V igri Olimpije je še naprej veliko napak, vendar pa je Aleš Pipan lahko zadovoljen z nepopustljivostjo svojih varovancev. Foto: Aleš Fevžer
V igri Olimpije je še naprej veliko napak, vendar pa je Aleš Pipan lahko zadovoljen z nepopustljivostjo svojih varovancev. Foto: Aleš Fevžer
Aleksandar Džikić
V novomeškem taboru po tekmi niso dajali izjav, le sporočili so kratko izjavo Aleksandra Džikića. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić
Dino Murić je pokazal, da zanj pri Olimpiji ni prave zamenjave. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar in Alen Omić
Odločilna tekma bo soboto v Leonu Štuklju ob 17.30. Foto: Aleš Fevžer
Nebojša Joksimović
Olimpiji je drugič uspelo zmagati po visokem zaostanku. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija v napeti končnici izenačila na 2:2

V 23. državnem prvenstvu bo sedmič odločala peta tekma, četrtič med Krko in Olimpijo. Dvakrat je po peti tekmi v finalu Olimpija ugnala Slovana, Helios pa enkrat zmaje. V soboto ob 17.30 bo odločilni obračun v Leonu Štuklju, kjer bo ali peto zaporedno – in sedmo skupaj – slavje Krke ali pa bo 16. državni prvak postala Olimpija.

letos na štirih tekmah še niso slavili v Novem mestu, čeprav je pred finalom Aleš Pipan dejal, da se mu zdi, da domači teren ne bo odločilen oziroma ni bistvena prednost. Res pa je, da so na prvi tekmi finalne serije zmaji bili blizu 'brejku', saj so klonili šele po podaljšku. Tudi tokrat je Krka povedla že z dvomestno prednostjo, ki pa ji ponovno ni uspelo zadržati. Tako kot v Tivoliju na drugi tekmi so Novomeščani popolnoma popustili ob koncu tretje in predvsem v zadnji četrtini, ko so dosegli samo šest točk (v Tivoliju osem).

Olimpija nerazpoložena pri metu
"Bila je podobna tekma kot druga v Tivoliju. Dvakrat smo že zaostajali za deset točk, a na koncu vseeno s pametnejšo igro, manj napakami ter izredno dobrim skokom presenetili goste. Čestitke gredo fantom, ki so se borili do zadnjih moči. Najpomembneje je, da smo se po visokem porazu pobrali in dokazali, da smo karakterno iz pravega testa. Z optimizmom pričakujemo zadnjo tekmo
," je po tekmi povedal Pipan in dodal: "Vse tekme so težke in na vseh je tako, da če narediš napako in ti le malo pade koncentracija, izkušeni igralci Krke to hitro izkoristijo ter povedejo, razliko pa je težko loviti. Bili smo pogumni, zadeli nekaj metov, ki so morda bili nemogoči, a to je košarka. Tako je bilo na obeh straneh. Met z razdalje tokrat ni bil naša boljša stran. Upam, da bomo bolj razpoloženi v soboto."

Tekmo si je ogledala tudi reprezentanca v košarki na vozičkih, ki jo čaka nastop na evropskem prvenstvu med 9. in 16. junijem v Brnu. Slovenija bo v prvem delu tekmovanja igrala z Izraelom, Avstrijo, Ukrajino in Češko. Slovenska reprezentanca igra v B diviziji evropske košarke, kjer je na zadnjem prvenstvu zasedla 6. mesto.

Trener Olimpije je izpostavil slab met izza črte, saj so gostitelji iz 22 poskusov zadeli le štirikrat, aktualni prvaki so bili sedemkrat uspešni za tri, metali pa so 19-krat. V skoku, ki ga je Olimpija popravila v zadnji četrtini, so bili nekoliko uspešnejši gostje (37:42), ki so napravili štiri osebne napake več od Ljubljančanov, te pa so – tudi zaradi nešportne in tehnične napake – izvajali kar 34 prostih metov, a jih zadeli le 20, Krka pa jih je imela na voljo vsega osem, zadela pa je štiri.

Dino Murić znova ključen mož
Najboljši strelec tekme je bil z 21 točkami Dino Murić, ki je v torek odigral le prvo četrtino, nato pa po močnem udarcu v trebušno prepono zapustil teren. Njegova odsotnost se je Olimpiji močno poznala, kot se ji je tokrat njegova prisotnost. Krilni center je ujel tudi sedem odbitih žog in v ključnih trenutkih zadel nekaj prostih metov, saj je bilo nad njim narejenih šest osebnih napak: "Mislim, da je prav, da bo odločala peta tekma. Obe ekipi sta se bojevali in dali vse od sebe. Krka je mislila, da bo na tej tekmi zlahka prišla do naslova prvaka. Naša energija je bila prava, pred tekmo smo si rekli v slačilnici, da ne sme biti to zadnja tekma. Bili smo sproščeni in samozavestni, z borbenostjo in veliko željo smo to tekmo dobili."

