliko žog, je lepo, a pomembne so zmage moštva. Še posebej zdaj, ko igramo za naslove," je še pristavil Američan, ki je znova dokazal, kako pomemben kamenček v zmagovitem mozaiku Olimpije je.

V samem finalu Gregory, ki je prispeval 11 točk, normalno pričakuje pozitiven izid: "Upamo na zmago. To je cilj. Partizan je dobra ekipa z odličnimi posamezniki. Igramo v svoji dvorani, kar je zagotovo prednost. Opraviti moramo svojo nalogo. Smo samozavestni in navdušeni nad priložnostjo, saj lahko osvojimo to ligo." Gregory je še razkril, da je bila sama priprava na Krko zares temeljita. Na vsakega nasprotnika se zmaji dobro pripravijo, a tokrat je bila sama priprava, recimo, še trikrat bolj intenzivna.
Želja po naslov po desetih letih izjemna
"Nedvomno bo to velik finale. Mislim, da se bosta – gledano skozi vso sezono – v finalu pomerili najboljši ekipi. Uživali bomo tako igralci kot tudi publika. Želimo naslov. Sam sem z Olimpijo osvojil lovoriko pred desetimi leti, ko še ni bilo srbskih klubov. Tako je prisotna velika želja, da osvojimo naslov tudi, ko je liga v najmočnejši zasedbi. Partizan je odlična ekipa, ki igra konstantno. Bo zelo težko, a seveda sem optimist,"
se je na sam četrtkov finale uzrl prvi organizator igre Vlado Ilievski. Motor Olimpije in podaljšana roka trenerja Zdovca na parketu je proti Krki zbral osem točk in štiri podaje. Pred prihodom v Ljubljano je Vlatko tri leta nosil dres Partizana.

Za krono Olimpija in Partizan