Peter Vilfan je tekme Uniona Olimpije (s hčerko Anjo) še posebej napeto spremljal takrat, ko je bil prvi
Peter Vilfan je tekme Uniona Olimpije (s hčerko Anjo) še posebej napeto spremljal takrat, ko je bil prvi "play" pri zmajih njegov zet Vlado Ilievski. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragič
Goran Dragič, ki je letos zablestel v Ligi NBA, je pri Unionu Olimpiji igral v sezoni 2007/08. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Hauptman
Dušan Hauptman: "Po Evroligi nisem gledal niti ene Olimpijine tekme, videl sem le rezultate in si mislil svoje." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ivo Daneu
Ivo Daneu, najboljši igralec v zgodovini slovenske košarke, si ogleda skoraj vsako tekmo Uniona Olimpije in iskreno upa, da se bo finančni položaj končno izboljšal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V ponedeljek je upravni odbor KK Union Olimpija razrešil direktorja Janeza Rajglja in na njegovo mesto postavil Subotiča, ki je v Grčiji vodil številne ugledne klube. Za mnenje o novem direktorju oziroma o stanju v klubu smo prosili nekdanje Olimpijine legende Iva Daneua, Gorana Dragića, Dušana Hauptmana, Romana Horvata in Petra Vilfana.

Ivo Daneu: "Piksi ima v nekdanji Jugoslaviji veliko znancev, pozna veliko igralcev, zato bi lahko pripeljal prave igralce. Sam sicer zagovarjam, naj prednost dobijo domači igralci. Olimpija je imela pogosto nesrečno roko pri izbiri tujih igralcev, ne vem pa, ali je o tem odločal direktor ali trener. Težko je biti pameten, dejstvo pa je, da so Krka, Helios in Zlatorog pripeljali boljše tuje igralce. A trenutno je še pomembneje, kdo bo vodil finance. Če se bo finančno stanje uredilo, smo lahko optimisti, sicer pa utegne klub že letos pogoreti. Prihodnost je zelo negotova, jaz si kluba vsekakor ne bi upal voditi."

Goran Dragić: "Prek medijev spremljam, kaj se dogaja v Unionu Olimpiji. Gre za žalostno zgodbo. Upam, da se bo vse čim prej uredilo. Slovenska košarka potrebuje Union Olimpijo! Igral sem eno leto pri Olimpiji, takrat sem imel dobro sezono. Klub ima odlične navijače in si zasluži boljšo prihodnost."


Dušan Hauptman: "Vesel sem, da je v klub prišel Slobodan Subotić. Moj moto je 'šport športnikom', čeprav ni nujno, da so vsi nekdanji športniki sposobni voditi klub. Vem, da je Piksi pravi človek, da dvigne Olimpijo, saj potrebuje šokterapijo. Pa ne le v finančnem, ampak tudi v kadrovskem smislu. Ta agonija se vleče že desetletje, glavni vzrok pa so napačne odločitve vodstva, tako kadrovske, finančne kot tudi organizacijske. Union Olimpija nujno potrebuje menedžerja, ki bo klub vodil kot podjetje. Verjamem, da bo znal Subotić dvigniti moštvo. Po Evroligi nisem gledal niti ene Olimpijine tekme, videl sem le rezultate in si mislil svoje."

Roman Horvat: "Odločitev ni presenetljiva, saj se je že dolgo govorilo, da je Rajgelj na izhodnih vratih. Slobodan Subotić ima dobre vodstvene sposobnosti, kot trener je imel vedno občutek za igralce, vprašanje pa, kakšno vlogo bo imel v Olimpiji, ali bo direktor, kot je bil Rajgelj, ali bo tudi menedžer. Dobrega menedžerja Olimpija vsekakor potrebuje."

Peter Vilfan: "Pričakovana in tudi dobra rešitev. Slobodan je ta trenutek oseba z največ kompetencami za direktorja oziroma športnega direktorja kluba. To vlogo je opravljal celo pri grškem velikanu Olympiacosu. V karieri je bil igralec, trener in selektor. Ima stike z igralci in menedžerji. V politiki ga lahko primerjam z Dimitrijem Ruplom. Takratni premier Borut Pahor je na začetku mandata izjavil, da potrebuje nekoga z veliko telefonskimi številkami. Upam le, da se bodo rešile finančne težave, ki so v klubu že kar stalnica. Olimpija ne sme propasti, mora ostati v Evroligi, kajti pot nazaj bi bila trnova."

Subotić: Pravi trenutek, da dobiš dobrega igralca za ne tako veliko denarja