Zadnji dve sezoni dres Efes Pilsna nosi slovenski reprezentant Boštjan Nachbar. Foto: Sandi Fišer
Zadnji dve sezoni dres Efes Pilsna nosi slovenski reprezentant Boštjan Nachbar. Foto: Sandi Fišer
Prvo ime turške zasedbe - Igor Rakočević. Foto: Sandi Fišer
Hrvaški strokovnjak na klopi Efesa Velimir Peraosvić. Foto: Sandi Fišer
Kenny Gregory
Kenny Gregory, ki je letos med ključnimi igralci zmajev, je eno sezono v svoji karieri preigral tudi pri Efesu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Damir Markota
V Ljubljani je odločitev o zmagovalcu padla šele po dveh podaljških. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kerem Tunceri je letos odlično igral tudi na svetovnem prvenstvu, ki ga je gostila Turčija. Domača izbrana vrsta je na koncu osvojila drugo mesto. Foto: Sandi Fišer

Zmaji so na najlepši mogoč način odprli novo ljubljansko lepotico z zmago nad slovitim turškim velikanom. V domači vrsti sta blestela Kevinn Pinkney s 23 in Goran Jagodnik z 21 točkami, Vlado Ilievski ter Kenny Gregory sta jih dodala po 16. S tem so Ljubljančani tudi začeli zgodbo o nepremagljivosti v domači dvorani in infarktnih končnicah s srečnim koncem.

Doma Efes težko premagljiv
V dvorani Sinana Erdema, ki je slovenskim ljubiteljem košarke ostala po svetovnem prvenstvu v lepem spominu, bodo kljub slabšemu izkupičku gostitelji v vlogi favorita. Olimpija v Carigrad k najuspešnejšemu turškemu košarkarskemu klubu vseh časov prihaja s katastrofalno popotnico – sramotnim porazom v gosteh pri zagrebški Cedeviti (95:57). V primeru četrtkovega uspeha bi si Zdovčevi varovanci že nedvomno zagotovili uvrstitev med 16 najboljših.

Efes Pilsen je 13-krat postal državni prvak, največji evropski uspeh pa sega v leto 1996, ko so bili belo-modri na čelu s Petrom Naumouskim najboljši v Koraćevem pokalu. Štiri leta kasneje so osvojili tretje mesto v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, naslednjo sezono pa so dosežek ponovili v Suproligi (tedaj so bili najboljši klubi razdeljeni v dve ligaški tekmovanji).

Pod novim trenerjem dokazala kakovost
Rakočević in Nachbar

V zadnjih sezonah so imeli ključno vlogo ameriški košarkarji – v sezoni 2007/08 je v dresu Efesa igral tudi zdajšnji zmaj Gregory. Kljub zavidljivemu finančnemu vložku pa klubu ni uspelo doseči odmevnega rezultata. Pred lansko sezono so deloma prenovili moštvo. V Carigrad je uspelo pivovarskim mogotcem zvabiti ob Juanu Carlosu Navarru verjetno najboljšega branilca v Evropi v zadnjem desetletju – Igorja Rakočevića. Kot izjemno odmevna okrepitev je prišel tudi Boštjan Nachbar. Številnih zvezdnikov v pravo ekipo ni uspelo povezati neizkušenemu trenerju Erginu Atamanu, ki ni bil dorasel izzivu. Efes je ostal praznih rok tako v Evropi kot tudi doma.

Letos so doživeli tri poraze. V domačem prvenstvu so klonili enkrat, v Evroligi pa so morali premoč priznati v Ljubljani in Atenah. Pao je bil prepričljivo boljši s 84:61. Preostale tri tekme so v skupini D dobili. Najboljši strelec v Evroligi je s kar 18,4 točke na tekmo Rakočević. Beograjski "beli Jordan" je bil najboljši tudi na srečanju v Stožicah, kjer je zbral 23 točk. Sledi "Boki", ki prispeva nekaj več kot 11 točk na tekmo, malenkost manj v povprečju v statistiko vpisuje izkušeni branilec turške izbrane vrste Kerem Tunceri.

Vujčić zapolnil nastale vrzeli
Izjemni zunanji liniji pa na začetku sezone niso bili dorasli visoki košarkarji Efesa, za nameček se je poškodoval Srb Miroslav Raduljica. Zdaj je klub močnejši za prekaljenega Dalmatinca Nikolo Vujčića. Pod obročem pomembna vloga pripada še Keremu Gönlumu in Lawrencu Robertsu, eden ključnih pa je tudi ameriški organizator igre poljskega rodu Andrew Wisniewski. Njegova menjava na poziciji "enke" je Ender Arslan, ki je za kratek čas oblekel tudi zeleno-belo opravo Olimpije. Omeniti velja še krilnega košarkarja Bootsyja Thorntona.

Nekdanji ostrostrelec zdaj uspešni trener
Juretu Zdovcu
je letos že uspelo ugnati najuspešnejšega evropskega klubskega trenerja Željka Obradovića. S srbskim strokovnjakom na klopi Panathinaikosa je najbolj trofejni slovenski igralec skupaj nastopal za izbrano vrsto nekdanje Jugoslavije. Zdovcu je letos v Evroligi uspelo premagati še enega reprezentančnega kolega, ki se je po koncu igralske kariere podal v trenerske vode. Na klopi Efesa sedi namreč Velimir Perasović.

45-letni Splitčan je v bogati karieri z matičnim klubom trikrat postal evropski prvak, po odhodu iz domovine pa se je uveljavil v Španiji. Kruh si je služil pri Breoganu, Baskoniji (zdajšnji Caji Laboral), s katero je klonil v finalu evropskega pokalnega tekmovanja proti Olimpiji, Fuenlabradi in Alicanteju, kjer je pri 38. letih sklenil svojo športno pot. Izjemni ostrostrelec je bil večkrat najboljši strelec močnega španskega prvenstva, tudi ko je bil že v zelo zrelih "košarkarskih letih". Kot igralec je z reprezentanco Jugoslavije postal leta 1990 svetovni in leto kasneje evropski prvak, s Hrvaško pa v Barceloni 1992 olimpijski podprvak. Na evropskih prvenstvih leta 1993 in 1995 je osvojil bronasto odličje.

Tako kot v igralski karieri je bila tudi v trenerski odskočna deska Split. Najprej je deloval v domačem klubu in se nato preselil v Vitorio k Tau Ceramici, ki jo je leta 2006 popeljal na Final 4 Evrolige. V Pragi so bili Baski tretji. Zaradi zdravstvenih težav je moral prekiniti službovanje. Zamenjal ga je legendarni jugoslovanski trener Božidar Maljković. Nato je služboval še v Madridu pri Estudiantesu in v Zagrebu pri Ciboni. "Volkove" mu je uspelo v obeh sezonah pripeljati med najboljših 16 v Evroligi.

Evroliga, 6. krog, danes ob 20.45:
ARMANI JEANS MILANO - CSKA MOSKVA

Četrtek ob 19.00:
PANATHINAIKOS - VALENCIA

Ob 19.15:
EFES PILSEN - UNION OLIMPIJA

Lestvica:                           
PANATHINAIKOS 5 4 1 +62 9
UNION OLIMPIJA 5 4 1 +4 9
EFES PILSEN 5 3 2 +10 8
ARMANI J. MILANO 5 2 3 +4 7
VALENCIA 5 1 4 -22 6
CSKA MOSKVA 5 1 4 -58 6