Simone Pianigiani je imel na zadnji tekmi proti Splitu v kadru le deseterico, tako da je priložnost namenil tudi Jaki Klobučarju in Aleksandru Šaškovu, ki sta do zdaj igrala zelo malo. Foto: www.alesfevzer.com
Simone Pianigiani je imel na zadnji tekmi proti Splitu v kadru le deseterico, tako da je priložnost namenil tudi Jaki Klobučarju in Aleksandru Šaškovu, ki sta do zdaj igrala zelo malo. Foto: www.alesfevzer.com

Po dveh visokih porazih so se zmaji proti Joventutu predstavili v precej boljši luči, negativni niz pa so v soboto prekinili z zmago nad Splitom. Na zadnjih dveh tekmah so naredili korak naprej, čeprav še zdaleč niso blesteli in je v igri še ogromno pomanjkljivosti tako v obrambi kot v napadu. "Igralci so pokazali pravi pristop in veliko željo po zmagi. Po začetnih težavah so proti Splitu v nadaljevanju igrali agresivno in na trenutke tudi s hitrostjo, kakršno bi radi, čeprav še nismo v položaju, ko bi lahko to trajalo dolgo. Toda poskušali smo. Pomemben napredek v tem procesu. Videti je bilo, da smo bolj povezani iz dneva v dan. Tudi v obrambi je bilo kar nekaj pozitivnih stvari. Po tekmi z Joventutom smo naredili video vseh dobrih stvari s tekme, da smo pokazali igralcem, kakšen napredek so naredili. Pot je dolga, na njej pa je pomemben fokus. Proti Splitu je pet košarkarjev dalo dvomestno število točk, bolje pa smo si tudi pomagali v obrambi," je bil Simone Pianigiani zadovoljen z odzivom varovancev po težkem porazu proti Joventutu, ki je slavil s košem v zadnji sekundi podaljška.

Ščuka in Radović bosta kmalu na voljo

Evropski pokal, 3. krog

Sreda ob 19.00:
BEŠIKTAŠ – CEDEVITA OLIMPIJA

Torek ob 20.00:
REYER VENEZIA – HAPOEL TEL AVIV

Sreda ob 18.00:
PROMETEJ – LONDON LIONS

Ob 19.30:
TOWERS HAMBURG – PARIS

Ob 20.30:
JOVENTUT – WOLVES VILNIUS

Za nameček so prejšnji teden slovenski prvaki ostali še brez Nikole Radičevića, drugega organizatorja igre, ideja italijanskega strokovnjaka na ljubljanski klopi pa je bila, da na trenutke igrata oba 'playa', omenjeni srbski košarkar in Justin Cobbs, skupaj. Radičević, ki je v Ljubljano prišel kot zamenjava za Justusa Hollatza, ki je bil sicer planiran kot prvi dirigent napada Olimpije, se je komaj vrnil po poškodbi, zdaj pa bo zaradi mečne mišice odsoten daljše obdobje. Proti katalonski ekipi se je poškodoval tudi Luka Ščuka, toda na srečo je gleženj le lažje zvil, tako da bo morda lahko pomagal že proti Bešiktašu. Pred zmaji sta dve težki gostovanji, saj se po obračunu Evropskega pokala v Carigradu odpravljajo še v Laktaše, kjer jih v sklopu Lige ABA čaka Igokea. Kmalu bo Pianigiani lahko računal tudi na Roka Radovića, ki ima podobne težave z ušesom, kot jih je imel lani Karlo Matković, so pa zaradi specifičnosti njegovega stanja v zmajevem gnezdu previdni.

Čez šest tednov bodo šele videli, kako hitro se bo lahko Radičević vrnil na parket: "Reševati moramo kot ekipa. Ne moremo nekomu reči, ti boš njegova zamenjava. Deliti si moramo odgovornost in zadolžitve. Odvisno je tudi, kdo je nasprotnik, kaj je z obrambo, kakšen pritisk izvaja … Ne moremo kar tako spreminjati položajev. Lahko na tem položaju zaigra Armand, ki je od začetka z nami, pomagajo lahko tudi Blažič, Glas in Stewart. Vsak od teh lahko kreira in ima žogo v rokah. Lahko igramo preproste akcije. Vemo, da ni isto, ampak to lahko naredimo in moramo odgovoriti ter biti vsak dan boljši, saj vemo, da Radičević ne bo odsoten le kratek čas. Ostali smo le z enim pravim organizatorjem igre. Toda tak je položaj, igralci se zavedajo in zdaj je izziv za vse nas, da se s tem spopademo kot ekipa."

