Olimpija je osvojila 15. naslov prvaka, devetič pa je v finalu slavila s 3:0. Foto: Vlado Nikolič/kosarka.si
Olimpija je osvojila 15. naslov prvaka, devetič pa je v finalu slavila s 3:0. Foto: Vlado Nikolič/kosarka.si
Težko bi rekli, da je bilo veselje po naslovu nepopisno, je pa bilo vsaj pri nekaterih iskreno. Tudi pri navijačih, ki se jih je v hramu slovenske košarke zbralo nekaj več kot 2.000. Foto: Vlado Nikolič/www.kosarka.si
Končana je sezona, v kateri so Ljubljančani dosegli dva cilja - v vitrine so pripeljali oba slovenska pokala. Zaključni turnir Lige NLB in TOP 16 Evrolige sta bila nekaj svetlobnih let stran. Foto: Vlado Nikolič/kosarka.si
Jure Zdovc
Slovenski selektor je dogajanje po tekmi spremljal zelo mirno, veselja pa ne bo veliko, saj ga po njegovih besedah že čaka delo za novo sezono. Foto: MMC RTV SLO
Kapetan še ne ve, ali bo ostal
Nasveti Marka Maraviča mlajšim igralcem

Pod Rožnikom je treba sestaviti evropsko, bolj konkurenčno ekipo. Rezultat finalne serije 18. državnega prvenstva je bil devetič 3:0, tretjič z Juretom Zdovcem (2x kot igralec, 1x kot trener). Sklepno dejanje je bilo eno manj zanimivih. Kljub temu se je na zadnji tekmi in v Tivoliju zbralo zgledno število ljubljanskih navijačev, ki že komaj čakajo novo evroligaško sezono. "Že jutri me čaka dosti dela, nova sezona, reprezentanca, tako da si ne bom mogel privoščiti veliko veselja," je v svojem mirnem slogu po srečanju dejal Zdovc."Neugoden dan je, torek," pa Sašo Ožbolt po tem, ko so se v garderobi ugasnili balkanski ritmi, ni vedel, kje proslaviti naslov prvaka.

Povsem spodaj si oglejte najboljše tri akcije letošnjega finala.

Zdovc: "Nismo se pustili motiti"
Zdovc je v Tivoli prišel po zamenjavi Aleksandra Džikića, ki je "padel" po tekmi s Joventutom, takoj pa je začel vzpostavljati obrambo, ki je pod srbskim trenerjem niso najbolje trenirali, spremenil pa je tudi sestavo moštva. "Igralci so tisti, ki so zaigrali, tako kot znajo. Stopili so skupaj, začeli igrati kolektivno obrambo in se začeli bodriti med sabo, kar ni bilo vidno, ko sem jaz prišel. Uspelo nam je vzpostaviti pozitivno atmosfero, nismo se pustili motiti, in mislim, da je bil to ključ. Brez igralcev in strokovnega štaba ni ničesar, to vse je skupno delo. Jaz poslušam in se učim, tako od igralcev kot tudi drugih. Če pogledam nazaj, se mi zdi, da sem vsakič drug trener, da drugače gledam na košarko."

Odlični Marko Maravič
Po odhodu Marka Miliča je ostala vrzel na položaju krilnega centra, ki jo je dobro izpolnil Marko Maravič. Ekipi je pomagal s točkami in nasveti, pod Rožnikom pa naj bi se po potil tudi v naslednji sezoni: "O tem ne razmišljam in tudi igralcem sem dejal, da bodo nekateri šli v ZDA, Hrvaško, Srbijo, vsi bomo šli na počitnice, da si odpočijemo glave. Rekel sem jim, da ne glede na to, kje bodo igrali v prihodnji sezoni, naj zbrano odigrajo to finalno serijo, za kar jim moram čestitati."

29-letni Ljubljančan je v Ligi UPC povprečno vpisal 9,7 točke in 4,9 skoka na tekmo, takoj za Vladimirjem Golubovićem pa je bil v njej najbolj koristen košarkar ekipe (statistični indeks 13,37): "Sam sem potreboval nekaj časa, da sem se adaptiral po poškodbi. Imel sem srečo, da mi je cel strokovni štab zaupal, jaz pa sem vedel, da bom prišel do boljših iger in da bom več pomagal ekipi."

Obramba dobila 62 točk na tekmo
Z obrambo se osvajajo tekme, je že pred časom trdil Zmago Sagadin, ki se z Zadrom poteguje za naslov hrvaškega prvaka (Cibona v finalni seriji proti Zadru vodi z 2:1). V povprečju so Ljubljančani na tekmo prejeli le 62 točk, kar je že blizu obrambe iz časov celjskega trenerja. "Mislim, da je bila ključna obramba, saj smo v celi končici za prvaka težko dobili več kot 60 točk in smo kasneje s tem suvereno dobili to finalno serijo. Bilo nam je težko, je pa potrebno tu poudariti učinek Marka Maraviča, ki je res neopazen, na koncu pa je njegov statistični indeks okoli 20," je po finalu dejal Ožbolt, ki je prvič kot kapetan dvignil pokal državnega prvaka.

