Krka bo imela v četrtek v Stožicah priložnost, da osvoji tretji zaporedni naslov državnega prvaka in petega v zgodovini kluba. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka bo imela v četrtek v Stožicah priložnost, da osvoji tretji zaporedni naslov državnega prvaka in petega v zgodovini kluba. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Deon Thompson
Visoki igralci Olimpije so tokrat bolje opravili svojo nalogo. Deon Thompson je bil z 22 točkami prvi strelec zmajev, Vladimir Dašić pa jih je prispeval 14. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić
Zoran Dragić je bil na začetku tekme precej nervozen. Najboljši igralec Krke si je hitro nabral štiri osebne napake, a so njegovi soigralci dobro zapolnili nastalo vrzel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka še zmago oddaljena od naslova

20-letni Ljubljančan, ki si kruh služi v Novem mestu, je prikazal eno boljših iger v letošnji sezoni. Krilni igralec, ki si je po uspešni lanski sezoni celo priboril mesto v reprezentanci na evropskem prvenstvu v Litvi, je dosegel 16 točk, ob pa tem zadel tri trojke. Zadnja med njimi je bila izjemno pomembna, saj je z njo prekinil nalet Olimpije, ki se je po zaostanku 20 točk celo približala na -1, po zadetemu metu Murića pa je Krka znova zaigrala bolje in si z zmago (72:63) priigrala prvo zaključno žogo za naslov prvaka.

Tekme Krke in Olimpije so v zadnjih sezonah pravi derbiji in kot se za te spodobi, so tudi vsa ta srečanja izjemno agresivna in nervozna. Tako je bilo tudi to pot. Med glavnimi akterji sta bila oba brata Murić, Edo pa si je enkrat ob nekoliko prenagli reakciji celo prislužil nešportno osebno napako. Edo je rivalstvo med klubom primerjal celo s tistimi najbolj gorečimi v Evropi: "Tako kot je v Srbiji Zvezda - Partizan, tako kot je v Grčiji Panathinaikos - Olympiacos, je v Slovenija Krka - Olimpija. Vsak, ki ima rad košarko, gleda ta dvoboj. Tekma ima dodaten naboj in tako lahko le uživamo v teh derbijih."

Blažič glavni akter Olimpijinega preobrata
Tako kot Edo je tudi na drugi strani Jaka Blažič zadel izjemno pomembne mete izza črte. Blejec je dal dve trojki zapored, ko so zmaji lovili zaostanek. Blažič, ki je pred letošnjo sezono iz Slovana prestopil k Olimpiji, je na zadnjih tekmah s Krko vedno bil med najbolj razigranimi. Tokrat je zbral osem točk, igral nekaj manj kot 16 minut, morda se je vmes celo zdelo, kot da je Sašo Filipovski na energičnega košarkarja kar nekoliko pozabil.

Blažič, ki je Krki nasul pred kratkim celo 30 točk, v finalni seriji pa že 20 in 15, je obljubil, da bodo Ljubljančani naredili vse, da se serija vrne v dvorano Leona Štuklja: "Porabili smo kar precej energije, da smo ujeli Krko. Prišli smo povsem blizu. Seveda smo zdaj malce razočarani. V četrtek nas čaka nova tekma. Borili se bomo po najboljših močeh, da doma nam doma uspe zmagati. Razumljivo, da je nervoza prisotna, saj gre le za finale, ki si ga vsak želi zmagati. Krka je zmagala doma, zdaj moramo to tudi mi."

Zmaji ne mečejo puške v koruzo
"Nič še ni izgubljenega. Ne mečemo puške v koruzo. Zdaj moramo zmagati doma, se nato vrniti v Novo mesto in se tako boriti za naslov," je podobno kot Blažič razmišljal trener Olimpije Filipovski, ki je dodal: "Tekmo smo dobro začeli, a smo jo preveč nervozno nadaljevali. Naši zunanji igralci tokrat niso bili razpoloženi. Obratna slika kot na zadnji tekmi, ko smo večino točk dosegli z razdalje. Vrnili smo se v igro po velikem zaostanku. S cono nam je uspelo priti le na točko zaostanka, a smo nato s prehitrimi meti poskušali priti do vodstva. Tedaj bi morali pametneje igrati. Pokazala se je nervoza v napadu. Zgrešili smo tudi preveč prostih metov. Krka je bila tokrat pri metu, pod košem pa smo njihove igralce kar dobro zaustavili."

Odločilna skoncentrirana in kolektivna obramba
Jasno s svojimi računi v zmajevo gnezdo po besedah Krkinega trenerja Aleksandra Sekulića potujejo tudi branilci naslova prvaka: "Igra se za prvaka. Vse bomo naredili, da zmagamo že v Stožicah. Priigrali smo si prvo zaključno žogo. Jasno, da bomo naredili, kar je v naši moči, da bomo ponovili tako igro in še odpravili napake, ki jih želimo odpraviti iz vsake tekme posebej. Treba je vedeti, da ima Olimpija odlične posameznike, zato moramo toliko bolj skoncentrirano in kolektivno igrati v obrambi. Tokrat nam je to uspelo približno tri četrtine srečanja. Nato je Olimpija s serijo trojk prišla nazaj v igro, a nam je uspelo dobro odgovoriti na ta nalet in smo zasluženo zmagali."

Krka še zmago oddaljena od naslova