Robert Troha se je znašel v klinču Američanov. Foto: KZS
Robert Troha se je znašel v klinču Američanov. Foto: KZS
Pogovor z Robertom Troho
Pogovor z Markom Miličem
Pogovor s Sašem Dončičem
Troha in Taylor sta si skočila v lase

Že odločeno tretjo tekmo finala Lige UPC Telemach, ki je v Tivoliju še drugič zaporedoma proti Heliosu prepričljivo pripadla U. Olimpiji (99:81), je dobrih pet minut pred koncem poživil manjši incident med prvima strelcema moštev Robertom Troho (15) in Ronellom Taylorjem (18).

Troha: Zadeva je ušla izpod nadzora
"Razumem, da so Olimpijini igralci nervozni, ker so v finalu očitno računali na zmago s 3:0. Odigrali smo agresivno in normalno je, da so v finalu trenja velika. Malce čudno je, da se je to zgodilo pri takem izidu. Zgodilo se je v eni sekundi, on je potegnil, jaz sem potegnil in zadeva je ušla izpod nadzora," je bil takoj po prihodu iz slačilnice za MMC diplomatski Troha.

Izključeni vsi Olimpijini Američani
Po odločitvi sodnikov Kolarja, Boltauzerja in Petka jo je z (le) tehnično napako odnesel precej bolje kot Taylor. Ta je bil skupaj še s preostalima Američanoma pri Olimpiji Chrisom Bookerjem in Mauriceom Baileyjem izključen.

Dončič: Taylor ni reagiral brez veze
Po koncu "petelinjenja" je bil med najbolj glasnimi Saša Dončič: "Taylor je na vseh treh tekmah tarča raznih, po mojem mnenju nepravilnih, blokad. Poznam ga in vem, da je miren fant. Gotovo ni reagiral "brez veze". Mislim, da je bil sprovociran. Neupravičeno je, da z naše strani izključijo v dveh tekmah štiri igralce. Ne vem, ali se nekaj "dela", v glavnem, potrebno je pogledati posnetek in mogoče malo razmisliti, kako in kaj naprej."

"Če imajo dovolj mišic, naj oni preprečijo incident"
Sodniška odločitev pet minut in 55 sekund pred koncem je zbodla tudi domačega kapetana Marka Miliča: "Sodniki, malo neizkušeni, so se zbegali. Naj pogledajo posnetek. Pol nas je bilo tam, da smo mirili situacijo. Naslednjič, če imajo sami dovolj mišic, naj oni preprečijo incident. Mi se nismo vključevali s klopi, da bi se dodatno tepli, ker če bi se tepli, bi jih nekaj ležalo na tleh. Normalno je, da se v takšnem incidentu piska tehnično napako eni in drugi strani, če gre za množični pretep. Jaz ne morem sprejeti, da so v naši ekipi trije igralci izključeni, na njihovi strani pa ena tehnična napaka in vsi naprej igrajo."

V finalu kakovostna košarka ni v ospredju
Več kot jasno je, da so letošnji finale državnega prvenstva (za zdaj) bolj kot kakovostna košarka zaznamovali disciplinski prekrški (zaradi omalovaževanja sodnikov na drugi tekmi je finale že zaključil Olimpijin center Mirza Begič) in zakulisne izjave.

Martič: To danes je bil kickboksing
Na eno od njih se je še pred sredinim obračunom "obesil" domžalski trener Zoran Martič in zavrnil komentarje o preveč agresivni igri njegovih košarkarjev v Komunalnem centru: "Če smo mi igrali rokomet, kar odločno zanikam in mislim celo, da smo bili v Domžalah manj agresivni kot Ljubljančani, potem je to danes bil kickboksing. Ker brcanje in udarjanje še v kakšnem drugem športu, tudi v rokometu, ni dovoljeno."

Heliosu ni uspelo odigrati še boljše
Martič je bil pod Rožnikom znova brez moči, Helios se v drugem delu na manj kot minus 14 (70:56) ni mogel približati: "Zaslužena zmaga Olimpije. Že pred to tekmo sem napovedoval, da če se želimo upreti Olimpiji v Tivoliju, moramo ne samo ponoviti igre iz Domžal, ampak odigrati še kvalitetneje v obrambi in zmanjšati število napak v napadu. To nam danes ni uspelo, zaradi tega nismo bili enakopravni nasprotnik."

Džikića ni ničesar strah ... razen žene
"Samo upam, da nam ne bodo pol ekipe izključili. Če nam jo pa bodo, se bomo šli tja, če bo treba, boriti s tremi," se je po tekmi najbolj bal Milič. Morebitnih izključitev in lukenj v moštvu pa ni bilo strah niti njegovega trenerja Aleksandra Džikića: "Ne bojim se ničesar. Samo žene ..."

Olimpija v soboto brez ZDA trojke. Helios brez Trohe
Danes dopoldne pa je komisar tekmovanja Boris Majer že določil kazni. Tako na sobotni tekmi ne bodo mogli igrati vsi Olimpijini Američani - Taylor, Bailey in Booker, enaka kazen pa je doletela tudi Troho. Ljubljančani bodo morali plačati 604 evre, Domžalčani pa 152 evrov kazni.

Ž. K.

Pogovor z Robertom Troho
Pogovor z Markom Miličem
Pogovor s Sašem Dončičem
Troha in Taylor sta si skočila v lase