Aleš Pipan svojo trenersko kariero nadaljuje v Makedoniji. Foto: EPA
Aleš Pipan svojo trenersko kariero nadaljuje v Makedoniji. Foto: EPA

Ali Pipan še kdaj vrže na koš? "Moram pošteno povedati, da aktivno nisem več stopil na igrišče, niti rekreativno niti, kot mi rečemo, enega 'basketa 5 na 5.' Svojih 20 let sem odigral in potem nič več," je povedal Pipan, ki zdaj o igri raje le razmišlja in v njej daje priložnost mladim košarkarjem. Seznam tistih, ki so prav pri njem dobili prvo priložnost, najprej v klubu in nato še v reprezentanci, je izjemen: "Ni težko forsirati oziroma postaviti v ospredje mladega igralca, če on to sam želi. Najprej morajo igralci sami pri sebi razčistiti, če želijo postati košarkarji ali ne."

Cilj na EuroBasketu uvrstitev med osem
V letošnji sezoni je presenetil z uspehi MZT-ja, edinega makedonskega kluba v Ligi ABA, ki se zdaj bojuje za zaključni turnir: "Tudi sam, ko sem videl ekipo, sem bil nekako skeptičen, vendar smo takoj zavihali rokave in začeli delati. Igro smo postavili malo drugače. Ljudje so me sprejeli, na ulici me pozdravljajo, čestitajo. Vidi se, da spremljajo košarko." A naloga, ki jo je uradno sprejel prejšnji teden, zagotovo ne bo lahka. Zdaj že z uspehom razvajeni Makedonci si želijo novih izjemnih zmagoslavij. Pipan umirja žogo: "Dober rezultat bi bila uvrstitev med osem najboljših v Evropi in da se tam poskuša napasti pozicijo, ki vodi na svetovno prvenstvo."

Lepi spomini na Beograd
Da tja zmore, je dokazal že s Slovenci. Vodil jih je na njihovem prvem svetovnem prvenstvu in tudi prvič med najboljših evropskih osem. "Mislim, da mi je najbolj ostalo v spominu tisto evropsko prvenstvo v Beogradu, kjer smo se prvič uvrstili med osem najboljših v Evropi, kjer je Pionir res bil slovenski, kjer je cela Slovenija, vsi navijači, živela s tisto reprezentanco. To je res bilo pravo prvenstvo, pravi dogodek," pravi Pipan.

Makedonija tretja država
Z izjemo Hrvaške je postal selektor prav vsake države, v kateri je deloval kot trener - zdaj že svoje tretje, a ve se, kje je najtežje. Je nehvaležno biti slovenski selektor? "Zagotovo je nehvaležno, košarka je izredno popularen šport, mogoče v Sloveniji celo številka ena. Tudi v Sloveniji sem imel popolnoma svobodo, sem pač specifičen trener, mogoče tudi malo trmast. Pač ne delam rad z vsakim." Ne glede na klop, na domačem prvenstvu bo zagotovo lepo biti zraven.