Damjan Novaković, ki je lani Rogaško popeljal v finale, ima novega prvega organizatorja igre. Namesto Tadeja Koštomaja je to zdaj Matic Rebec. Foto: www.alesfevzer.com
Damjan Novaković, ki je lani Rogaško popeljal v finale, ima novega prvega organizatorja igre. Namesto Tadeja Koštomaja je to zdaj Matic Rebec. Foto: www.alesfevzer.com
Predrag Milović
Predrag Milović je lani prerodil Laščane. Foto: www.alesfevzer.com
Helios ima v letošnji sezoni visoke cilje. Foto: MMC RTV SLO/Helios Suns

Redni del bodo izpustili vsi trije klubi, ki igrajo Ligo ABA. Tajfun, Krka in Union Olimpija se bodo pridružili v Ligi za prvaka. KZS je z novim vodstvom že sprejel odločitev, da bodo morale v naslednji sezoni vse slovenske ekipe igrati državno prvenstvo od začetka. Sklep izvršnega odbora KZS-ja, ki je bil usklajen z združenjem prvoligašev ter strokovnim svetom, je vnesel precej nemira med najboljša slovenska moštva, saj si ta težko zamišljajo, kako bodo nastopala v treh tekmovanjih.

"V Sloveniji nista le Olimpija ali Krka"
"Enotna slovenska liga je po mojem mnenju edina pot do razvoja mladih igralcev v Sloveniji. Verjamem, da so nekateri proti tej odločitvi, toda vedeti je treba, da imamo v Sloveniji 150 klubov, ne le Union Olimpijo ali Krko. Hkrati je zdaj šele začetek sezone in počakati je treba do konca tekmovanj, da bomo videli, kdo bo v prihodnji sezoni nastopal v kateri ligi. Morda bo komu izmed velikih klubov še prav prišla enotna Liga Telemach,"
je dejal generalni sekretar zveze Rašo Nesterović.

V slovenski ligi ne bo igral državni prvak, bo pa nastopal podprvak, Rogaška. "V tej sezoni nas čaka nekoliko specifičen prvi del Lige Telemach, z le 16 krogi. Z odhodom Tajfuna in Krke je kakovost zagotovo nekoliko manjša, brez dileme pa nas čaka krvav boj za le tri mesta, ki vodijo v Ligo Telemach za prvaka. Prva dva favorita za to kvoto sta zagotovo Helios Suns in Zlatorog, ki imata tudi evropske ambicije. Tudi naša osnovna želja je, da se prebijemo med najboljšo trojico prvega dela. Naša ekipa se v novo sezono podaja zelo spremenjena, saj smo ostali praktično brez vseh igralcev, ki so v pretekli sezoni začenjali tekme Lige za prvaka," je povedal trener Damjan Novaković.

Helios in Zlatorog tudi v Evropi
Na dveh frontah bosta igrala tudi Zlatorog in Helios Suns, ki bosta nastopala še v Fibinem Euro cupu. "V pripravljalnem obdobju smo zelo dobro delali, a naša trenutna pripravljenost ni enaka količini vloženega dela. V ekipi imamo šest ali sedem novincev, od tega tri tujce, zato potrebujemo še nekaj časa, da se uigramo. V domačem prvenstvu pričakujem izenačeno tekmovanje, v katerem vsak lahko premaga vsakogar. Menim, da so ekipe Tajfuna, Krke, Uniona Olimpije in Heliosa Sunsov v prednosti pri lovu na naslov prvaka Lige Telemach. Drugi bomo čakali na obrobju in prežali na njihove napake," je dejal trener aktualnih pokalnih podprvakov, Laščanov, Predrag Milović.

"V primerjavi s preteklo sezono je ekipa precej spremenjena. Izmed ključnih igralcev sta ostala le Močnik in Vončina, tu je še Šantelj. Temu primerno smo zelo zgodaj začeli priprave in odigrali veliko število pripravljalnih tekem. S prikazanim v pripravljalnem obdobju sem delno zadovoljen. Daleč smo še od optimalne igre, a vztrajati je treba še naprej. To je pri takšnih kadrovskih spremembah popolnoma normalen potek, pri katerem je treba biti vztrajen in potrpežljiv. Naši cilji v novi sezoni so visoki, lotevali pa se jih bomo po etapah. Do božičnega premora želimo v Ligi Telemach mirno pluti z uvrstitvijo med najboljšo trojico, v Pokalu Spar do novega leta preskočiti uvodne tri kroge, medtem ko smo v pokalu FIBA zelenci, neznanci. Skupina prvega dela je močna. Letvico smo si tu postavili brez visokih ciljev, v skupini pa se želimo prebiti na eno izmed prvih dveh mest," je dodal trener Heliosa Gašper Okorn. Domžale imajo letos kar dva prvoligaša, saj debi čaka Lastovko.

1. krog, sobota ob 19.00:
ROGAŠKA - LASTOVKA

Ob 19.30:
PORTOROŽ - ZLATOROG

Ob 20.00:
HELIOS SUNS - ELEKTRA

Sreda, 21. oktobra, ob 20.00:
LTH CASTINGS - HOPSI POLZELA

ŠENČUR GGD je prost.