Arvidas Sabonis je bil afa in omega organizacijskega odbora pravkar končanega evropskega prvenstva v Litvi. Foto: EPA
Arvidas Sabonis je bil afa in omega organizacijskega odbora pravkar končanega evropskega prvenstva v Litvi. Foto: EPA

46-letni Sabonis je infarkt doživel med rekreativnim igranjem košarke in bil nemudoma odpeljan v bolnišnico v Kaunasu. Novica se je najprej hitro razširila po twitterju in litovskih medijih, pozneje pa jo je potrdil tudi njegov nekdanji NBA-klub Portland.

221 centimetrov visoki center je postal legenda, še preden se je podal v Ligo NBA. Leta 1988 je s Sovjetsko zvezo osvojil zlato olimpijsko medaljo, nato pa še bron z Litvo v letih 1992 in 1996. Na velikih tekmovanjih je osvojil kar devet kolajn, od tega štiri z Litvo. Za najboljšega evropskega igralca so ga razglasili kar osemkrat.

V Evropi je igral za tri klube. Leta 1989 je za tri leta odšel v Forum Valladolid, potem pa se je preselil v madridski Real, s katerim je leta 1995 osvojil Evroligo. Po koncu te sezone je odšel v Portland in kmalu postal ljubljenec navijačev. V Portlandu je preživel šest let in se nato za eno leto vrnil v Kaunas. Kariero v Ligi NBA je končal v sezoni 2002/2003. Njegovo karierno povprečje v Portlandu je bilo 12 točk in 7,6 skoka na tekmo Zadnji dve leti kariere je preživel v Žalgirisu in bil pri 39 letih MVP rednega dela Evrolige.