Aleš Pipan je v zadnjem času lahko bolj zadovoljen z igro svojih varovancev. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Pipan je v zadnjem času lahko bolj zadovoljen z igro svojih varovancev. Foto: Aleš Fevžer

Ekipam, ki nimamo tako široke in dolge klopi, se to lahko dogaja. Po tekmi z Zadrom smo padli v neko črno luknjo. Imeli smo veliko težav, da smo se vrnili. S temi zmagami zapored je situacija povsem drugačna in lahko z optimizmom zremo v končnico. Vse skupaj pa ne bo trajalo zdaj več kot mesec dni.

Aleš Pipan o nizu slabih izidov
Pipan dobro pripravil Olimpijo na Helios

red končnico DP-ja.

Pred manj kot tremi tedni so Domžalčani pred domačimi gledalci zanesljivo ugnali Olimpijo (81:67), ki je tedaj potem izgubila kar tri tekme zapored. Zmaji so bili v nezavidljivem položaju, a so si s štirimi zaporednimi zmagami, pri čemer so jim šli na roko še drugi izidi, zagotovili drugo mesto po rednem delu Lige Telemach za prvaka, uslugo pa je Ljubljančanom naredil še Zlatorog, ki je v Treh lilijah presenetil Krko, pri kateri se je uspešno na parket po poškodbi vrnil kapetan Edo Murić. Državnim prvakom je prizadejal drugi poraz v državnem prvenstvu, tako da ima v ponedeljek v Novem mestu Olimpija celo možnost, da si zagotovi prvo mesto in prednost domačega terena v morebitnem finalu. V dvorani Leona Štuklja mora zmagati za šest točk.

Odlična obramba zmajev v drugem delu
Helios je sicer že po prvem polčasu zaostajal za 11, toda vseeno je nekako še držal stik z Ljubljančani, ki pa so v drugem polčasu dali v višjo prestavo in odlično igrali v obrambi. V drugem delu so namreč dobili vsega 20 točk, dali pa so jih 49. "Od začetka do konca smo imeli stanje na igrišču pod kontrolo. Dokaj zbrano smo odigrali v obrambi, v napadu je, tako kot vedno, še veliko rezerv. Tudi te izgubljene žoge v prvem polčasu nam ne gredo v prid. Pomembno je, da smo vzdržali in nismo popustili. Nismo imeli padcev v igri. Bili smo konstantni in ves čas povečevali prednost," je po tekmi dejal Aleš Pipan.

Trener zmajev se je ozrl tudi na zadnjo tekmo rednega dela v Novem mestu: "Korektno bomo odigrali redni del do konca. Zdaj še bolj sproščeno kot sicer. Želimo pokazati boljšo igro kot na zadnji tekmi proti Krki, ko smo imeli popoln mrk v drugi četrtini, česar nismo morali nadoknaditi. Če bomo tako konstantni kot proti Heliosu, se lahko nadejamo boljšega izida. Vsekakor gremo v Novo mesto z odprtimi kartami in po zmago."

Rupnik in Marinelli uspešno nadomestila Vladovića
Visoka zmaga pa je zahtevala svoj davek, saj se je poškodoval Sasu Salin. Finski ostrostrelec, ki je bil s 16 točkami prvi strelec gostiteljev, je dobil močan udarec v stegensko mišico in ni več nadaljeval tekme. Olimpijina zdravniška služba ima kar precej dela. Počasi se vrača prvi organizator igre Jakov Vladović, od katerega v končnici Pipan veliko pričakuje, velike težave pa ima Deividas Gailius: "Gailius ima že nekaj časa velike probleme s kolenom, a tega nismo želeli obešati na veliki zvon in jokati. Že dva meseca ga koleno tako boli, da ne more normalno trenirati. Zadnje čase je igral samo na tekmah, zdaj pa še to ne več. Bolečine so take, da samo šepa. V naslednjih dneh bo imel preglede, potem pa bomo videli. Zdravniki pravijo, da ni nič nevarnega, ima neke izrastke, ki ga bolijo in onemogočajo."

Poleg Salina, ki je prvi strelec zmajev v DP-ju, je bil najbolj razigran pri Olimpiji s 13 točkami Luka Rupnik. Mladi organizator igre je uspešno poveljeval napadom zmajev, na splošno pa sta s Paolom Marinel, ki je tokrat dosegel 8 točk, dobro zapolnila vrzel po odsotnosti Vladovića. Rupnik je tokrat odlično začel, hrvaški mladenič pa se je po uvodnih dveh napakah sprostil in v drugem polčasu nadaljeval Rupnikovo delo iz prvega.

Helios ni poskrbel za "motivacijo" igralcev
Na drugi strani je Domžalčanom po zelo dobrem začetku drugega dela državnega prvenstva zdaj, kot kaže, nekoliko zmanjkalo moči. V uvodu Lige za prvaka so nesrečno v Hali komunalnega centra klonili pred Krko in ugnali Olimpijo, zdaj pa sta jih najboljša slovenska kluba postavila na realna tla. Tudi tokrat je bil najboljši Đorđe Majstorović, ki je 20 točkam dodal devet skokov in je kar nekoliko zasenčil centra Olimpije. S 13 točkami in nekaj dobrimi potezami pa se je izkazal tudi nadarjeni organizator igre Matic Rebec. Vseeno so bili to le prebliski v gostujoči vrsti.

"Kot lahko vidite, ne funkcioniramo. Nismo funkcionirali med tednom v Novem mestu in ne proti Olimpiji. Problem je isti. Po neki nori igri smo zadnjič dobili tisto tekmo proti Polzeli. Zdaj pa slab trening, slaba igra, slaba motivacija … Vse skupaj je zelo ubogo, ampak iz situacije se ne da rešiti. Upam, da se bo - čeprav to govorim že en mesec - kaj premaknilo v klubu. Da bodo ti fantje začeli uživati in igrati košarko, vsaj v končnici," je bil po tekmi kratek Zmago Sagadin. Torej, položaj se v Domžalah še ni popravil. Po najhujšem scenariju se je napovedoval klavrn konec domžalskega kluba, nato naj bi se obrnilo na bolje, toda po besedah Sagadina pokrovitelj še ni priskrbel denarja.

Ekipam, ki nimamo tako široke in dolge klopi, se to lahko dogaja. Po tekmi z Zadrom smo padli v neko črno luknjo. Imeli smo veliko težav, da smo se vrnili. S temi zmagami zapored je situacija povsem drugačna in lahko z optimizmom zremo v končnico. Vse skupaj pa ne bo trajalo zdaj več kot mesec dni.

Aleš Pipan o nizu slabih izidov
Pipan dobro pripravil Olimpijo na Helios