Morda odsotnost Radićevića pokrije nova okrepitev

Ni izključeno, da bodo pripeljali novega organizatorja igre, toda vse je odvisno od proračuna in seveda, kdo je oziroma še bo sploh na voljo: "Klub ves čas spremlja, kaj se dogaja na trgu. Zdaj se na njem že začenjajo prvi premiki. Toda od začetka vemo, da je najpomembnejši proračun oziroma, kaj lahko v njegovem okviru storimo. Bomo videli, ali se kaj odpre oziroma kakšna bo priložnost. Lahko v nekaj tednih kaj storimo, lahko pa tudi ne. Organizacija, kakršen je naš klub, mora ves čas spremljati trg. Rešitev pa je torej kombinacija več stvari. Morda se bo kdo zanimiv razšel s klubom. Če bo mogoče glede proračuna, bomo morda reagirali, če ne, pa bomo iskali rešitve, kakršne sem omenil. Sezona je drugačna kot zadnje. V preteklih so igralci prišli tudi med sezono. Letos je specifično. V Evropskem pokalu ni božičnega premora in ni novembrskih reprezentančnih kvalifikacij. Do februarskega okna se bo prvi del Evropskega pokala že odigral. Primer, če najdeš nekoga decembra ali januarja, bo lahko že prepozno. Če ne prideš v izločilne boje, te potem čaka le ena tekma na teden."

Na zadnjih dveh tekmah sta bila najbolj razigrana izkušena Jaka Blažič in Justin Cobbs, oba, ki sta na tej ravni v zadnjih letih večkrat dokazala svojo kakovost. Foto: www.alesfevzer.com
Na zadnjih dveh tekmah sta bila najbolj razigrana izkušena Jaka Blažič in Justin Cobbs, oba, ki sta na tej ravni v zadnjih letih večkrat dokazala svojo kakovost. Foto: www.alesfevzer.com

"Moramo čim dlje vzdrževati ritem, teči, igrati tranzicijo, žoga mora hitreje krožiti, na splošno moramo biti hitrejši … Vse to konstantno 40 minut. Vse to je povezano z organizatorji igre. V določenih trenutkih, ko je padel ritem, se je videlo, da nimamo igralca, ki bi sam reševal v teh težkih trenutkih. Ko žoga ne kroži in se igralci premalo gibljejo, smo v težavah. Cilj je, da smo boljša ekipa. Bešiktaš bo zato dober test, ko se bomo spopadli z zelo dobro obrambo. Tudi v obrambi moramo pokazati napredek v komunikaciji in pravilih, ki jih imamo. Na zadnjih dveh tekmah se nam je v tretji četrtini malce ustavilo, ko se je videlo, kakšne imamo omejitve. Igralci so bolj samozavestni, ko se bolje poznajo in berejo drug drugega, potem pa se lahko posvetimo podrobnostim. Nismo ekipa, ki bi igrala statično, dala žogo nekomu in bi potem ta sam reševal. Moramo kreirati kot ekipa," je Pianigiani razkril, katere so glavne stvari, ki jih morajo njegovi varovanci popraviti oziroma izboljšati.

Bešiktaš fizično močna ekipa

Lestvica:                            
PARIS                       2  2 0  4
BEŠIKTAŠ                    2  2 0  4
LONDON LIONS                2  2 0  4
HAPOEL TEL AVIV             1  1 0  2
JOVENTUT                    2  1 1  3
PROMETEJ                    2  1 1  3
REYER VENEZIA               2  0 2  2
TOWERS HAMBURG              2  0 2  2
CEDEVITA OLIMPIJA           2  0 2  2
WOLVES VILNIUS              1  0 1  1

V 3. krogu Evropskega pokala v sredo čaka zmaje gostovanje v Carigradu pri Bešiktašu. Letos je spremenjen sistem v Eurocupu in v izločilne boje vodi le šest mest, Ljubljančani pa so izgubili prvi dve tekmi. Potem ko jih je nadigral Hapoel, so prejšnji teden pokazali napredek proti Joventutu. Zdaj jih čaka še eden izmed močnih tekmecev, ki ima tako kot prva dva zelo visoke cilje. Črni orli so na kolena v gosteh spravili Joventut, doma pa Prometej. Ključ do zmag je bila obramba, saj je turški velikan trenutno ekipa, ki v povprečju prejema najmanj točk na tekmo. Za ekipe Dušana Alimpijevića je tudi značilno, da igrajo zelo agresivno in z veliko energije. Srbski strokovnjak se je poleti na klop Bešiktaša preselil iz Bursasporja, kar je pri navijačih krokodilov dvignilo precej prahu. S prejšnjim moštvom je pred dvema letoma Cedevito Olimpijo v polnih Stožicah izločil v četrtfinalu Evropskega pokala. Pred tremi dnevi se je Bešiktaš pomeril z Bursasporjem, ki ga zdaj vodi Jure Zdovc, in klonil z 82:76.

"Čaka nas še ena vrhunska ekipa. Bešiktaš je malce drugačen od moštev, s katerimi smo igrali do zdaj. Je najbolj fizično močna ekipa. Ves čas igra z veliko intenzitete in ves čas pritiska. To bo velik izziv za nas. Imajo visoke in čvrste košarkarje. Zavedamo se, kakšen pritisk nas čaka na žogi vseh 40 minut. Sploh zdaj, ko imamo le enega organizatorja igre. Veliko možnosti imajo, da izkoriščajo prevzemanja, in veliko specialnih akcij, da dobijo prednost. Tudi v napadu so zelo agresivni. Pomemben bo odpor proti njihovi fizični moči in energiji. Moramo se čim bolje zoperstaviti," je o naslednjem nasprotniku spregovoril Pianigiani.