Alex Kirk je priložnost v Ligi NBA, čeprav minimalno, dočakal pri Clevelandu. Foto: Reuters
Alex Kirk je priložnost v Ligi NBA, čeprav minimalno, dočakal pri Clevelandu. Foto: Reuters

igral v razvojni ligi.

Kirk je 211 centimetrov visok 23-letni center, ki je nazadnje igral za Canton Charge v razvojni ligi in v povprečju dosegal 12,3 točke in zbral 6,5 skoka. Sicer je lani podpisal tudi pogodbo s Clevelandom, a dres Cavaliersov oblekel le na petih tekmah. Konjeniki so ga sicer ves čas pošiljali v razvojno ligo, nato menjali v New York, a so se mu Knicksi kmalu odpovedali. Obiskoval je univerzo New Mexico.

Blizu vrnitve v zmajevo gnezdo je še en visok košarkar, Saša Zagorac, ki je trenutno na pripravah slovenske reprezentance pred EuroBasketom. 31-letni Ljubljančan, ki lahko igra na obeh položajih pod košem, je pri Olimpiji igral v mlajših selekcijah, a prave priložnosti pri članih ni dočakal. Zagorac je blestel v pretekli sezoni pri Zlatorogu, ko je bil statistično najboljši posameznik in tudi strelec Lige Telemach. Izkazal se je tudi v B-reprezentanci, kjer je bil prav tako najboljši igralec in strelec.

Pred odhodom je prvi ljubljanski center Alen Omić, ki je tudi na pripravah izbrane vrste. Omić ima še pogodbo z Olimpijo, tako da bo v Stožice zanj prišla tudi odškodnina. Že dalj časa se zanj zanima Gran Canaria, ki je v pretekli sezoni iz Ljubljane pripeljala tudi Sasuja Salina. Klub iz Las Palmasa vidi Omića kot glavnega kandidata za zapolnitev vrzeli po odhodu Walterja Tavaresa.

Olimpija je po neuspešni lanski sezoni začela prenovo in pomladitev moštva. Ekipo je prevzel Gašper Potočnik, v Ljubljani pa so podpisali pogodbi s košarkarjema iz svojih mlajših selekcij, Blažem Mesičkom in Vlatkom Čančarjem. Uradno sta v klub prišli dve okrepitvi, Miha Lapornik in Mitja Nikolić, oba sta tudi na pripravah reprezentance. Jasno je, da zmaji ob centru iščejo še organizatorja igre, na tem položaju pa ob okrepitvi ni izključujoče, da ne bo ostal Luka Rupnik, ki se mu je pogodba sicer iztekla. Rupnik je tudi na reprezentančnih pripravah, kakor še en član Olimpije Blaž Mahkovic.