Ožbolta verjetno ne bo v reprezentančnem dresu
"Ključno je bilo, da zaustavimo njihova Američana in jih morda pustiti, da gresta v raketo, kjer se nista znašla. Je pa res, da so se poznale poškodbe, pod košem niso bili tako močni, Močnik pa ni imel dostojne zamenjave," je še povedal z 11,4 točke eden najboljši košarkarjev Olimpije v drugem delu sezone, ki še ne ve, ali se bo udeležil reprezentančnih priprav: "Sezona je bila prenaporna in ne bom več tvegal, da se mi ponovno kaj zgodi. Imam tudi določene zamere glede reprezentance, saj so me po poškodbi pustili samega, tudi rehabilitacijo sem si moral plačati sam. Premislil bom, če res ne bo nobenega na mojem položaju, bom pripravljen pomagati."

Pri Olimpiji ni nič več presenetljivega
Mnenje vseh ljubljanskih košarkarskih navdušencev je, da mora Ožbolt ostati v Ljubljani in Olimpiji kljub slabšim finančnim časom, čeprav naj bi bili v Tivoliju denarno preskrbljeni, pomagati v novi sezoni. Vodstvo za zdaj ne obljublja ničesar: "Obljub ni nobenih, čeprav me tu nič večne more presenetiti. Dobili smo eno plačo, ko smo malce zaropotali. Upam, da se to ne bo več dogajalo, da se boš moral preko sodišč boriti za svoj denar," je še dejal Primorec, ki naj bi imel kar nekaj ponudb drugih klubov.

Rudež se je nekoliko prebudil
Eden tistih, od katerih se je v letošnji sezoni več pričakovalo, je tudi Hrvat Damjan Rudež, ki ga verjetno čaka tudi nastop na prihajajočem EP na Poljskem. 22-letnik je v drugem delu v povprečju vpisal 5,8 točke in 1,7 skoka na srečanje. "Sezona je bila pretežka in ni bila dobra. Jaz sem se trudil, da nisem obupa, pa se je izplačalo šele v zadnji, najpomembnejši tekmi. Na koncu smo vseeno osvojili to, kar se je od nas pričakovalo, naslednjo sezono pa, da odigramo bolje še na drugih tekmovanjih."

Hrvat se bojuje za dokazovanje
Velikorat se je po Ljubljani slišalo, da je bil njegov nakup zgrešen in da naj si poišče drug klub. Na to se ni oziral, bojeval se je tudi sam s sabo, na koncu pa se je vse skupaj vsaj malce izplačalo. "Ljudje imajo pravico, da govorijo, kar želijo. V drugem delu sezone sem bolje izkoristil tisto svoje malo minutaže, ki sem jo dobil, čeprav z njo nisem zadovoljen. Vsak trenutek pa sem se poskušal dokazati trenerju, upravi in navijačem, da nisem zanič nakup. Sezona je bila tudi slaba za celotno ekipo," je še povedal Rudež, ki bi moral ostati pod Rožnikom, saj gre še vedno za enega najperspektivnejših košarkarjev. Na to tudi računa sam, saj ima tu še veljavno pogodbo.

Kdo odhaja ...
Začela pa so se tudi ugibanja, kakšna bo sestava ekipe v prihodnji sezoni, ko v njej verjetno ne bo Mihe Zupana, Briana Greena, Alekseja Nešovića in Lorinze Harringtona, Mirza Sarajlija in Matic Sirnik pa naj bi odšla na posodo. Kot kaže, se ne bo vrnil niti Vlatko Ilievski, ki je sredi sezone odšel k španski Tau Cerámici, z Ljubljančani pa ima vseeno še leto dni trajajočo pogodbo. Glede na govorice se bo od Ljubljane poslovil tudi Mirza Begić, medtem ko bi moral Vladimir Golubović ostati.

... in kdo je pred vrati Tivolija?
Zeleno-belemu dresu so povsem blizu trije nekdanji košarkarji Bosne Goran Ikonić, Edin Bavčić in Dušan Đorđević, ki naj bi po poročanju bosansko-hercegovških virov že podpisal z zmaji. Sodeč po namigovanjih, je Ljubljani ponovno blizu Primož Brezec, čigar Lottomatica je v letošnji sezoni neslavno obstala v četrtfinalu državnega prvenstva, veliko pa je znova odvisno od tega, koga bodo pri Olimpiji obdržali. Na vprašanje, koga si v Ljubljani želi zadržati Zdovc, je 42-letni trener le odmahnil z roko in odšel.

Anže Blažič

Kapetan še ne ve, ali bo ostal
Nasveti Marka Maraviča mlajšim igralcem