Brittney Griner. Foto: Reuters
Brittney Griner. Foto: Reuters

Košarkarico so okrivili neupravičenega pridobivanja, posedovanja ali prevoza mamil in tihotapljenja večje količine mamil. V prtljagi so ji namreč našli vstavke za elektronske cigarete z vsebnostjo konopljinega olja. Aretirali so jo februarja na moskovskem letališču Šeremetjevo.

Igralka je priznala krivdo, vendar je dejala, da je hašiševo olje dala v svojo prtljago, ko je pakirala v naglici, ni pa imela namena tihotapiti prepovedanih mamil. Konopljino smolo naj bi uporabljala za zdravljenje bolečin zaradi športnih poškodb, vendar Rusija ne dovoljuje uporabe medicinske marihuane.

Obsodili so jo na devet let zapora in jo poslali na prestajanje kazni v kazensko kolonijo.

Biden podpisal ukaz o Butovi izpustitvi

Zamenjali so jo za zloglasnega prekupčevalca orožja Viktorja Buta. Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal ukaz o njegovi izpustitvi. Buta so leta 2008 prijeli v Bangkoku, potem pa so ga čez dve leti izročili ZDA. Tam je bil zaradi podpiranja teroristov in ubijanja ameriških državljanov obsojen na 25 let zapora, od katerih jih je odsedel 12.

Brittney Griner, dvakratna dobitnica zlate olimpijske medalje v letih 2016 in 2021 ter prvakinja ženskega prvenstva NBA leta 2014 z ekipo Phoenix Mercury, je nameravala v času med sezono igrati za profesionalno ekipo Jekaterinburga.