Do konca skupinskega dela Evropskega pokala Cedevito Olimpijo čaka še osem tekem in zelo težko delo, če si želi izboriti izločilne boje. Foto: KK Cedevita Olimpija/Igor Jagić
Do konca skupinskega dela Evropskega pokala Cedevito Olimpijo čaka še osem tekem in zelo težko delo, če si želi izboriti izločilne boje. Foto: KK Cedevita Olimpija/Igor Jagić

Bursaspor je Ljubljančane premagal s 111:93. Gostitelji so vodili vso tekmo, že v uvodni četrtini pa so si priigrali 18 točk naskoka in tako postavili temelje suvereni zmagi. Varovanci Dušana Alimpijevića so dosegli klubski rekord po številu točk v Evropskem pokalu, prav tako so zadeli največ trojk do zdaj, saj so bili uspešni kar 18-krat. Zmaji so igrali izjemno slabo v obrambi, hkrati pa se niso znašli proti čvrstemu defenzivnemu pristopu tekmeca. Na deseti tekmi so klonili osmič in so prikovani na dno skupine.

Sorodna novica Cedevita Olimpija brez pravih možnosti proti Bursasporju

Pred srečanjem z lanskim evropskim rabljem so v taboru slovenskih prvakov poudarjali, da bodo morali odgovoriti na agresivno igro Bursasporja in ne bodo smeli izgubljati veliko žog, saj potem lahko na krilih občinstva turška zasedba hitro naredi razliko. Že po slabih treh minutah je moral Jurica Golemac posredovati z minuto odmora, ki sicer ni obrodila sadov. Do tedaj so njegovi varovanci po treh izgubljenih žogah že zaostali z 10:2. Cedevita Olimpija je sicer ekipa, ki izgublja najmanj žog na tekmo v Evropskem pokalu, tokrat pa jih je že v uvodni četrtini pet.

Domači košarkarji so zapravljene napade znali izkoriščati s hitro tranzicijo, kar je bila lani na primer veliko ljubljansko orožje, letos pa je ta prehod v napad bistveno počasnejši. S slabo obrambo so zmaji dopustili gostiteljem, da se razigrajo. S kroženjem žoge so ob anemični obrambi Cedevite Olimpije zlahka prihajali do odprtih metov in iz prvih sedmih poskusov za tri zadeli šestkrat. Na drugi strani so se varovanci Golemca mučili za vsak koš, kot večkrat letos pa so veliko napadov zaključili po neizdelanih akcijah in individualnih vložkih.

Največja težava, da fizično niso odgovorili na igro nasprotnika

"Bursaspor je igral z veliko večjo agresivnostjo od nas. Priigrali so si veliko odprtih metov, ki so jih zadevali. Ko smo jih pokrili zunaj, so začeli prodirati. Ukradli so veliko žog, saj smo bili nezbrani. Tokrat so bili preprosto boljši. Nekaj smo se naučili. Zagotovo bo še veliko takih tekem in moramo se bolje znajti proti tako agresivni igri, kot jo ima Bursa. Treba bo najti način, kako igrati proti taki ekipi. Poraz je seveda boleč, a treba je zbrati misli, saj nas že čez dva dni čaka nova tekma," je povedal ljubljanski kapetan Edo Murić.

Ljubljančane zdaj čakata dve tekmi doma. V Evropskem pokalu bodo gostili Cluj, še prej pa v mesto zmaja v Ligi ABA prihaja Split. Foto: KK Cedevita Olimpija/Igor Jagić
Ljubljančane zdaj čakata dve tekmi doma. V Evropskem pokalu bodo gostili Cluj, še prej pa v mesto zmaja v Ligi ABA prihaja Split. Foto: KK Cedevita Olimpija/Igor Jagić
Cedevita Olimpija v Bursi osmič izgubila v Evropskem pokalu

V drugi četrtini so zmaji povezali nekaj dobrih minut in na krilih Yogija Ferrella prišli na –6, toda hitro so po napakah znova zaostali z dvomestno razliko. Tudi drugi polčas so začeli zelo slabo. Nepovezan napad in luknjasta obramba sta se seštela v delni izidi 10:2, ki so ga domači košarkarji napravili v le dobrih dveh minutah. Po razliki 22 točk je bilo nadaljevanje dvoboja zgolj formalnost. "Nismo odgovorili na agresivnost Bursasporja. Na ta pretep. Prepozno smo se vključili v igro. Obrambno nismo bili na pravi ravni. Nismo zapirali skoka in tranzicijske igre, največji problem pa je bil, da se fizično nismo odzvali. Moramo analizirati in popraviti stvar," je dejal Golemac, ki je predčasno končal srečanje, saj je bil izključen.

Tekmo je do konca odvodil njegov pomočnik Miro Alilović, ki je poudaril tudi preveč sebično igro v napadu: "Bursaspor je dominiral od prve do zadnje minute. Od začetka tekme smo imeli težave, tekmeci pa so igrali zelo dobro obrambo. Bili so agresivni, mi pa nismo našli rešitve, kako igrati proti taki obrambi. Namesto da bi igrali kot ekipa in bi žoga krožila, smo se mučili. Vsak je želel igrati ena na pet, in to je bil problem. Z dobro obrambo so domači igralci postali samozavestni. Dovolili smo 111 točk, kar je nesprejemljivo. Ta poraz bo velika lekcija za naprej."

V Bursi v rotaciji le osem zmajev

Lestvica:                         
JL BOURG                10  7 3 17
JOVENTUT                10  6 4 16
PROMETEJ                10  6 4 16
BURSASPOR               10  6 4 16
REYER VENEZIA           10  6 4 16
RATIOPHARM ULM          10  5 5 15
BRESCIA                 10  5 5 15
LIETKABELIS             10  4 6 14
CLUJ NAPOCA             10  3 7 13
CEDEVITA OLIMPIJA       10  2 8 12

Golemac je imel na voljo le deset igralcev, Mirko Mulalić ni dočakal priložnosti, Lovro Gnjidić pa je igral le dobro minuto. Zaradi želodčnih težav je tekmo izpustil Karlo Matković. "Vsaka odsotnost nam povzroči veliko težav. Upam, da se Karlo čim prej vrne," je dodal ljubljanski trener. Najbolj se ekipi pozna odsotnost Zorana Dragića, ki prinaša moštvu ogromno izkušenj in prepotrebno energijo tako v napadu kot v obrambi. Golemac je večkrat v tej sezoni potarnal nad številom igralcev, ki jih ima na voljo, saj imajo v zmajevem gnezdu neprestano težave s poškodbami. Večkrat je tudi izrazil željo po kakšni okrepitvi.

Cedevita Olimpija je sicer pred kratkim podpisala pogodbo z Gregorjem Glasom, a ga je kljub omenjenim težavam in posledično omejeni rotaciji posodil Mornarju. Klub je ob odkupu nadarjenega slovenskega branilca od Partizana zapisal, da so skupaj z njim in agentom sprejeli odločitev, da bo sezono dokončal v Baru. "Naša ekipa je že sestavljena in smo trenutno v kočljivi fazi tekmovalne sezone," je tedaj med drugim dejal športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović. Glas je letos res dobil minimalno priložnost v Beogradu, lani pa je pod taktirko Željka Obradovića odigral kar nekaj minut tudi v Evropskem pokalu, z igranjem na takšni ravni pa imajo nekateri zmaji v tej sezoni vidne težave.