Šarunas Jasikevičius je nazadnje nosil dres Barcelone. Foto: Reuters
Šarunas Jasikevičius je nazadnje nosil dres Barcelone. Foto: Reuters

Ikona Žaligirisa Sabonis, ki je bil z litovsko reprezentanco tudi na evropskem prvenstvu v Sloveniji, je takoj po osvojenem drugem mestu v Ljubljani odpotoval v domovino, kjer so Litovci proslavljali deseto obletnico naslova evropskega prvaka iz leta 2003. Sabonis je priložnost izkoristil, da je Jasikevičiusu predstavil trenutno stanje pri klubu iz Kaunasa. Šarunas tudi zaradi vodstva kluba v preteklosti ni zaigral za Žalgiris.

Šaras, ki se je uveljavil v Ljubljani pri Olimpiji, je rojen v verjetno najbolj košarkarskem mestu v Evropi, a za klub "iz zelenega gozda" eden najbolj popularnih litovskih košarkarjev vseh časov ni nikoli zaigral. Po odhodu iz zmajevega gnezda je igral še za Barcelono, Maccabi, Indiano, Golden State, Panathinaikos, Fenerbahče in Lietuvos Rytas, kjer je tudi začel kariero. V lanski sezoni je nosil dres Barce.

Z Barcelono, Panathinaikosom in dvakrat z Maccabijem je postal evropski klubski prvak. Naslov je v letih 2003 in 2005 osvojil celo trikrat zapored. Leta 2003 je Litvo popeljal tudi do zlate medalje na EuroBasketu na Švedskem, izbran pa je bil tudi za MVP-ja turnirja.