Nenad Trajković v prihodnji sezoni veliko pričakuje od Zorana Dragića. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Nenad Trajković v prihodnji sezoni veliko pričakuje od Zorana Dragića. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Aleksander Sekulić
Aleksander Sekulić naj bi po Trajkovićevem odhodu dokončno prevzel krmilo Krke. Foto: RTV SLO
Aleksandar Džikić
Bi lahko ponovil sijajno sezono Aleksandra Džikića? Trajković poudarja, da je veliko odvisno od sestave igralskega kadra. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Trajković novi trener Krke

Vsi so bili v lanski šampionski sezoni enega njegovih učencev Aleksandra Džikića nosilci igre novomeškega kluba, 50-letni Srb pa želi v prihajajoči sezoni še večjo vlogo nameniti Zoranu Dragiću. "Zoran bi moral v prihodnji sezoni eksplodirati ter prevzeti vodilno vlogo v ekipi," je v intervjuju za MMC poudaril Trajković, ki bo imel na slovenskih parketih med drugimi velikega rivala tudi v starem znancu Zmagu Sagadinu (Helios Domžale), o katerem govori z izbranimi besedami.

Kot trener za individualno pripravo je menda sodeloval s številnimi košarkarskimi superzvezdami, tudi s Sašo Djordjevićem in Markom Jarićem, ter Slovencema Goranom Dragićem in Sašo Vujačićem. Zdaj ima v rokah ekipo slovenskega državnega prvaka in s tem tudi nekaj velikih talentov slovenske košarke. Kako uspešen bo?

Čestitke za prevzem slovenskega državnega prvaka, kakšen je vaš prvi komentar?
Zaradi tega sem zagotovo vznemirjen. To je pravi način, da se spet vrnem v Evropo. Gre za ambiciozen klub, ki je tudi finančno stabilen. Najpomembnejše je to, da sem se odločil sprejeti ponudbo.

Ubrali ste podobno pot kot vaš predhodnik Aleksandar Džikić: iz NBA-ja v slovensko košarko, kjer ste dokaj neznani. Kaj je bil vaš dozdajšnji vrhunec kariere? Vodenje Partizana?
Prvi vrhunec moje kariere je bil seveda Partizan. Več kot 20 let sem bil v tem klubu, vodil ekipe v številnih selekcijah in dobil priložnost tudi v članski ekipi. Prav tako je bil eden vrhuncev moje kariere vodenje mlade srbske reprezentance, krona vsega pa ponudba, da delam kot pomočnik trenerja v Phoenixu. Poleg tega, da sem bil odgovoren za razvoj igralcev, sem analiziral tudi igro naše ekipe tako v napadu kot obrambi.

Kako komentirate Džikićevo delo v Sloveniji tako na klopeh Olimpije kot Krke?
Džikić je sijajen trener. Ko sem ga pripeljal za pomočnika v Partizan, si je potem s svojim delom zaslužil, da so ga zadržali kot pomočnika tudi ostali trenerji. S tem si je pridobil tudi dovolj poznanstev in odlično svoje delo opravljal tudi v Ligi NBA. Ko se je vrnil v Evropo, je imel veliko podlage in je to na klopeh Olimpije in Krke uspel pretopiti v rezultat ter se tako tudi dokazal. Brez dvoma eden boljših trenerjev v našem prostoru.

Kako boste oblikovali Krkin igralski kader?
Tu je veliko idej in različnih kombinacij. Treba bo sesti z vodilnimi v klubu, da vidimo, kakšen je proračun za ekipo. V vsakem primeru bo treba pripeljati zamenjave za Bookerja, Ikonića in Djordjevića. Krka je znana po tem, da si velikih zvezdnikov ne more privoščiti. Za igralce, ki odhajajo, bo treba najti igralce, ki bodo, če ne bodo boljši, vsaj na približno enaki ravni. To so bili nosilci igre v zadnji sezoni! Gotovo bomo našli nekaj rešitev, ne bomo pa hiteli. Imam tudi kar nekaj stikov z ameriškimi igralci.

Kaj bo vaš glavni cilj v Novem mestu?
Vse je odvisno od tega, kakšno ekipo bomo sestavili mi in kakšno naši konkurenti. To je torej odvisno tako od njih kot od nas in šele nato se bomo lahko pogovarjali o pričakovanjih.

Kakšen je vaš pogled na košarkarsko igro?
Mislim, da je zelo pomembno, da ekipa diha kot eden in da smo vsi na isti strani. Torej, da imamo odlično "kemijo". Osnove za to že imamo: finančna zagotovila in redna izplačila, da igralci razmišljajo le o stvareh na igrišču. Kot glavni trener jih moram poenotiti, izkoristiti njihove odlike in jim najti mesto v ekipi. Potem bi pa želel, da igramo dinamično, hitro košarko z akcijami 2:2 in 3:3 ter agresivno in trdo obrambo na meji prekrška. To bom zahteval od svojih igralcev.

Kdo je po vašem mnenju največji talent v zdajšnji ekipi?
Gotovo je v ospredju trojica Zoran Dragić-Edo Murić-Rojc. Zoran bi moral v prihodnji sezoni eksplodirati ter prevzeti vodilno vlogo v ekipi. Murića moramo še bolj vključiti, je nadarjen igralec, ki bi bil lahko nosilec Krke več let. Rojca še nisem videl igrati, treba mu bo najti pravi položaj in mu namenjati minutažo v pravih trenutkih.

Kdaj boste prišli v Slovenijo in začeli priprave?
Gotovo pridem v Slovenijo na začetku avgusta, še prej bom seveda v navezi s klubskimi možmi, da sestavimo moštvo. Zadovoljen sem tudi s svojim pomočnikom Sekulićem, ki mi bo zelo pomagal. Mislim, da bo to plodno sodelovanje.

Trajković novi trener Krke