Drugi strelec zmajev je bil s 14 točkami Luka Rupnik. V zadnji četrtini je igro Olimpije sicer vodil izkušeni Jakov Vladović, a mladi Rupnik je bil na parketu, ko je Pipanovi vrsti uspel priključek: "Ko se zavedaš, da igraš za Olimpijo, daš vse od sebe. Metali smo se po parketu in dali vse od sebe. Mislim, da je dvorana začutila ta ekipni duh. Vsa ekipa je delovala homogeno. Serija se seli v Novo mesto. V dveh dneh moramo ohladiti glave. Bo isti ritual kot do zdaj, moramo se spočiti in v Štuklju mislim, da bo večji pritisk na Krki. Upam, da nam uspe 'brejk' ter z zmago v gosteh pripeljemo lovoriko v Ljubljano. Vedno, ko smo bili v najtežjih trenutkih, smo se zbrali in stopili skupaj. Verjamem v ekipo in trenerja."

Drobnjakove besede (na nekatere) pozitivno vplivale
Po tretji tekmi je javno mlade Olimpijine košarkarje okaral kapetan Dragiša Drobnjak, kot kaže, je na nekatere (Rupnika) to imelo pozitiven vpliv, nekateri pa si jih niso vzeli k srcu (Alen Omić je, recimo, znova razočaral, tudi Paolo Marinelli ni bil razpoložen). "Besed ne bi komentiral. Seveda sem jih prebral. Mislim, da so imele poseben namen. Sam pri sebi sem si rekel, da bom igral tako kot vedno po svojih najboljših močeh. Po tekmi je prišel do mene in rekel, da so me te njegove besede dvignile in da je vesel zame. Kapetan je le kapetan in moraš spoštovati njegove besede," je o tej temi spregovoril Rupnik, Pipan pa pristavil: "Ne vem, ali igralci spremljajo in berejo. Dejansko tako kot smo igrali na tretji tekmi, so vsi pričakovali, da bo že na četrti konec finala. To so mladi igralci. Enkrat igrajo tako, drugič drugače. V Novem mestu se nam je poznala odsotnost Dina Murića, ki je igral le deset minut. Videli ste, kaj pomeni za to ekipo, s svojo borbenostjo, odnosom in fanatično igro za sabo potegne še druge igralce. To se vidi na rezultatu."

Krka je še enkrat zapravila visoko prednost, čeprav so na parketu bili sami izkušeni igralci. Od mlajših je namreč nekoliko več – 16 minut – igral le Matej Rojc, Erjon Kastrati je obsedel na klopi, Tomaž Bolčina pa je v manj kot dveh minutah prišel naredit le tri osebne napake. Znova so Novomeščani imeli priložnost, da dokončno strejo nasprotnika in še tretjič zapored naslov osvojijo v Stožicah, a so v tretji četrtini ter v zadnji znova delovali popolnoma razpuščeni na parketu. Postajali so vse bolj nervozni, še posebej po hitro dosojeni nešportni osebni napaki nad Dinom Murićem na koncu tekme, čemur pa so sledile tudi napake v napadu in neizdelani meti, saj so v zadnji četrtini dali le šest točk. Na sojenje se je Krka po tekmi tudi uradno pritožila.

Buljan dobro igral, a se neprimerno obnašal
Prvi strelec Krke je bil s 15 točkami Zvonko Buljan, ki je dodal še osem skokov, bolj kot z igro pa je pustil vtis z obnašanjem na parketu. Hrvaški košarkar je znan, da je tankih živcev in na parketu hitro zbezlja. Tokrat je dobro igral, vendar pa je ves čas komentiral odločitve sodnikov, se prerekal tudi z občinstvom, po zvoku sirene pa z vso silo žogo nabil med gledalce. Sreča le, da ni nikogar zadel.

Po koncu tekme ne igralci ne trener Aleksandar Džikić niso dajali izjav. Medijem je Krka prek elektronske pošte posredovala Džikićevo izjavo: "Zelo zanimiv potek tekme, še posebej zanimiv pa je bil konec tekme. Nisem še videl, da se finali odločajo na tak način. Zelo težko mi je svojim igralcem razložiti poteze nekaterih udeležencev te predstave. Bili smo boljši v skokih, izenačeni v metih, le nekaj manj prostih metov smo metali. Če se ne motim, je bilo 34:8 v prostih metih za Olimpijo. Čaka nas peta tekma, dvorana bo polna, in vemo, kaj moramo storiti, da bi četrtič zapored ubranili naslov." Kljub morda nekaterim sumljivim odločitvam, pa je treba znati prenesti poraze.

Olimpija v napeti končnici izenačila na 2:2